Menu
Geen producten gevonden

Malus domestica ‘McIntosh’

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in Fruitbomen
 • 0
Malus domestica ‘McIntosh’

Deze appelboom wordt nooit groot. De groei is slank en uiterst compact. Draagt de boom dan wel appels? Maak kennis met de zuilvorm van de Malus ‘Mcintosh’.

Wat zijn de kenmerken van de zuilappel Malus domestica McIntosh?

De Malus ‘Mcintosh’ zal in Nederland en België niet zo snel een belletje doen rinkelen. In Amerika en Canada is de appel erg bekend en geniet het ras dezelfde populariteit als de ‘Elstar’ hier. Het is daarnaast al een erg oud ras die in 1811 door John Mcintosh werd gevonden in Canada. De appel is zachtzuur en zowel bruikbaar als hand- en kookappel. De schil kleurt dieprood, het vruchtvlees is prachtig bleekwit van kleur. Sommigen zullen de naam van de appel herkennen als de merknaam van een van ’s werelds grootste computerfabrikanten. Die computers zijn inderdaad vernoemd naar deze appel.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u de ‘Mcintosh’ als een zuilappel. Zuilappelbomen zijn planten die puur verticaal groeien en dus geen zijtakken vormen. De groei is uiterst compact dus de boom wordt nooit erg groot. De boom groeit in de vorm van een pilaar waar rondom appels groeien. De bomen geven ondanks de geringe ruimte die ze vereisen, tamelijk veel en smakelijke appels. De zuilappel McIntosh bloeit in april-mei met roze/witte bloemen en kan vlinders en bijen aantrekken. Het blad is groen; in de herfst verliest de boom zijn bladeren. Een volgroeide plant is 150 cm hoog. Ze wordt geleverd in een pot van 18 x 18 cm.

Zuilappels zijn ideaal in een kleine tuin of als bloembak op het balkon of terras. Door de vorm van de plant is maar weinig ruimte nodig. De boom is erg klein, vraagt weinig onderhoud en geeft relatief een flinke hoeveelheid appels. De rood-groene appels zijn geschikt voor consumptie, maar kunnen ook verwerkt worden. De smaak is zacht zuur; de pluktijd is juli – augustus. In ons assortiment zuilappels hebben we naast de Malus domestica McIntosh ook de Malus domestica Gold Sensation; de Malus domestica Green Sensation en de Malus domestica Red Sensation als zuilboom op voorraad.

Hoe plant u de Malus domestica McIntosh?

De beste plaats voor een appelboom is een zonnige plaats. Appelbomen uit de pot kunnen het hele jaar geplant worden. Alleen bij vorst kunt u niet planten. Als u in het voorjaar of de zomer plant, geef dan de eerste weken regelmatig water.

Graaf een gat in de grond dat iets dieper is dan de pot waarin de plant wordt geleverd. Maak de aarde onder in het gat ook goed los, zodat de plant goed kan wortelen. Strooi potgrond in het plantgat en meng deze door de aarde. De bovenkant van de kluit moet ongeveer even hoog komen als de grond rond het plantgat. Maak de kluit goed nat voordat u deze in grond plaatst. Zet deze bijvoorbeeld even in een emmer water. Zet hem dan zonder pot in het plantgat, maak het gat dicht en druk de grond stevig aan.

Wat voor onderhoud heeft de Malus domestica McIntosh nodig?

In het voorjaar kunt u de Malus ‘McIntosh’ een handje gedroogde koemestkorrels geven als onderhoudsbemesting. Dit is voldoende voor een goede groei. Omdat de boom geen zijtakken maakt, is snoeien nauwelijks nodig. Mocht u de boom willen inkorten dan is dat geen probleem. Snoei de appelboom in herfst wanneer het blad van de boom is gevallen.

De Malus domestica McIntosh bestuift zichzelf en vindt het daarom prima om alleen te staan en geeft dan toch een rijke oogst. Een appel te vroeg plukken is niet erg, hij kan in de fruitschaal verder rijpen. Controleren of een appel rijp is, gaat simpel. Plukt de appel gemakkelijk, dan is hij rijp. Onrijpe appels laten zich moeilijker plukken; overrijpe appels vallen zelf van de boom. Overrijpe appels zijn vaak alleen nog geschikt om er moes van te maken. Een andere truc is om een appel doormidden te snijden. Aan de kleur van de pitten kunt u zien of de appel rijp is. De kleur moet diepbruin zijn.


 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  U mag de uitschieter aan de bovenkant gewoon verwijderen dat maakt voor de zuil appel niet uit.

  U mag dat nu gewoon doen en de appel zal zich goed ontwikkelen en gaat volgend jaar alleen maar meer appels dragen omdat hij zo nog compacter blijft.

  Dit ter info voor u.

 2. Carla schmacks Carla schmacks

  Beste...mijn zuilappelboom draagt nu appels.
  Maar bovenaan krijgt hij n paarvflinke uitlopers met nieuw blad.
  Daar zit bladluis op ( en dus veel mieren )
  Kan dit kwaad voor de rest van de plant ?
  Ik heb al gespoten met water met vloeibare zeep en spiritus.
  Omdat wij 2 katten hebben spuit ik niet met vergif.
  Mag ik die extra scheuten er niet nu vanaf kbippen ipv. tecwachten tot de herfst ?
  Vr gr Carla Schmacks

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.