Menu
Geen producten gevonden

De kleinblijvende vlinderstruik ‘Blue Chip’

De kleinblijvende vlinderstruik ‘Blue Chip’

Een kleine vlinderstruik klinkt te mooi om waar te zijn maar ze bestaat echt. De Buddleja ‘Blue Chip’ wordt 80 tot 100 centimeter hoog en bloeit met paarsblauwe bloemen.

Wat zijn de kenmerken van Buddleja davidii ‘Blue Chip’?

Buddleja davidii ‘Blue Chip’ trekt net als alle andere vlinderstruiken veel vlinders naar zich toe. Ze onderscheid zich van de haar broertjes en zusjes door de beperkte hoogte. Deze Buddleja davidii ‘Blue Chip’ is met een hoogte van 60 – 80 cm een stuk lager dan een gemiddelde vlinderstruik. Door zijn compacte vorm is de ‘Blue Chip’ uitermate geschikt voor kleinere tuinen en zelfs in een pot op het terras of balkon. Daarnaast wordt de tuinplant ook veel toegepast als vakbeplanting in grotere borders, omdat deze vlinderstruik weinig eisen stelt aan de bodem en goed tegen droge omstandigheden kan.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Een voorwaarde voor veel bloemen is een standplaats in de volle zon; hoe meer zon des te meer bloemen, die van juli tot september vlinders en bijen aantrekken. Buddleja davidii ‘Blue Chip’ is een vorstbestendige plant die in de winter een groot deel van zijn grijze bladeren verliest, maar niet helemaal kaal wordt. Snoeien zorgt voor gezonde plant en een langere bloeitijd.

Hoe plant u Buddleja davidii ‘Blue Chip’?

Buddleja davidii ‘Blue Chip’ wordt door onze Tuinplantenwinkel aangeleverd in potten met een doorsnede van 17 cm. Bij vakbeplanting adviseren wij 3 planten per vierkante meter. ’Blue Chip’ heeft de voorkeur voor een zonnige standplaats in een grond die zeker niet te nat mag zijn. Verder stelt de plant weinig eisen aan de kwaliteit van de aarde.

Maak een plantgat dat net iets groter is als de pot van de tuinplant. Meng er eventueel wat aanplantaarde door voor een betere en snellere aangroei. Dompel de tuinplant met pot even in een emmer water, zodat de wortels zich goed vol zuigen. Zet de plant in het plantgat en vul aan met de omliggende aarde. Druk deze stevig aan met uw handen. Er mag geen bergje ontstaan rond de voet van de tuinplant. Geef bij erg droge weersomstandigheden de eerste weken wat water.

Hoe moet u Buddleja davidii ‘Blue Chip’ snoeien en onderhouden?

Omdat de takken van de Buddleja davidii ‘Blue Chip’ kunnen invriezen, is het aan te bevelen de tuinplant aan het eind van de winter pas te snoeien. Snoei de struik flink terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. U kunt alle takken weg snoeien.

De vlinderstruik bloeit vanaf juli op de nieuw gevormde, jonge scheuten. De rigoureuze snoei is nodig om de plant jong te houden en hem flink te laten bloeien. Het weghalen van de uitgebloeide bloempluimen vanaf augustus, stimuleert de tuinplant tot vorming van nieuwe bloemknoppen die dan zelfs tot in oktober kunnen blijven bloeien.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze dagpauwoog doet zich tegoed aan de heerlijke nectar van de Buddleja davidii 'Blue Chip'.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste W. Vogel,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de kleinblijvende vlinderstruik 'Blue Chip'.

  Als het nog een jonge plant is, dan kan het inderdaad voorkomen dat er wat takjes afbreken. Het gestel is dan zo iel dat het niet veel gewicht kan hebben. Als de mini vlinderstruik ouder wordt, dan worden ook de basistakken dikker en sterker en zal dit minder vaak optreden.

  Om de Vlinderstruik dit jaar nog nieuwe scheuten te laten maken, kunt u de tuinplant een keer extra voeding geven. Dat kan bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrel zijn.

  Na verloop van de jaren is deze kleinblijvende vlinderstruik zeker sterk genoeg om de bloemen te kunnen dragen. Het is niet de bedoeling dat er takken blijven afbreken.

  Als u twijfelt, kunt u ons altijd een foto van de plant waar het om gaat naar onze klantenservice mailen. Dit kan naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. W. Vogel W. Vogel

  Waarom breken de takken zo snel af aan de basis van onze mini vlinderstruik. Zelfs na flinke regenbui, als er nog geen bloemen aan zitten.

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Margje,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de kleinblijvende vlinderstruik.

  Dan is de soort vlinderstruik in uw tuin zeer waarschijnlijk geen laagblijvende soort. Als u deze plant bij ons gekocht heeft, wilt u ons dan een mail sturen met foto van de vlinderstruik waar het om gaat. Als het een verkeerde soort is geweest, zullen we u een nieuwe, laagblijvende vlinderstruik leveren.

  Let op, als u meerdere foto's stuurt, dan kunt u ze het beste verkleinen of 1 voor 1 aan ons mailen. Onze mailontvanger kan helaas geen grote bijlagen verwerken. Dit ter info.

  De mail kan gestuurd worden naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Margje Maurits Margje Maurits

  Ik heb een mini vlinderstruik, na de winter teruggesnoeid op 30 cm, is nu ondertussen 2 meter hoog... was niet de bedoeling

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste BK,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de kleinblijvende vlinderstruik.

  Een jonge vlinderstruik heeft vaak zo'n malse en dunne twijgen dat deze te slap zijn om de, naar verhouding, zware bloem te kunnen dragen.

  Het enige dat hieraan te doen is, is de twijgen voor een deel terug te snoeien, maar daardoor worden wel de bloemen weggeknipt. Door het snoeien, zullen de overgebleven delen van de vlinderstruik dikker en sterker worden. Hierdoor blijven de nieuwe scheuten beter overeind staan. Hij zal dit jaar nog nieuwe scheuten maken. Of er na het snoeien ook nog nieuwe bloemen aan de vlinderstruik zullen komen is niet te garanderen.

  U kunt ook wachten met snoeien tot volgend voorjaar, zodat de bloemen van dit seizoen kunnen blijven zitten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. BK BK

  Wij hebben ongeveer 3 weken geleden de vlinderstruik geplant en er kwamen snel bloemen aan, maar deze bloemen hangen helemaal slap en liggen een soort van op de grond. De bladeren zijn gewoon normaal. Hoe komt dit en wat is hieraan te doen?

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Lynn,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de kleinblijvende vlinderstruik.

  Wij verkopen geen vlinderstruiken op stam. De vlinderstruik is wanneer deze op stam wordt gekweekt erg breukgevoelig en ook gevoeliger voor strenge vorst. Vandaar dat deze plant weinig in deze vorm gekweekt wordt. U kunt wel een struikvorm wat hoger door laten groeien en daarna de onderste kleine takjes weg snoeien zodat er een (meer-stammig) klein boompje ontstaat.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Rian,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Vlinderstruik 'Blue Chip'.

  De vlinderstruik 'Blue Chip' kan gevoelig zin voor wisseling in droog en nat staan dat doet hij in een pot meer. Verder als u veel water geeft spoelt de grond in de pot meer uit en daalt het voedingsgehalte van de grond. Daardoor krijgt de vlinderstruik sneller geel blad.

  Dus elk jaar twee keer mest/ voeding bij geven is belangrijk voor de vlinderstruik 'Blue Chip'. Dit kan met bijvoorbeeld Culterra of Plantacote korrels.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 9. Rian Ploos van Amstel Rian Ploos van Amstel

  ik heb vorig jaar de ministruik gekocht.
  Toen bloeide de plant goed. Nu doet de plant het niet goed. Hij heeft allemaal gele blaadjes en groeit nauwelijks. Het lijkt wel of de plant stil staat met groeien.
  Ik geef hem regelmatig water. Hij staat op een zonnige plek in een grote hoge pot.
  Ik snap niet waarom hij er zo slecht uit ziet

 10. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Natasja,

  Bedankt voor de tips en het enthousiaste bericht over de vlinderstruiken!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 11. natasja natasja

  Ik gebruik lavameel en lavakorrels als mest.
  Mijn tuin staat vol met vlinderstruiken. Ben dol op deze struiken.
  Heb gelezen dat het ook een goede struik is tegen co2
  Mijn voorkeur gaat uit voor de bijzondere soorten geel, flower power en nu ook weer een gekocht die 2 kleurige bloemen heeft. Gewéldig

 12. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Felix,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Vlinderstruik 'Blue Chip'.

  Ik denk dat elke week bemesting geven teveel is voor de planten. Vlinderstruiken nemen genoegen met weinig voeding. Ik zou maximaal eenmaal per maand voeding geven.

  Houd wel in de gaten dat u tijdens deze droge en warme periode voldoende water blijft geven. De plant mag niet uitdrogen.

  Geef hem verder een zonnige plek. Ten slotte kunt u de dorre / bruine bladeren van de plant afplukken. De plant zal dan de komende tijd nieuwe bladeren maken.

  Mocht het niet goed gaan, stuur ons dan over een aantal weken een foto naar [email protected] Dan kunnen we u opnieuw van advies voorzien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 13. Felix Zwegers Felix Zwegers

  Wij hebben vorige zomer twee kleine vlinderplanten voor op ons balkon gekocht. Ik heb de planten niet gesnoeid omdat ze nog niet zo groot waren. Echter er zitten nu erg veel bruine blaadjes aan die ook geregeld afvallen. Ik geef de planten wel elke week bemesting. Wat kan ik nog meer doen om ze gezonder te laten groeien?

 14. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste A. Zirkzee,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Vlinderstruik 'Blue Chip'.

  U kunt deze vlinderstruik omdat hij in een pot staat het beste gaan bemesten. Hierdoor krijgt de Vlinderstruik een boos, waardoor hij goed kan groeien en veel bloemen gaat geven. De meeste meststoffen zijn hiervoor prima geschikt. U kunt vloeibare meststof gebruiken die u oplost in het water waarmee u de plant water geeft, organische mestkorrels of een langwerkende meststof (plantacote of osmocote). Een combinatie kan ook.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 15. A.Zirkzee A.Zirkzee

  Ik heb vorige herfst een buddleja micro chip gekocht. Hij staat in een grote pot en is de winter goed doorgekomen. Ik heb hem begin maart gesnoeid en hij loopt al mooi uit. Mijn vraag is of de plant bemest moet worden en zo ja welke is dan goed?
  Mvrgr. Adri Zirkzee

 16. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Fenny,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de kleinblijvende vlinderstruik 'Blue Chip'.

  Door de zachte winter beginnen de huidige scheuten al wat eerder uit te lopen, maar u kunt hem gerust nu nog snoeien. Daar kan de plant tegen. Na de snoei gaat de vlinderstruik nieuwe scheuten maken, waar in de zomer bloemen aan zullen verschijnen. Vlinderstruiken (en dus ook de 'Blue Chip') bloeien namelijk op de nieuwe scheuten. Vaak bloeien ze zelfs beter na een snoeibeurt in het voorjaar dan dat ze niet gesnoeid worden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 17. Fenny Fenny

  Onze mini vlinderstruik loopt al weer flink uit door de zachte winter. Moet en kan ik hem nu ook terug snoeien naar 30 cm? Bloeit hij dan wel dit zomer?

 18. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Gitte,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de kleinblijvende vlinderstruik 'Blue Chip'.

  De mini vlinderstruik 'Blue Chip' kan zeker ook in een pot staan. Let wel op dat als het een koude winter is, u de plant wat moet afdekken tijdens de vorstperiode. Hij is iets kwetsbaarder in een pot dan in de grond bij extreem koud weer of bijvoorbeeld veel sneeuwval.

  Als u daar rekening mee houdt, dan is het een prima optie.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 19. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Er is geen mogelijkheid om een vlinderstruik die uitgroeit, klein te houden .
  U snoeit hem al elk jaar op de juiste manier en dat is prima. De vlinderstruik bloeit altijd op de nieuwe scheuten. Als u de vlinderplant een tweede keer zou snoeien in de zomer bloeit hij veel minder.

  Het is misschien een overweging om een lager soort te kiezen die zijn er volop en die passen u waarschijnlijk veel beter.

  Kijk maar eens op tuinplantenwinkel.nl

 20. Alda Verhagen Alda Verhagen

  Mijn vlinderstruik is nogal uit de kluiten gewassen ik weet niet hoe ik hem klein kan houden we snoeien hem in het voorjaar terug naar 30cm wat te doen

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.