Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over leifruitbomen

Fruitbomen, met name appelpeer en pruim, laten zich gemakkelijk vormen als leiboom. Tegen een muur of schutting in de zon voelen leifruitbomen zich meer dan prima thuis. Wanneer er geen ruimte is voor een gewone fruitboom, kan een leifruitboom een perfecte oplossing zijn om toch te kunnen genieten van eigen gekweekt fruit. Tegelijkertijd kan lei-fruit uitstekend dienen als omheining of als scheiding van een stuk tuin of border. Fruitbomen die zich goed laten leiden en snoeien zijn onder andere peren, appels en pruimen. Op tuinplantenwinkel.nl is een selectie gemaakt van goede en gemakkelijke dragende fruitrassen.

 

Leifruitbomen planten

Bomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dit kan omdat we al onze bomen in een pot aanleveren. Fruitbomen staan het liefst in de volle zon; hoe meer zon hoe rijper het fruit kan worden. Maak de grond los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. Verwijder voor het planten de pot altijd van de kluit; als de pot niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de pot knijpen; de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen. Vervolgens zal de pot loslaten. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te sproeien zodat de kluit zich volzuigt met water. Als de fruitboom geplant is droogt deze zo minder snel uit. Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met je voet en de struik de eerste weken goed sproeien als het droog weer is.

 

Leifruitbomen snoeien en verzorgen

Een lei-fruitboom heeft horizontaal geleide hoofdtakken. Het is mogelijk dat nog niet alle etages van de leiboom bij aankoop meteen volgroeid zijn. U kunt de boom hiermee helpen door nieuwe takjes aan de bamboestokken vast te binden. Doe dit bij voorkeur met bindbuis; dit is elastisch touw dat niet in de takjes snijdt als deze dikker worden. Ook kunt u de horizontale hoofdtakken verlengen door het rek te vergroten met langere bamboestokken.

 

Lei-fruitbomen zijn gemakkelijk te snoeien. Vanuit de horizontale takken, zullen ieder jaar nieuwe takjes omhoog groeien. Knip deze takjes tot tien cm van de horizontale hoofdtak terug. Deze korte takjes die overblijven, worden steeds dikker. Vanuit deze scheuten zullen opnieuw scheuten komen. Knip deze ook tot vijf à tien centimeter terug. Hieraan vormen zich in de loop van de jaren de bloemen die kunnen uitgroeien tot vruchten.

 

Veelgestelde vragen over Leifruitbomen:

Welke soorten leifruit zijn er?

Antwoord: Er is veel heerlijk fruit dat uit geleid kan worden tegen een muur of schutting. Dit varieërd van een boom en struik tot klimplant. Omdat er zoveel fruit gebruikt kan worden is het ook mogelijk om in kleinere tuinen fruit toe te passen. Fruit uit eigen tuin is ook gewoon het lekkerste en het leukste natuurlijk. Een kersenboom is helaas minder goed geschikt las leifruitboom. Deze groeit veel harder dan het andere fruit en is daar door moeilijk bij te houden.

 

Welke fruitbomen kun je leiden?

Antwoord: Er zijn veel verschillende soorten leifruitbomen maar de beste om te gebruiken zijn toch wel de gewone fruitbomen zoals de appelboom, perenboom en pruimenboom. Om mooie fruitboom te gebruiken als leifruitbomen gebruiken we de lange takken en de opstijgende takken, deze binden we op de rekken. Om een leiboom te maken wordt wel gekozen voor een jonge boom. Deze takken kunnen namelijk nog het beste uitgebogen worden. Perenbomen en appelbomen worden het meest als leivorm gebruikt.

 

Wat is het verschil tussen hoogstam fruitbomen en halfstam fruitbomen?

Antwoord: Een hoogstam vorm begint op een hoogte ongeveer van 180 cm met de eerste takken. Een halfstam vorm begint op een hoogte van 120 cm. Dat is eigenlijk het belangrijkste verschil. De hoogte kan gewoon het zelfde worden namelijk.

 

Hoe hoog mogen de onderste takken beginnen?

Antwoord: De laagste leifruitbomen beginnen op ongeveer 50 tot 60 cm boven de grond. Hier worden vaak de laagstam variant fruitboom voor gebruikt. Er zijn ook verschillende laagstam fruitbomen die gebruikt kunnen worden. Zoals een appelboom of perenboom. Een kersenboom is minder geschikt. In laagstam zijn verschillende soorten leifruitbomen te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld een U vorm en step over, driehoek vorm en de vaak geziene rechthoekige vorm. Soms is voor een bepaald doeleinde en bepaalde vorm nodig. Step over wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in een moestuin en daar kan makkelijk over heen gestapt worden. Vandaar dat er een ruim assortiment is.

 

Is leifruit snoeien moeilijk?

Antwoord: Een leifruitboom snoeien is niet moeilijk. Van uit de horizontale takken groeien elk jaar nieuwe takjes. Deze mogen worden weggesnoeid tot op de hoofdtakken. De korte takken die overblijven vormen weer bloemen waar de vruchten aan verschijnen. Het onderhouden leifruitbomen mag heel het jaar door. Als een leifruitboom gesnoeid wordt stimuleert dit dus het aanmaken van nieuwe scheuten, bloesem en dus ook vruchten.

 

Wanneer geven leifruitbomen bloemen en vruchten?

Antwoord: De meeste fruitbomen en leifruitbomen geven in het voorjaar de bloesem en krijgen in de loop van het groeiseizoen de vruchten. Zelfs als men een kleine tuin heeft kan men eigen fruit uit eigen tuin eten. Houdt er wel rekening mee dat bij hoogstam leifruitbomen de vruchten plukken iets moeilijker is en dat men een trap nodig heeft. De soorten leifruitbomen zoals appels en peren geven ook heel makkelijk vrucht als de bomen maar in de zon tot halfschaduw staan.

 

Wat is de beste standplaats voor leifruitbomen?

Antwoord: De grond moet goed doorlatend zijn en de bomen staan graag in de zon tot halfschaduw. Een boom die in de schaduw staat kan minder bloesem en dus ook minder vrucht geven. Tijdens het aanplanten kan men het beste aanplantgrond gebruiken. Dit mag aan de wortels in het plantgat gedaan worden. Een volwaardige leiboom zal een leifruitboom nooit worden. Dit omdat deze altijd wat open zal groeien omdat de snoeiwijze toch anders is dan van een echte leiboom. Maar dat is ook helemaal niet erg.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.