Menu
Geen producten gevonden

De kleinblijvende vlinderstruik ‘Blue Chip’

De kleinblijvende vlinderstruik ‘Blue Chip’

Een kleine vlinderstruik klinkt te mooi om waar te zijn maar ze bestaat echt. De Buddleja ‘Blue Chip’ wordt 80 tot 100 centimeter hoog en bloeit met paarsblauwe bloemen.

Wat zijn de kenmerken van Buddleja davidii ‘Blue Chip’?

Buddleja davidii ‘Blue Chip’ trekt net als alle andere vlinderstruiken veel vlinders naar zich toe. Ze onderscheid zich van de haar broertjes en zusjes door de beperkte hoogte. Deze Buddleja davidii ‘Blue Chip’ is met een hoogte van 60 – 80 cm een stuk lager dan een gemiddelde vlinderstruik. Door zijn compacte vorm is de ‘Blue Chip’ uitermate geschikt voor kleinere tuinen en zelfs in een pot op het terras of balkon. Daarnaast wordt de tuinplant ook veel toegepast als vakbeplanting in grotere borders, omdat deze vlinderstruik weinig eisen stelt aan de bodem en goed tegen droge omstandigheden kan.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Een voorwaarde voor veel bloemen is een standplaats in de volle zon; hoe meer zon des te meer bloemen, die van juli tot september vlinders en bijen aantrekken. Buddleja davidii ‘Blue Chip’ is een vorstbestendige plant die in de winter een groot deel van zijn grijze bladeren verliest, maar niet helemaal kaal wordt. Snoeien zorgt voor gezonde plant en een langere bloeitijd.

Hoe plant u Buddleja davidii ‘Blue Chip’?

Buddleja davidii ‘Blue Chip’ wordt door onze Tuinplantenwinkel aangeleverd in potten met een doorsnede van 17 cm. Bij vakbeplanting adviseren wij 3 planten per vierkante meter. ’Blue Chip’ heeft de voorkeur voor een zonnige standplaats in een grond die zeker niet te nat mag zijn. Verder stelt de plant weinig eisen aan de kwaliteit van de aarde.

Maak een plantgat dat net iets groter is als de pot van de tuinplant. Meng er eventueel wat aanplantaarde door voor een betere en snellere aangroei. Dompel de tuinplant met pot even in een emmer water, zodat de wortels zich goed vol zuigen. Zet de plant in het plantgat en vul aan met de omliggende aarde. Druk deze stevig aan met uw handen. Er mag geen bergje ontstaan rond de voet van de tuinplant. Geef bij erg droge weersomstandigheden de eerste weken wat water.

Hoe moet u Buddleja davidii ‘Blue Chip’ snoeien en onderhouden?

Omdat de takken van de Buddleja davidii ‘Blue Chip’ kunnen invriezen, is het aan te bevelen de tuinplant aan het eind van de winter pas te snoeien. Snoei de struik flink terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. U kunt alle takken weg snoeien.

De vlinderstruik bloeit vanaf juli op de nieuw gevormde, jonge scheuten. De rigoureuze snoei is nodig om de plant jong te houden en hem flink te laten bloeien. Het weghalen van de uitgebloeide bloempluimen vanaf augustus, stimuleert de tuinplant tot vorming van nieuwe bloemknoppen die dan zelfs tot in oktober kunnen blijven bloeien.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze dagpauwoog doet zich tegoed aan de heerlijke nectar van de Buddleja davidii 'Blue Chip'.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  De vlinderstruik blue chip kan gevoelig zin voor wisseling in droog en nat staan dat doet hij in een pot meer.

  Verder als u veel water geeft spoelt de pot meer uit en daalt het voedings gehalte in de pot en krijg je sneller geel blad.

  Dus elk jaar twee keer mest/ voeding bij geven is belangrijk.

 2. Rian Ploos van Amstel Rian Ploos van Amstel

  ik heb vorig jaar de ministruik gekocht.
  Toen bloeide de plant goed. Nu doet de plant het niet goed. Hij heeft allemaal gele blaadjes en groeit nauwelijks. Het lijkt wel of de plant stil staat met groeien.
  Ik geef hem regelmatig water. Hij staat op een zonnige plek in een grote hoge pot.
  Ik snap niet waarom hij er zo slecht uit ziet

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Natasja,

  Bedankt voor de tips en het enthousiaste bericht over de vlinderstruiken!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. natasja natasja

  Ik gebruik lavameel en lavakorrels als mest.
  Mijn tuin staat vol met vlinderstruiken. Ben dol op deze struiken.
  Heb gelezen dat het ook een goede struik is tegen co2
  Mijn voorkeur gaat uit voor de bijzondere soorten geel, flower power en nu ook weer een gekocht die 2 kleurige bloemen heeft. Gewéldig

 5. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Ik denk dat elke week bemesting geven teveel is voor de planten. Vlinderstruiken nemen genoegen met weinig voeding. Ik zou maximaal eenmaal per maand voeding geven.

  Houd wel in de gaten dat u tijdens deze droge en warme periode voldoende water blijft geven. De plant mag niet uitdrogen.

  Geef hem verder een zonnige plek. Ten slotte kunt u de dorre / bruine bladeren van de plant afplukken. De plant zal dan de komende tijd nieuwe bladeren maken.

  Mocht het niet goed gaan, stuur ons dan over een aantal weken een foto naar [email protected] Dan kunnen we u opnieuw van advies voorzien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Felix Zwegers Felix Zwegers

  Wij hebben vorige zomer twee kleine vlinderplanten voor op ons balkon gekocht. Ik heb de planten niet gesnoeid omdat ze nog niet zo groot waren. Echter er zitten nu erg veel bruine blaadjes aan die ook geregeld afvallen. Ik geef de planten wel elke week bemesting. Wat kan ik nog meer doen om ze gezonder te laten groeien?

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt deze vlinderstruik omdat hij in een pot staat het beste gaan bemesten zodat de plant goed kan groeien en veel bloemen gaat geven. De meeste meststoffen zijn hiervoor prima geschikt. U kunt vloeibare meststof gebruiken die u oplost in het water waarmee u de plant water geeft, organische mestkorrels of een langwerkende meststof (plantacote of osmocote). Een combinatie kan ook.

 8. A.Zirkzee A.Zirkzee

  Ik heb vorige herfst een buddleja micro chip gekocht. Hij staat in een grote pot en is de winter goed doorgekomen. Ik heb hem begin maart gesnoeid en hij loopt al mooi uit. Mijn vraag is of de plant bemest moet worden en zo ja welke is dan goed?
  Mvrgr. Adri Zirkzee

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag. U kunt de vlinderstruik nu gewoon snoeien. Door de zachte winter beginnen de huidige scheuten al wat uit te lopen. Als u de plant nu gewoon snoeit maakt hij gewoon weer nieuwe scheuten en krijgt u een rijke bloei in de zomer. De bloei is dan zelfs rijker en langer, dan wanneer u de vlinderstruik niet zou snoeien.

 10. Fenny Fenny

  Onze mini vlinderstruik loopt al weer flink uit door de zachte winter. Moet en kan ik hem nu ook terug snoeien naar 30 cm? Bloeit hij dan wel dit zomer?

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De mini vlinderstruik 'Blue Chip' kan zeker ook in een pot staan.
  Let wel op dat als het een koude winter is u de plant wat moet afdekken, hij is iets kwetsbaarder in een pot dan in de grond bij extreem koud weer of bijvoorbeeld veel sneeuw val.

  Als u daar rekening mee houdt is het een prima optie.

 12. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Er is geen mogelijkheid om een vlinderstruik die uitgroeit, klein te houden .
  U snoeit hem al elk jaar op de juiste manier en dat is prima. De vlinderstruik bloeit altijd op de nieuwe scheuten. Als u de vlinderplant een tweede keer zou snoeien in de zomer bloeit hij veel minder.

  Het is misschien een overweging om een lager soort te kiezen die zijn er volop en die passen u waarschijnlijk veel beter.

  Kijk maar eens op tuinplantenwinkel.nl

 13. Alda Verhagen Alda Verhagen

  Mijn vlinderstruik is nogal uit de kluiten gewassen ik weet niet hoe ik hem klein kan houden we snoeien hem in het voorjaar terug naar 30cm wat te doen

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.