Menu
Geen producten gevonden

Chinese waaierpalm: de ideale tuinpalm

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Palmbomen
 • 0
Chinese waaierpalm: de ideale tuinpalm

Trachycarpus fortunei of Chinese waaierpalm is een van de meest winterharde palmsoorten en daarom een van de meest geschikte soorten om toe te passen in de tuin. Lees er hier alles over.

Wat zijn de kenmerken van  Trachycarpus fortunei?

De Trachycarpus fortunei is een palmsoort die van nature voorkomt in de bergen van China en Myanmar. Daar groeit deze plant tot een hoogte van soms 2400 meter. Kou is deze palm dus niet wereldvreemd. De laatste tijd wordt deze tuinplant steeds vaker ook in tuinen gebruikt. Daarbij is de waaierpalm redelijk goed winterhard gebleken; zeker wanneer ze op een beschutte standplaats kan groeien.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De mooie, waaiervormige bladeren zijn wel 1 meter in doorsnee. De stam is vezelig; lijkt wel met jute bedekt. In het voorjaar bloeit deze palm met gele bloemen. De boom is tweehuizig. Wanneer u een vrouwelijke boom heeft, vormen zich niervormige zaden uit de bevruchte bloemen. Als ze rijp zijn, verkleuren ze in januari  blauwzwart. We raden aan de Chinese waaierpalm extra te beschermen bij temperaturen kouder dan -10 graden celsius. Met een klein beetje aandacht overleeft deze palmboom gewoon onze winters. Dit is daarom de meest geschikte palmboom voor de Nederlandse tuin.

Trachycarpus kan in de volle grond, maar zeker ook in een kuip geplant worden. Het is een snelle groeier met wel 20 tot 30 cm per jaar; een blikvanger in de tuin, op het balkon of terras. Tuinplantenwinkel.nl biedt de Trachycarpus fortunei aan in vele verschillende maatvoeringen, zodat er altijd een te vinden is die in uw tuin / bloembak en binnen uw budget past.

Hoe plant u Trachycarpus fortunei?

Geef deze tuinplant een beschutte, zonnige of half beschaduwde standplaats. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Elke normale tuingrond is geschikt. Natuurlijk moet u bij het planten in de volle grond, deze eerst goed doorlaatbaar maken; harde delen verwijdert u eerst.

De waaierpalm zet u eerst met pot en al even in een emmer water; de wortels zuigen zich dan vol en dat bevordert het aangroeien. Graaf vervolgens een plantgat dat iets breder is dan de kluit , maar zeker niet dieper. Vermeng voordat u gaat planten wat mediterrane potgrond of aanplantgrond door de aarde in het plantgat.

Verwijder daarna de pot van de kluit. Als dit lastig gaat, knijp en klop dan een paar maal en verwijder wortels, die onderuit de pot steken. Snij eventueel de pot in stukken met een Stanleymes. Zet de boom daarna in het plantgat en zorg dat de bovenzijde van de kluit ongeveer gelijk komt te staan met het grondniveau van de tuin/border. Vul met omliggende aarde het gat op en druk met de voet de grond stevig aan.

Hoe moet u Trachycarpus fortunei snoeien en onderhouden?

De Chinese waaierpalm is relatief makkelijk in onderhoud. Het belangrijkste is de winterbescherming. Als er strenge vorst (-10 graden Celsius) of nog lagere temperaturen worden aangegeven is het zaak om de palm in te pakken tegen de kou. Bind dan de bladeren samen rond de stam en bedek de tuinplant vervolgens met een speciaal vliesdoek. Deze kunt u ook kopen bij Tuinplantenwinkel.nl. Als de vorst weer voorbij is kunt u het beste de bescherming zo snel mogelijk weer verwijderen zodat de bladeren optimaal kunnen ademen.

Geef de Chinese waaierboom in de volle grond eenmaal per jaar mest, bijvoorbeeld koemestkorrels. Oude bladeren die geel geworden zijn, kunnen tot kort op de stam worden verwijderd. Dit mag en kan het hele jaar door.

U kunt de palm ook in een pot goed houden. De plant heeft dan wel sneller bescherming nodig bij vorst omdat de wortels zich boven de grond bevinden. Zet de palm in pot bij vorst strenger dan 8 graden onder nul onder een overkapping of tijdelijk vorstvrij. Plaats de palmboom bij voorkeur in een geïsoleerde pot. Breng eventueel zelf isolatiemateriaal aan bij de zijkanten van de pot. Let op dat het overtollige water wel kan wegvloeien uit de pot.

Chinese waaierpalm kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bladeren van de Trachycarpus fortunei verraden de Nederlandse naam van deze plant: ze hebben de vorm van een waaier.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  We weten wat u bedoeld en het knakken is eigenlijk niet te vorkomen je hebt daar zelf geen invloed op en kunt het niet tegen gaan dat is een beetje het probleem.

  De bladeren van onderuit wegknippen is vaak de beste optie.

 2. Ron van Asperen Ron van Asperen

  heb drie van deze palmen ieder voor zich in een grote bak staan , zou graag willen weten waarom de bladeren zo snel "knakken" en naar beneden gaan hangen, is daar misschien iets tegen te doen?
  vast bedankt !

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.