Menu
Geen producten gevonden

Fruitbomen online kopen bij tuinplantenwinkel

Fruitbomen online kopen bij tuinplantenwinkel

Wat is er nu lekkerder dan een stukje fruit uit eigen tuin? Fruitbomen geven niet alleen lekker fruit, in het voorjaar barst het feest al los met de bloesem die aan de takken verschijnt.

Een eigen gekweekte peer, appel, kers of pruim smaakt altijd goed. Al de arbeid en verzorging betaalt zich dan terug. Er zijn veel verschillende fruitbomen en nog meer rassen. Bijna alle fruitbomen worden geënt. Hiervoor een takje van het echte fruitras vastgezet op een zaailing. Vervolgens groeien de twee samen en kan de fruitboom verder groeien. Deze truc wordt al heel lang toegepast.

Maatvoeringen

We hebben fruitbomen in allerlei soorten en maten. De maatvoering bepaalt het uiterlijk van de boom. De uiteindelijke hoogte is altijd te beperken door te snoeien. Er zijn een drietal standaard maatvoeringen:

 • Laagstam: De kruin begint op ongeveer een halve meter hoogte boven het maaiveld. Fruitbomen geënt op een laagstam groeien uit tot bomen tussen de 2 en 4 meter hoogte. Omdat de takken al laag beginnen is het plukken en snoeien erg makkelijk.
 • Halfstam: Halfstam fruitbomen hebben een stam van één meter hoogte. Fruitbomen geënt op een halfstam groeien uit tot een hoogte tussen de 3 en 5 meter.
 • Hoogstam: Bij een hoogstam fruitboom bedraagt de stamhoogte ongeveer 1.80 tot 2.00 meter hoogte. Daarboven ontwikkelt zich de kruin. De uiteindelijke hoogte is sterk afhankelijk van het soort fruitboom. Hoogstam fruitbomen zijn ideaal om in open ruimtes te plaatsen, bij oude boerderijen of in een dierenweide.

Een oude fruitgaard met hoogstam fruitbomen

Afbeelding: Vroeger waren hoogstam fruitgaarden veel talrijker aanwezig. Nog steeds blijft het een prachtig gezicht.

Naast deze drie standaard maatvoeringen zijn er ook fruitbomen die speciaal worden geënt op een erg trage onderstam. Deze zogenaamde patio-fruitbomen groeien veel trager en zijn dus nog makkelijker klein te houden. Zuil-fruitbomen groeien nog trager en vertakken bovendien nauwelijks. Het resultaat is een zeer smalle fruitboom die uiterst productief is. Zuil- en patio-fruitbomen kunnen ook prima in een pot gezet worden. Zo wordt het zelfs mogelijk om op het terras of balkon fruit te kweken.

Lei-fruitbomen

Fruitbomen houden van zon en warmte. De zon zorgt er voor dat het suikergehalte toeneemt en dus de smaak. Muren en schuttingen die op de zon georiënteerd zijn nemen veel warmte op en zijn ideale plekken voor lei-fruitbomen. Deze bomen nemen weinig ruimte in beslag. Door te snoeien blijven ze smal en zullen ze steeds meer vruchthout ontwikkelen. In onze webshop bieden we 2 lei-vormen aan. Fruit in een U-vorm wordt speciaal geleid op de kwekerij. Om deze vorm te verkrijgen wordt de boom al vanaf jonge leeftijd geleid.

Naast de U-vorm bieden we ook lei-fruit aan dat bij ons op ambachtelijke wijze wordt uitgeleid. Dit doen we al meer dan 20 jaar. Het rek in onze lei-fruitbomen is 120 x 100 cm. De gesteltakken (hoofdtakken) worden horizontaal ingebonden. Wanneer deze in serie worden gezet ontstaat een prachtig beeld.

In onze tuinplantenwinkel bieden we lei-fruit aan in laag- en halfstamformaat. De stamhoogtes bedragen respectievelijk een halve en een hele meter. Lei-fruitbomen staan natuurlijk ook prima los van een muur en kunnen ook worden gezet om een haag te vormen.

Fruitbomen leiden tegen een muur

Afbeelding: Deze perzik voelt zich prima tegen een warme muur. De perzik wordt ieder jaar weer verder tegen de muur aan gebonden.

Bestuiving:

Niet alle fruitbomen doen even makkelijk. Er zijn fruitrassen die een maatje nodig hebben om goed vrucht te zetten. Twee bomen van hetzelfde ras levert dan niets op. Veel rassen die we online aanbieden zijn zelfbestuivend en vinden het prima om in hun eentje te staan. Voorbeelden hiervan zijn de Malus domestica ‘Elstar’(appel), Pyrus communis ‘Conference’(peer) en de Prunus avium ‘Regina’(kers). In onze tuinplantenwinkel geven we duidelijk aan of het om een zelfbestuivend ras gaat of niet. Als er een bestuiver nodig geven we een aantal opties. Voor appelbomen kan ook gebruik worden gemaakt van een sierappel. De bloemen van een sierappel produceren veel goede nectar waardoor er veel bestuiving kan plaatsvinden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Online en offline

In onze webwinkel bieden we veel fruitbomen in verschillende soorten en maten aan. Zowel moderne als oude fruitrassen. Kijk voor het actuele assortiment fruitbomen op onze webwinkel Tuinplantenwinkel.nl. Het assortiment bestaat onder andere uit kersen, peren, appels, perziken, abrikozen, pruimen, walnoten, kastanjes, kweeperen. Kom daarnaast gerust eens langs op ons plantencentrum waar het assortiment nog veel groter is. We hebben een enorm assortiment aan fruitrassen in pot staan die jaarrond probleemloos te poten zijn.

Klik hier voor fruitbomen

Fruitbomen koopt u vertrouwd en veilig bij Tuinplantenwinkel.nl! Uw tuinplanten worden binnen 2 tot 4 dagen geleverd met aangroeigarantie.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Satianand,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het online kopen van fruitbomen.

  De hoogte van de fruitbomen bij levering is als volgt:

  - Patio fruitboom is ongeveer 80 cm hoog.
  - Laagstam fruitboom is ongeveer 150 cm hoog.
  - Halfstam fruitboom is ongeveer 200 cm hoog.
  - Hoogstam fruitboom is ongeveer 250 cm hoog.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste E.M.,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de fruitbomen.

  De fruitbomen die we verkopen zijn jonge bomen. Deze fruitbomen, dus ook de appelbomen, zullen de eerste jaren energie steken in het ontwikkelen van een takkengestel met bloemhout . Na 2 tot 4 jaar kunt u de eerste vruchten aan de bomen verwachten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Annabel,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over fruitbomen.

  Op dit moment kunnen er geen grote maten bomen verkocht worden. Enkel bomen in pot zijn nu leverbaar. Grotere bomen kunnen vanaf het najaar (okt-nov) weer geleverd worden.

  Hier de link naar onze grootste notenboom die we verkopen --> https://www.tuinplantenwinkel.nl/juglans-regia.html

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. annabel van Loon annabel van Loon

  ik ben op zoek naar een grote walnoten boom waar kan ik die vinden en of walnoten nog kan zetten
  en waar kan ik die het beste vinden

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hanneke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over fruitbomen.

  De potmaat die u aangeeft is te klein voor een laagstam kers. U kunt hem niet lang goed houden in die potmaat. Het beste staat een Laagstamfruitboom in de grond. In een pot is een patio fruitboom bv een beter keuze.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Hanneke Hanneke

  Kan ik een laagstam kers (prunus avium Regina) beter in een pot met 50 cm doorsnee en hoogte van 39 cm planten of in een pot met doorsnee 45 cm en hoogte 46 cm?

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jasper,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het online kopen van fruitbomen.

  Houd er rekening mee dat er verschil is in de uiteindelijke grootte van de bomen.
  Bij een appel, peer en een pruimenboom kunt u een minimale afstand aanhouden van 5 meter tussen de stammen; het mag natuurlijk ook meer zijn dat maakt niet uit.

  Als u voor een Kersenboom of een notenboom kiest, houd dan minimaal 7 meter aan. Deze soorten groeien uit tot grotere bomen.

  Zorg verder dat het gras niet tot aan de stam groeit. Rond de stam moet een minimale ruimte van 60 cm vrij van gras zijn. Dat geeft de boom meer lucht, waardoor hij beter gaat groeien. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Jasper van Aaken Jasper van Aaken

  wij zijn van plan om meerdere fruitbomen te planten op ons gras veld wat is een iedeale onderlingen afstand (hebben een redelijke grote tuin) waar door ik zelf hoogstam fruitbomen overweeg

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een U-vorm leifruitboom wordt op dezelfde manier gesnoeid als een gewone lei-fruitboom. De hoofdtakken worden gevormd door de in de U-vorm geleide takken. Deze worden dus niet weg gesnoeid. De zijscheuten knipt u kort terug zodat er een paar knoppen blijven staan. Hier zal de fruitboom bloemknoppen op vormen. De hoogte van de in U-vorm geleide fruitboom kunt u zelf bepalen. Deze scheuten knipt u ook ieder jaar kort terug.
  Na jaren van snoeien ontstaan er soms inderdaad knoestige takken die zorgen voor kenmerkend uiterlijk van de boom. Dit is niet nadelig voor de plant en de vruchtdracht.

 10. Fruittuin Fruittuin

  Hoe moet je de U vorm leifruitboom snoeien dan? Want de U vorm moet neem ik aan behouden blijven? Of uiteindelijk niet meer?
  Als je net zo snoeit als een leilinde krijg je van die waterloten overal en ook van die knotbobbels denk ik? En wellicht ook geen fruit door zulke rigoureuze snoei

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De beste soorten voor een fruithaag zijn de appel en de peer omdat deze zich het gemakkelijkst laten snoeien en ook redelijk dicht groeien.

  Op 270 centimeter lengte kunt u 2 leifruitbomen planten. De rekken van onze bomen hebben een breedte van 120 centimeter. De resterende 30 centimeter kunt u opvullen door de rekken met elkaar te koppelen. In de loop der jaren leidt u de bomen dan naar elkaar toe.

  Voor een rustig geheel raden we aan om één fruitsoort te kiezen; dus 2 appelbomen of 2 perenbomen. De Elstar appel, Golden Delicious appel en Conference peer zijn zelfbestuivende soorten en het makkelijkst dragend. Het is uiteraard ook mogelijk om bijvoorbeeld één Elstar en één James Grieve te planten zodat u twee verschillende appelsoorten heeft staan.

  Een laagstam lei-fruitboom heeft een hoogte van in totaal ongeveer 130 centimeter en is het meest geschikt voor u.

 12. Sonja Sonja

  We hebben een smalle ruimte van 30 cm breed en 270 cm lang langs ons grasveld. Als afscheiding tussen de buren en ons willen we een niet te hoge haag van leifruitbomen plaatsen. Hoeveel qua aantal raadt u ons aan en evt. ook welk soort i.v.m. groei? Alvast dank voor uw reactie.

 13. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt van zuilfruitbomen zeker een haag maken.
  Wij adviseren 3 tot 4 zuilbomen per meter u krijgt dan een mooi haagje van fruit.

  Het verschil per soort is niet groot , het mooiste resultaat word bereikt met de appel en peer die geven het mooiste karakter aan de haag en geven makkelijk vruchten.

  Het is dus een mooi alternatief als haag en u krijgt er bloesem en vruchten bij.

  Succes met het maken van uw keuze.

 14. Sabien Sabien

  Kan ik van de zuilfruitbomen een haagje maken, en zo ja, hoeveel boompjes heb ik nodig om een haagje van 2 meter te maken.
  Verschilt dit per fruitsoort? Ik denk momenteel aan peer. Maar ook appel, pruim of kers zijn opties.

  Graag hoor ik van u,
  Groet, SaBIEN

 15. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  We bieden de leikweepeer inderdaad niet online aan maar we hebben ze wel op ons plantencentrum staan.

  De leikweepeer heeft dezelfde maatvoering van rek als de lage leiapppels en peren, dus een rek van 120 breed en 100 cm hoog en dan 5 lagen.
  De totale hoogte blijft dan zeker onder de 2 meter dat is geen probleem.

  Indien u ze graag online wilt bestellen is dat geen probleem.

  Als u dit wenst horen we het graag en geven u dan aan hoe dat in zijn werk gaat.

 16. A. Mol A. Mol

  Leveren jullie ook kweeperen als leiboom, welke liefst niet hoger worden dan 2 meter?

  Met vriendelijke groet

 17. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Zuilappels in de maatvoering die u vraagt hebben we niet in ons assortiment.
  Wat we wel in ons plantencentrum op voorraad hebben staan is de Malus ballerina 'Charlotte' in de maatvoering 150/175.

  Dit zijn door ons geïmporteerde zuilappels die een heel stuks dikker en steviger zijn dan de standaard zuilappels die u bij tuinplantenwinkel.nl online kunt bestellen.

  De zuilappel is een leuke aanwinst in elke tuin omdat ze zelfbestuivend zijn en weinig ruimte innemen.
  Succes gegarandeerd met deze planten.

 18. Henk Snaphaan Henk Snaphaan

  Op foto's ziet men zuilbomen als haag zo mooi hoog, ongeveer 2.50 meter. Zijn deze ook zo hoog te koop?

  m.vr.groet.

  Henk Snaphaan

 19. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De totale hoogte van de halfstam leiboom is inderdaad 200 cm zonder de pot mee te meten.
  De stam is 100 cm het rek is 120 cm breed en 100 cm hoog dus totale hoogte is 200 cm
  De leibomen hebben een 5 laags rek.

  Ze staan nog niet online op de webwinkel maar we hebben ze wel op ons plantencentrum.

  U kunt ze online bestellen als u wenst, stuur ons dan een mail dan maken we een nieuw product aan voor u.

  De boom is dan exact zoals de leifruitbomen van 29.75 alleen dan met een stam van 100 cm de leiboom kost dan 34.75.

  Als u nog vervolg vragen heeft horen we het graag.

 20. Carmen Roelens Carmen Roelens

  Hallo

  leifruitboom van appel als halfstam, welke hoogte is dan de boom ( het liefst 2 meter hoog ) is voor een haag

  vriendelijke groet
  Carmen

 21. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Geen probleem. U kunt de boom gewoon planten. Vorst levert geen enkel probleem op. Als de potgrond wat los valt gebruikt u dit gewoon in het plantgat. Veel succes met de aanplant!

 22. pim loeff pim loeff

  Dag, sinds vandaag ben ik in het bezit van een hoogstam Jonagold. Kan ik die nu ook al planten? Dit vraag ik ivm vorst kans.

  Zo niet (de boom en pot is gedegen ingepakt) moet ik de boom dan in de garage bewaren?

  Dank,

  PL

 23. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Oude fruitbomen kunnen we u zeker aanbieden. Ze staan op de webshop. Oude perenboom 'Conference' voor € 147,50. Oude appelboom 'Elstar' ook voor € 147,50. (Gratis levering, met aangroeigarantie).

  U kunt natuurlijk ook op ons plantencentrum komen kijken naar de voorraad die we hier hebben staan. Er is voorraad genoeg!

 24. ditte oost ditte oost

  Ik ben op zoek naar 2 robuuste, volwassen fruitbomen een appel en of peer.
  Leveren jullie deze bomen en wat is de prijs hiervan?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.