Planten tegen slakken in jouw tuin

Planten tegen slakken in jouw tuin

Elke plant heeft zijn eigen manier om deze glibberige gasten op een afstand te houden. Door slimme keuzes te maken in planten en preventieve maatregelen te treffen, kan elke tuinier een slakvrije zone creëren en onderhouden. Laat de natuur zijn werk doen en geniet van de rust die een evenwichtige tuin je kan brengen.

Planten tegen slakken in jouw tuin

Zoekt u planten die slakken weren uit uw tuin? Met onze top 10 van “planten tegen slakken” houdt u uw groen gezond en slakvrij, zonder gebruik van chemicaliën. Leer welke planten als natuurlijke slakkenbarrières dienen en hoe u deze kunt inzetten in uw strijd tegen slakken met behulp van planten.

Belangrijkste punten

 • Sommige planten zoals lavendel en rozemarijn hebben natuurlijke eigenschappen die slakken afweren, waardoor ze als biologische barrières in de tuin kunnen functioneren.

 • Preventieve maatregelen zoals de grond omwoelen, ‘s ochtends water geven en het opruimen van tuinafval kunnen de slakkenpopulatie verminderen zonder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

 • Een slak-onvriendelijk tuinontwerp kan gerealiseerd worden door het planten van specifieke slak-resistente planten zoals Bergenia en Siergrassen die werken als een natuurlijk beschermingsmechanisme.

Top 10 planten die slakken op afstand houden

Slakken bestrijden kan een uitdagende taak zijn, vooral in een omgeving met vochtige grond en een overvloed aan dode bladeren die als schuilplaats dienen. Maar wist je dat sommige planten als natuurlijke wachters fungeren, die jouw tuin beschermen zonder de behoefte aan chemische hulpmiddelen? Deze helden van het plantenrijk hebben vaak harige, bittere of giftig blad en produceren sterke geuren die slakken liever mijden. Hier zijn enkele van deze anti slak planten:

1. Helleborus orientalis
2. Salvia nemorosa 'Caradonna'
3. Lavandula angustifolia 'Hidcote'
4. Echinacea purpurea
5. Nepeta faassenii 'Walker's Low'
6. Geranium 'Rozanne'
7. Bergenia
8. Euphorbia
9. Astrantia
10. Digitalis

Door deze planten waar slakken niet van houden in je tuin te planten, kun je op een natuurlijke manier slakken bestrijden en je planten beschermen. Salie is een kruid dat vaak wordt gespaard door slakken vanwege de sterke geur en smaak die de plant afgeeft. Kattenkruid is een ander voorbeeld van een plant die slakken liever mijden, waarschijnlijk vanwege de sterke geur. De Schoenlappersplant heeft dikke, leerachtige bladeren die moeilijk te eten zijn voor slakken. Bovendien zijn ze vaak glanzend, wat extra bescherming biedt tegen slakken​.
Lavendel zet zijn sterke aroma in als een afweermechanisme. Door deze en andere slak-onvriendelijke planten in je tuin op te nemen, creëer je een natuurlijke barrière tegen deze ongewenste gasten en voorkom je zware aantasting van je planten.

Kruiden met een missie

Kruiden zijn niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar ook krachtige bondgenoten in de strijd tegen slakken. Munt en tijm bijvoorbeeld, verspreiden een sterke geur die slakken liever ontwijken. Salie en rozemarijn combineren hun geur met een bittere smaak, waardoor ze niet snel op het menu van slakken belanden. En wist je dat venkel en Chinese bieslook ook weinig geliefd zijn bij onze slijmerige vrienden?.

Door deze kruiden, waaronder digitalis purpurea, tussen je groenten in de moestuin te zetten, kun je op een effectieve manier slakken bestrijden en tegelijkertijd de biodiversiteit van je tuin verrijken.

Bloemen als natuurlijke barrière

Niet alleen kruiden, maar ook bloemen kunnen een schild vormen tegen slakken. Goudsbloem en lavendel bijvoorbeeld, sturen met hun sterke geuren slakken op de loop. En rozen? Hoewel ze de smaakpapillen van slakken zelden prikkelen, zijn ze een lust voor het oog en een meerwaarde voor elke tuin. Het opruimen van dode slakken kan ook helpen om de populatie in toom te houden.

Afrikaantjes spelen een slim spel door slakken weg te lokken van andere planten, waardoor ze fungeren als een natuurlijke afleidingsmanoeuvre. Dus waarom zou je geen bloemrijke vesting bouwen die niet alleen je zintuigen verwent, maar ook de slakken op een veilige afstand houdt?

Voorkomen is beter dan genezen: preventieve maatregelen

Preventie is de sleutel tot een succesvolle verdediging. Hier zijn enkele tips om slakken te voorkomen:

 • Regelmatig de grond omwoelen zodat de blootgelegde eitjes uitdrogen.

 • Door ‘s ochtends water te geven in plaats van ‘s avonds, creëer je droge omstandigheden die slakken liever vermijden.

 • Het opruimen van tuinafval en het voorkomen van vochtige schuilplaatsen zijn ook essentieel; slakken houden immers van een vochtige omgeving om zich in te nestelen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kan je de slakkenpopulatie in je tuin aanzienlijk verminderen, zonder een voetstap in de strijdarena te zetten.

Ontwerp je tuin slak-onvriendelijk

Het slak-onvriendelijk maken van je tuin begint bij het ontwerpen ervan. Sommige planten zijn van nature minder aantrekkelijk voor slakken en kunnen helpen jouw tuin te beschermen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Planten met leerachtig, dik blad zoals Bergenia, die het moeilijk maken voor slakken om een hapje te wagen.

 • Siergrassen en varens, die niet alleen je tuin verfraaien maar ook een natuurlijke afweer vormen tegen slakken.

Door bewust te kiezen voor favoriete planten die ook slakkenwerend zijn, kun je een tuin ontwerpen die zowel mooi als functioneel is, met de aanwezigheid van andere nuttige geleedpotigen die voordelen beschermt.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht op een van onze blog berichten fijn dat we u met dit blog geholpen en geïnformeerd hebben.

 2. Marga de Jong Marga de Jong

  Gaf per abuis een slechte referentie. Moet zijn: dat het artikel veel bruikbare informatie geeft.

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor het geven van een reactie op een van onze blogberichten

  Wat u aangeeft klopt dat is een goed werkende manier en is makkelijk toepasbaar en best effectief.

 4. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuimplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.
  Voord e andere planten maakt het niet uit dat u digitalis tussen de planten aanplant.
  Zolang u zich natuurlijk niet vergist dus het is niet de bedoeling om van de digitalis te eten of te gebruiken tussen de gerechten.

  Maar hij staat er puur tegen de slakken en hij zal geen invloed hebben op de ontwikkeling van uw groente of kruiden planten dit ter info.

 5. marjo siebers marjo siebers

  Ik heb plastic bekertjes met bier tussen mijn planten. Werkt prima. Heb ook tot nu toe alleen uien en aardappels en knoflook en prei staan.

 6. M.Elout M.Elout

  Vraagje, bovenstaande tekst geeft aan om digitalus purpurea in de moestuin tussen de groenten te zetten. Bij de info van de digitalus purpurea staat, Let er op dat Vingerhoedskruid bij aanraking van de sappen van de plant giftig kan zijn. Is het dan wel veilig, giftige planten tussen eetbare groenten te zetten ?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.