Planten voor op een balkon

Planten voor op een balkon

Ook op Balkons kan groen geplaatst worden. Dit zorgt voor een fijne ruimte en koelte in de warme steden.

Groen Genieten: topkeuzes voor prachtige balkon planten

Welke planten maken van jouw balkon een groene thuis? Vanuit elke situatie, zonnig of schaduw, groot of klein, helpen wij je de optimale balkon planten te kiezen die je het hele jaar door van een kleurrijk uitzicht voorzien. Leer alles over de selectie, verzorging en combinaties die jouw balkon laten stralen.

 

Belangrijkste punten

  • Het creëren van een aantrekkelijke balkontuin hangt af van het combineren van eenjarige en vaste planten, het plannen van een kleurenpalet en bloeiperioden, en het mixen van bladpatronen en texturen voor visueel effect.
  • Schaduwminnende planten zoals Geranium 'Spessart' en Liriope zijn geschikt voor balkons met minder zonlicht en vereisen aandacht voor waterbehoeften en het gebruik van potten en bakken die de grond koel houden en goede drainage bieden.
  • Voor een duurzaam balkon draagt het kiezen van inheemse planten bij aan lokale biodiversiteit, terwijl het gebruik van biologische verzorgingsproducten en recyclen van materialen zowel de planten als het milieu ten goede komt.

 

De perfecte plantenmix voor jouw balkon

Het creëren van de perfecte plantenmix voor jouw balkon betekent meer dan alleen het kiezen van je favoriete bloemen. Door een verscheidenheid aan planten te combineren, kun je een balkontuin creëren die visueel aantrekkelijk is en ook gezond en gelukkig blijft. Balkonplanten zorgen voor een levendige en kleurrijke sfeer op jouw balkon.

Kiezen tussen eenjarige en vaste planten

Of je nu kiest voor eenjarige planten, die snel groeien en bloeien, of voor vaste planten, die een constante structuur en beleving bieden, de combinatie van deze twee kan zorgen voor een aantrekkelijk balkon dat het hele jaar door bloeit met nieuwe planten.

Kleurenpalet en bloei

Het plannen van een kleurenpalet voor je balkonplanten kan helpen om een harmonieus en aantrekkelijk geheel te creëren. Door planten met verschillende bloeiperiodes te kiezen, kun je ervoor zorgen dat er altijd iets in bloei staat op je balkon.

Grote bladeren en textuurcontrasten

Het combineren van planten met verschillende bladpatronen en texturen kan visuele interesse en diepte toevoegen aan je balkontuin. Planten met grote bladeren kunnen een geweldig contrast bieden met kleinere, fijnere planten en helpen om je balkon er weelderig en vol uit te laten zien.

Bekijk ons aanbod bloeiende vaste planten en bestel direct

 

Schaduwrijk Balkon: Welke Planten Te Kiezen?

Niet alle balkons ontvangen volle zon, en dat is prima. Er zijn veel planten die goed gedijen in de schaduw en die kunnen helpen om een schaduwrijk balkon levendig en aantrekkelijk te maken.

Liefhebbers van de schaduw

Planten zoals Brunnera, Schoenlappersplant en Hosta’s houden van schaduw en kunnen goed gedijen op een schaduwrijk balkon. Het kiezen van de juiste schaduwminnende planten kan helpen om je balkon te vullen met leven en kleur, zelfs als het niet veel zon krijgt.

Vochtbehoeften en watergeven

Planten op een schaduwrijk balkon kunnen andere waterbehoeften hebben dan planten die in de volle zon staan. Het is belangrijk om je planten regelmatig water te geven, maar ook om ervoor te zorgen dat de grond goed kan afwateren om wortelrot te voorkomen, zowel op het balkon als in de volle grond.

Gebruik van potten en bakken

Het kiezen van de juiste pot en bakken kan een groot verschil maken in de gezondheid en het uiterlijk van je planten. Voor een schaduwrijk balkon, overweeg potten beter geïsoleerd zijn tegen de vorst in de winter.

Bekijk ons aanbod schaduwplanten en bestel direct

 

Zonnige Balkonoase: Planten Die Houden Van Licht

Als je balkon veel zonlicht krijgt, heb je geluk! Er zijn tal van prachtige planten die goed gedijen in de volle zon en die kunnen helpen om van je balkon een prachtige, zonnige oase te maken.

Stralende sterren voor de volle zon

Planten die van de volle zon houden, zoals Lavendel, Rozemarijn en Geraniums, kunnen je balkon vullen met kleur en een heerlijke geur. Deze planten zijn perfect voor een zonnig balkon en kunnen helpen om een mediterrane sfeer te creëren.

Watermanagement in de zomer

Het is belangrijk om je planten voldoende water te geven tijdens de warme zomermaanden. Dit kan betekenen dat je je planten vaker water moet geven dan in andere seizoenen, en dat je ervoor moet zorgen dat de potten goede drainage hebben om overwatering te voorkomen, gebruik hierbij evt. hydrokorrels.

Potten en materialen voor hete dagen

Het kiezen van de juiste bloempotten en materialen kan helpen om je planten gezond te houden tijdens de hete zomerdagen. Terracotta, beton of kunststof kunnen allemaal goede keuzes zijn, omdat ze bestand zijn tegen hitte en kunnen helpen om de grond koel te houden.

 

Verticaal tuinieren: benut elke centimeter van je balkon

Als je balkon klein is, kan verticaal tuinieren een geweldige manier zijn om meer planten te kunnen hebben. Door gebruik te maken van de hoogte van je balkon, kan je meer ruimte creëren voor je planten zonder dat je balkon overvol aanvoelt.

Klimplanten als ruimtewinners

Klimplanten, zoals Clematis, Klimop en Kamperfoelie, kunnen een geweldige manier zijn om verticale ruimte te benutten op je balkon. Deze planten kunnen omhoog klimmen langs muren, hekken of klimrekken, waardoor je meer ruimte op de grond overhoudt voor andere planten.

Hangende tuinen

Hangende manden en hanging baskets kunnen een speels en aantrekkelijk element toevoegen aan je balkon. Ze kunnen worden gevuld met allerlei soorten planten, waaronder bloeiende vaste planten, vetplanten en zelfs kruiden.

Muurpotten en rekken

Muurpotten en rekken kunnen een geweldige manier zijn om meer planten op je balkon te kunnen hebben zonder dat het te vol aanvoelt. Ze kunnen worden bevestigd aan muren of hekken, en gevuld met een verscheidenheid aan planten, waaronder een mooie plant.

Bekijk ons aanbod klimplanten en bestel direct

 

Kruiden en smaken: eetbare planten op het balkon

Het kweken van je eigen kruiden en eetbare planten, zoals Tijm, Munt of Oost-Indische kers, op je balkon kan niet alleen een leuke hobby zijn, maar ook een geweldige manier om verse ingrediënten toe te voegen aan je maaltijden.

Verse kruiden binnen handbereik

Er zijn veel kruiden die gemakkelijk te kweken zijn op een balkon, waaronder Basilicum, Munt en Bieslook. Deze kruiden zijn niet alleen heerlijk, maar voegen ook een mooie groene kleur toe aan je balkon.

Combineren met andere planten

Het combineren van kruiden met prachtige bloemen en andere bloeiende planten kan je balkon er niet alleen mooier uit laten zien, maar kan ook helpen om schadelijke insecten af te weren.

Enkele goede combinaties zijn lavendel en Rozemarijn, of Munt en Basilicum.

Verzorging en oogsten

Goede verzorging is cruciaal om ervoor te zorgen dat je kruiden en eetbare planten gezond en productief blijven. Dit kan onder andere het volgende omvatten:

  • Het regelmatig water geven van de juiste planten.
  • Het snoeien van de planten om hun groei te bevorderen.
  • Het oogsten van de planten op het juiste moment om de beste smaak te krijgen.

Bekijk ons aanbod kruidenplanten en bestel direct

 

Duurzaam balkon: kies voor milieuvriendelijke planten

Het kiezen van duurzame en milieuvriendelijke planten en verzorgingsproducten kan helpen om je balkon niet alleen mooier, maar ook groener te maken met de mooiste planten.

Inheemse planten voor biodiversiteit

Het planten van inheemse soorten op je balkon kan helpen om de lokale biodiversiteit te bevorderen en lokale dieren aan te trekken. Inheemse planten zijn vaak goed aangepast aan de lokale omstandigheden en kunnen helpen om een gezonde en diverse tuin te creëren.

Biologische en natuurlijke verzorging

Het gebruik van biologische en natuurlijke verzorgingsproducten kan helpen om je planten gezond te houden zonder schade aan te richten aan het milieu. Dit kan onder andere biologische compost en biologische meststoffen omvatten, evenals natuurlijke plaagbestrijdingsmethoden.

Hergebruik en recycling in de tuin

Het hergebruiken en recyclen van materialen in je tuin kan helpen om afval te verminderen en je balkon/terras nog groener te maken. Dit kan oude potten en bakken omvatten, maar ook dingen als pallets en oude meubels.

 

Veelgestelde Vragen

Welke planten zijn goed voor balkon?

Antwoord: Op een zonnig balkon doen planten zoals Lavendel, Agapanthus en Geraniums het goed. Andere tuinplanten die een goede optie zijn onder andere druiven, rozen en Hypericum.

Welke planten op warm balkon?

Antwoord: Op een warm balkon kunnen planten zoals Lavendel, Kattenkruid, Salvia en Dropplant goed gedijen. Andere geschikte planten zijn onder andere druiven, rozen, mini vlinderstruiken en Hibiscus. Veel succes met je tuinieren!

Welke balkonplanten zijn winterhard?

Antwoord: De populairste winterharde balkonplanten zijn Heide, Sneeuwklokjes, Skimmia, Bergthee en vlambloem. Sterke balkonplanten zijn ook Stipa tenuissima en Sempervivum, erg geschikt voor een winterterras.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.