Menu
Geen producten gevonden

Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ of Laurierkers, een wintergroene haagplant

Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ of Laurierkers, een wintergroene haagplant

Laurieren zijn er in vele soorten. De ‘Caucasica’ onderscheidt zich met een opgaande, en daardoor smallere groeiwijze, van zijn soortgenoten. Ideaal dus voor haag. Waar moet u op letten?

Wat zijn de kenmerken van Prunus laurocerasus 'Caucasica‘?

De ‘Caucasica’ behoort tot de familie van de ‘prunussen’, waartoe bijvoorbeeld ook de (sier-)kers behoort. Deze Laurier of ‘laurierkers’ is goed winterhard en bovendien wintergroen. Zo heeft u het hele jaar een groene haag of struik in uw tuin. De lichtgroene, glanzende bladeren zijn langwerpig. De struik groeit smaller uit dat haar bekende soortgenoot, de Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’

In het voorjaar bloeit de struik met mooie, witte bloementrossen. Na die bloei verschijnen er zwarte bessen aan. Deze zijn giftig en dus helaas niet eetbaar. Wanneer de laurier als haag 2 x per jaar gesnoeid wordt, zal deze niet bloeien en worden er geen bessen gevormd. Alleen volwassen uitgroeiende exemplaren zullen bessen produceren. Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ kan zowel in de volle zon als in halfschaduw staan. Elke grondsoort is geschikt voor deze struik, maar hij staat het liefst in voedselrijke, waterdoorlatende grond.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Hoe plant u Prunus laurocerasus 'Caucasica‘?

Wij leveren Prunus ‘Caucasica’ in diverse hoogtes. U kunt ze in onze tuinplantenwinkel bestellen van 60/80 cm, tot wel 200 cm. Deze tuinplanten leveren wij met een gaaslap om de kluit. Als de laurierplanten minder dan één meter zijn, kunt u het beste 3 planten per vierkante meter zetten. Boven een hoogte van 100 cm is 2 laurierplanten voldoende.

Het is belangrijk dat u, vóór het planten, de grond bewerkt. Maak de grond goed los met een scherpe schop. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte. Werk goede aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. Plant niet te diep. Niet dieper dan de kluit hoog is. Plaats de tuinplant in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Licht vochtig is voldoende. Als de Laurierkers met een gaaslap rond de kluit geleverd wordt, dan zet u de plant in het plantgat en knipt u daarna de gaaslap aan de geknoopte bovenzijde los. Laat de gaaslap verder rond de kluit zitten. De kluit kan namelijk uiteen vallen als u de gaaslap helemaal verwijdert. Lees onze plantinstructies stap voor stap op deze pagina.

Hoe moet u snoeien en wat heeft Prunus laurocerasus 'Caucasica‘ verder nodig?

Wie de Prunus laurocerasus 'Caucasica‘ als haag gebruikt, moet er rekening mee houden dat de laurierkers een snelgroeiende haagplant is. Hij kan wel 300 cm hoog worden. Daarom is het nodig om regelmatig te snoeien. Na een snoeibeurt herstelt de ‘Caucasica’ snel. Ook wanneer u veel weg heeft geknipt. In principe volstaat het om eenmaal per jaar een snoei uit te voeren. Snoei dan aan het einde van juni. Als u 2x per jaar snoeit kunt u de laurier goed in toom houden. De beste tijd daarvoor is het vroege voorjaar, na de winterperiode; dan is een rigoureuze snoei aan te raden. De tweede maal snoeit u in september. Tijdens vorst kunt u de plant beter niet snoeien, dit kan leiden tot bladschade.

Bij zeer strenge vorst, kouder dan min vijftien, kan er vorstschade aan het blad optreden. Laurieren zijn gelukkig in staat snel te herstellen. Knip takken met vorstschade (bruin blad) in het voorjaar meteen weg.

Heeft u al jaren een laurierhaag staan en wordt deze te groot? Laurieren zijn sterke tuinplanten. Snoeien gaat hen dan ook goed af. Zaag of knip in dit geval de takken diep terug; tot wel 40 cm boven de grond. De Laurierkers loopt na een paar weken weer uit op het kale hout.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de laurier na aanplant meteen in model snoeien.
  Dat is geen probleem de plant wordt er beter van en zal sneller doorgroeien na het snoeien.

  Dat moet lukken, succes!

 2. wil wil

  Hallo. Kan ik n laurier direct na aanplant snoeien? Ik had de haag graag dan al in vorm geknipt. Bedankt, wil

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het is voor ons ons heel lastig om een oordeel te geven over een plant of planten die niet aangekocht zijn bij tuinplantenwinkel.nl

  Indien er bruine bladeren in komen kan het hagelschot zijn dat is een schimmel infectie, maar het kan ook zijn dat de plant een terug val heeft van het verplanten.
  Alleen als dat is worden de bladeren van binnen uit geel en later vallen ze af.

  Wat u het beste kunt doen is een paar foto s sturen van het geheel, dus hoe de haag er in zijn geheel bij staat dat maakt vaak al veel duidelijk, dan kijken wij er even naar en kunnen u nog wat bruikbare tips geven.

 4. l.philippen l.philippen

  Ik heb een maand geleden een laurier haag geplant maar aan de haag komen overal bruine blaadjes steeds meer wat kan ik hier aan doen zzzzzzzzzzzzzooooooooooo zonde het gaat om de laurier caucasia .

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.