Menu
Geen producten gevonden

Euonymus fortunei ‘Silverstone’, een groenblijvende alleskunner

Euonymus fortunei ‘Silverstone’, een groenblijvende alleskunner

Bij het lezen van de naam euonymus kunnen we ons voorstellen dat het een hele tongbreker is. De plant zelf doet gelukkig niet zo moeilijk en kan overal uit de voeten.

Wat zijn de kenmerken van Euonymus fortunei ‘Silverstone’?

De Euonymus fortunei is een groep planten die zijn oorsprong vindt in Japan en Korea. In het Nederlands wordt de plant kardinaalshoed of kardinaalsmuts genoemd. Deze naam verwijst naar de vruchten die volwassen planten geven; deze lijken op een soort mutsjes. De voornaamste voor het aanplanten van de Euonymus fortunei ‘Silverstone’ is het blad. Dit blijft het hele jaar door aan de plant en heeft een gemarmerd uiterlijk. In de zomer zijn de jonge scheutjes aan de plant witter wat voor nog meer kleur zorgt.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

De tuinplant heeft een kruipende groeiwijze en daarom erg geschikt als bodembedekker, die echter ook als lage haag, als solitair en als vakbeplanting kan worden toegepast, zowel in de zon als in de schaduw. Ook in potten doet de plant het uitstekend. Uiteindelijk wordt Euonymus fortunei ‘Silverstone’ ongeveer 25 cm hoog.

Hoe plant u Euonymus fortunei ‘Silverstone’?

Euonymus fortunei ‘Silverstone’ heeft de voorkeur voor een goed waterdoorlatende, humusrijke bodem. Deze tuinplant kan zowel op een standplaats in de zon als in de schaduw; de zon zal de gevlekte bladeren meer naar het wit verkleuren. Kies wel een plek die wat beschut ligt tegen koude, uitdrogende winden. Tuinplantenwinkel.nl levert de planten in pot zodat u ze het hele jaar door kunt planten. Maak voor het planten de grond goed los; steek ook wat dieper naar eventueel onderliggende, hardere lagen in de bodem. Bij vakbeplanting adviseren we zeven planten per vierkante meter; voor een haag vier tot vijf planten per strekkende meter.

Maak vervolgens een plantgat dat wat groter is dan de potplant en strooi hier wat aanplantgrond (dit kunt u eventueel mee bestellen) in voor een betere en snellere aangroei van de kardinaalshoed. Dompel de planten even met pot in een emmer water; de haarwortels kunnen zich dan goed vol zuigen; haal de pot van de tuinplant en zet hem in het gat. Vul aan met de omliggende aarde en druk het geheel stevig aan met uw handen of voeten. Geef daarna nog een keer water en herhaal dit een paar keer bij erg droge weersomstandigheden.

Hoe moet u Euonymus fortunei ‘Silverstone’ snoeien en onderhouden?

Euonymus fortunei ‘Silverstone’ heeft de eerste jaren weinig onderhoud nodig. Haal bij jonge planten het onkruid weg, totdat ze na enkele jaren volledig in elkaar gegroeid zijn. Haagplanten en solitaire planten kunnen bijna het jaar rond met een scherpe schaar gesnoeid worden, met een voorkeur voor het vroege voorjaar. Snoei nooit op hete, wolkeloze dagen om verbranding van de jongere scheuten te voorkomen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag uit met vrij koel weer. In het voorjaar kunt u de plant bemesten met een organische meststof.

Bij oudere planten is het belangrijk om af en toe een verjongingssnoei toe te passen. Knip daarvoor met een heggenschaar de planten kort af en geef een keer goed voeding zodat de plant snel herstelt. De beste tijd hiervoor is het vroege voorjaar (maart/april).
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het blad van de Euonymus 'Silverstone' heeft een erg fijne structuur die wordt versterkt door het gemarmerde uiterlijk.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.