Informatie over zwanenbloem
De Zwanenbloem dankt zijn naam het eerste gezicht niet aan het uiterlijk van de bloem. Toch komt de naam van de kleine gebogen stampers in de bloem, deze zouden op de nek van de zwaan lijken. De bloemenstengels, vaak rood gekleurd, worden omgeven door sterke, opstaande bladeren. De zwanenbloem laat zijn bloemen zien van juni tot september, de kleuren van de bloem kunnen variëren van lichtroze tot donkerrood.
Zwanenbloem planten en verzorgen
Deze waterplant houdt van voedselrijk wateren is dan ook wat gevoeliger voor de chemische samenstelling van water. Om teleurstelling te voorkomen kunt u deze plant het best in de oever zetten, met zijn voeten lekker onder water. Verzorging is vrij gemakkelijk, u kunt de plant in het voorjaar terug snoeien.
Veelgestelde vragen over de Zwanenbloem:
Waar groeit de Zwanenbloem?
Zwanenbloem of te wel Butomus umbellatus, is een prachtige waterplant die goed is te combineren met andere oeverplanten. Zwanenbloem komt oorspronkelijk uit Noord Amerikamaar is in Nederland ook te vinden in de vrije natuur en in tuinen met vijvers. De Zwanenbloem was in Nederland wettelijk beschermd tot eind 2016.
Is de Zwanenbloem beschermd in Nederland?
Op dit moment is de Zwanenbloem geen wettelijk beschermde plant meer. De Zwanenbloem is beschermd geweest tot eind 2016. De plant is ook niet echt zeldzaam in Nederland en komt veel in kleigebieden voor. Vaak ziet men de planten ook in sloten staan.
Is de Zwanenbloem eetbaar?
Zwanenbloem is giftig dus niet eetbaar. De plant is giftig van af de wortelstok tot de bloemen, dus in zijn geheel.
Klopt het dat de bloemen van de Zwanenbloem nectar afgescheiden?
De bloemen bloeien eerst mannelijk, zo wordt zelfbestuiving voorkomen. Aan de voet van de bloem wordt van de bovenstandige vruchtbeginsels nectar afgescheiden, hier door worden veel insecten gelokt, vooral bijen en hommels. De bloem heeft in totaal 9 meeldraden waarvan er 3 aan de binnenste krans en de andere 6 zitten meer naar buiten. In het midden van de bloemen ziet men duidelijk de stampers zitten. Na de bloei kunnen er wel zaden worden gevormd.
Moet Butomus umbellatus in voedselrijk water staan?
De Zwanenbloem Butomus umbellatus staat inderdaad graag in voedselrijk water. Watervervuiling vind deze waterplant niet prettig en is daar dus ook gevoelig voor. Deze moerasplant moet niet te diep worden geplant en staat dus graag in ondiep water. Als deze vaste plant dieper dan een halve meter komt te staan zal deze zeker verdwijnen. Daarom kan u er het beste voor zorgen dat grote delen van de plant boven het water uit komen.
Wat is de beste standplaats voor de Butomus umbellatus?
Van oorsprong komen deze planten uit Noord Amerika. De waterplant Zwanenbloem staat graag in grond die wat klei bevat. Butomus umbellatus wordt vaak als moerasplant gebruikt dus in het ondiepere gedeelte van het water. De planten mogen in de zon tot halfschaduw komen te staan.
Wat is de bloemkleur van de Zwanenbloem?
De bloemkleur van de Zwanenbloem Butomus umbellatus is roze en van de Zwanenbloem Butomus umbellatus 'Schneeweissen' is de bloemkleur wit. De bloemen komen op het uiteinde van lange stegels te staan. Insecten zoals bijen en hommels ziet u hier vaak op vliegen. De rechtopstaande stengels kunnen een hoogte bereiken van ongeveer 70 cm. De bladeren zijn groen en smal van vorm.