Menu
Geen producten gevonden

Smeerwortel als bodembedekker

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in vaste planten
  • 0
Smeerwortel als bodembedekker

Deze smeerwortel is een ideale bodembedekker voor een schaduwrijke plek in uw tuin en bloeit zeer fraai in het voorjaar

Wat zijn de kenmerken van smeerwortel?

Smeerwortel is een inheemse plant, die je tegen kunt komen in allerlei graslanden, op hellingen en aan de voet van dijken of in de berm langs de weg. De telg die in het wild voorkomt heet Symphytum officinale en groeit uit tot een stevige polvormige plant. Voor in de tuin wordt meestal gekozen voor een andere smeerwortel; de Symphytum grandiflorum. Deze soort groeit bodembedekkend en breidt zich uit met wortelstokken. Zo vormt deze plant hele tapijten vooral in de schaduw, maar zelfs ook op vochtige, mineraalrijke gronden in de zon. Onkruid krijgt dan geen kans meer. Al vroeg in het voorjaar verschijnen de klokvormige bloemen die een roomwitte tot crèmegele kleur hebben en soms een blauw aangelopen kelk krijgen. Daar komen veel grote insecten op af, zoals hommels en bijen. Het blad is ruw van textuur en wordt ongeveer 20 tot 30 centimeter. In de winter sterft het grootste deel van het blad af. In het voorjaar is het een van de eerste planten die er weer fris bij staat. De bloei duurt ongeveer anderhalve maand en start begin/medio april.

Hoe plant u smeerwortel?

Zoals al gezegd, geeft u deze tuinplant een standplaats in de zon of halfschaduw.

Als u een plantvak wilt vullen, reken dan op 7 planten per vierkante meter. Op die plaats maakt u de grond eerst goed doorlaatbaar en los. Dan verdeelt u de planten over het aan te planten vak. Op elke plaats waar u de plant heeft neergezet, graaft u plantgaten, net iets groter dan de kluit van de plant in de pot. Meng wat aanplantaarde door de grond in de gaten, om het aangroeien te bevorderen. De tuinplantjes zet u eerst met pot en al even in een bak met water, zodat de wortels zich goed vol kunnen zuigen. Daarna haalt u de planten uit de pot en zet ze in de plantgaten. Maak die dan dicht met de omliggende aarde, en druk de grond stevig met uw handen aan. Geef nog wat water, zeker bij droogte.

Hoe moet u smeerwortel snoeien en onderhouden?

Geef in het voorjaar wat organische mest (koemestkorrels) en u hoeft alleen na de winter  de afgestorven, bovengrondse massa bladeren en stengels weg te knippen. Houd woekerende wortels in toom door ze door te steken en weg te halen op plekken waar u de planten niet wilt zien. Geef bij droogte voldoende water.

Smeerwortel kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: De bloei van de smeerwortel valt in het voorjaar. Al vroeg loopt het blad uit en verschijnen de eerste bloemstelen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.