Menu
Geen producten gevonden

Amelanchier lamarckii

Amelanchier lamarckii

Een Amelanchier lamarckii kondigt als een van de eerste met zijn schitterende bloei het voorjaar in uw tuin aan. Het kleine blad zorgt voor een prachtige filtering van het zonlicht.

Wat zijn de kenmerken van het Amelanchier lamarckii?

Een Amelanchier lamarckii is een struik of kleine, wat open boom. De oorsprong ligt in Noord-Amerika. De plant wordt daarom ook wel Amerikaans krentenboompje genoemd. Deze tuinplant doet het uitstekend in ons klimaat en is op enkele plaatsen zelfs verwilderd. Al in april-mei ontluiken de nog koperrode blaadjes en begint de prachtig witte bloei van de bloemen. De blaadjes worden uiteindelijk groen en verkleuren dan weer opvallend oranjegeel in de herfst. Amelanchier lamarckii is bladverliezend. In de zomer gaat deze tuinplant vruchten dragen. De rood-blauwe bessen/krenten zijn eetbaar en smaken prima. De vruchtjes werden vroeger wel als alternatief voor krenten gebruikt. Ook vogels zijn er verzot op.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Amelanchier lamarckii wordt niet zo groot en is geschikt voor elke tuin; ook voor de kleinere. De meerstammige struikachtige groeivorm van deze tuinplant vraagt om een wat ruimere plaats in de border. Een jonge struik zal uiteindelijk tot deze vorm uitgroeien. De krent is ook als boom aan te schaffen en te planten. Dit zijn speciaal gekweekte exemplaren met een enkele stam. De gemiddelde uiteindelijke hoogte ligt rond de 4 meter. Tuinplantenwinkel.nl levert Amelanchier lamarckii als boom of als meerstammige struik in een pot. U kunt deze tuinplant daarom het gehele jaar kopen en planten.

Hoe plant u Amelanchier lamarckii?

Geef Amelanchier lamarckii een lichte (half)zonnige standplaats. Hoe zonniger hoe meer vruchten! Elke voedzame droge/licht vochtige bodem is geschikt. Voordat u gaat planten moet de grond goed doorlaatbaar gemaakt worden. Er mogen geen harde lagen in zitten. Graaf een ruim plantgat en meng wat aanplantgrond door de aarde. Dompel bij droogte de tuinplant met pot en al even in een emmer water, haal de boom of struik uit de pot en zet de Amelanchier lamarckii in het plantgat. Vul daarna het gat op met aarde en druk die met de voet stevig aan. Geef nadien nog een keer stevig water zodat de grond goed aanslempt rondom te kluit. Als u in de lente of zomer plant kunt u dit bij droogte nog enkele malen herhalen. Één à twee keer per week een stevige portie water is genoeg.

Hoe moet u Amelanchier lamarckii snoeien?

Als u de groei en de vorm van Amelanchier lamarckii onder controle wilt houden, mag er na de bloei of in de rustperiode in de winter gesnoeid worden. De struikvormige jonge Amelanchier lamarckii iets uitdunnen om een mooie open vorm te creëren. Zorg dat u niet teveel terug snoeit. Snoei alleen dood hout, takken die verkeerd groeien en wilde scheuten weg. Bij meerstammige struiken worden doorgaans enkele hoofdtakken behouden. Alle kleine scheuten worden tot de grond weggesnoeid.

Hoe onderhoudt u Amelanchier lamarckii?

Naast het snoeien is er weinig extra onderhoud nodig. Geef eventueel één keer per jaar wat kalk. In de zomer is het blad soms gevoelig voor meeldauw maar dit is niet hinderlijk voor de verdere groei van de plant of die van andere planten. Het geven van voeding in de vorm van organische mest kan de aantasting door meeldauw verminderen. Ook het aanbrengen van een laag compost rondom te plant houdt de plant in goede conditie. Dit gebeurd het beste gedurende de wintermaanden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De wit-roze bloesem van de krent valt erg vroeg in het voorjaar en geeft meteen kleur aan de tuin.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Saskia,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Amelanchier lamarckii.

  Als de bladeren van de Amelanchier lamarckii nu al rood beginnen te kleuren, dan heeft dat inderdaad te maken met te droge of te natte grond. De boom reageert bij beide omstandigheden hetzelfde.

  Zitten er gaten onderin de bakken, zodat eventueel teveel aan water uit de bakken kan lopen? Ander zou het te nat kunnen zijn.

  Grotere kans is dat de Amelanchier lamarckii het te droog hebben. De kluit is waarschijnlijk vanuit de kern aan het uitdrogen. Normaal water geven is dan niet de oplossing. Om dit te verhelpen, moet de grond rondom de kluit (dus in de bak) een keer verzadigd worden met water. Op die manier kan de kluit zich langzaam weer volzuigen met water. Leg hiervoor de tuinslang in de bak en laat deze een kwartier tot een half uur rustig lopen. Daarna kan weer gewoon water worden gegeven. Als de bomen er dit jaar voor het eerst in staan, dan is de kluit nog niet voldoende ontwikkeld en is de kans op uitdrogen ervan nog groter.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Saskia Saskia

  Het is nu juni en de vruchten worden rood . Wij hebben 3 boompjes in cortenstalen bak staan en 2 van de 3 beginnen de blaadjes rood te kleuren. Heeft het te maken met watertekort, wat ik me eigenlijk niet voor kan stellen

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Helena,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Amelanchier lamarckii.

  Als de scheuten die de Amelanchier maakt wat hoger op de stam zitten en over een aantal jaar een tak op de juiste plek zouden vormen, dan kunt u ze laten zitten. Dit geeft de kroon in de loop van de tijd meer vorm! Als de scheuten lager op de stam zitten, dan kunt u deze ter hoogte van de stam wegknippen. Dit kan het hele jaar door.

  Wanneer de boom op de kale plekken geen nieuwe scheuten wil maken, dan kunt u ervoor kiezen om de takken die er wel aan staan een keer voor een deel terug te snoeien. Zorg ervoor dat er een soort driehoek / kegelvorm ontstaat. Dus onderaan de takken langer houden dan bovenin. Eventueel kunt u dan ook de top voor een stuk terugknippen. Dit zorgt vaak ook voor aanmaken van nieuwe zijscheuten. Dit kunt u nu nog doen, in de maand juni ook nog, maar later in het jaar niet meer. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Helena Helena

  Wij hebben 3 krentenboompjes op stam. Een daarvan is van boven redelijk kaal (geen zijtakken), deze heeft ad stam wel scheuten. Moet ik deze snoeien? Zo ja, hoe? ( top hoofdstam verwijderen? scheuten onderaan verwijderen?)

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Amelanchier lamarckii.

  Dat is inderdaad vreemd. Een Amelanchier is zeer goed winterhard en bloeit altijd in het voorjaar voordat het blad aan de plant komt. Bevriezen van de bloemknoppen gebeurt bij de Amelanchier niet vaak.

  Groeit de plant wel heel er goed? Als een plant namelijk heel erg goed groeit, kan het zijn dat hij alle energie in het groeien steekt, waardoor er geen bloemknoppen aangemaakt worden. Blijf de plant in model knippen en zorg ervoor dat hij GEEN extra voeding krijgt. Ook kunnen er een aantal wortels doorgestoken worden, maar dat is wel een rigoureuze ingreep, die pas op het laatst toegepasts moet worden. Bij teveel wortels doorsteken, kan de plant het in warme en droge periodes namelijk erg moeilijk krijgen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Marja Marja

  Mijn amelanchier lamarckii heb ik al een flink aantal jaar, maar heeft nog nooit geboeid. Hoe kan dat? Bloeit hij dit jaar weer niet, dan ga ik hem maar vervangen.

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Christiaan,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Amelanchier lamarckii.

  U kunt de Amelanchier lamarckii heel goed wat kleiner houden, zeker een Amelanchier 'Robin Hill'. Deze staat al wat rechter met zijn takken en is te snoeien. De onderlinge afstand zou ik op 300 cm houden dan gaan ze elkaar nooit raken. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Christiaan Pluimers Christiaan Pluimers

  Wij zitten erover te denken om 2 krentenboompjes (op stam) te planten langs onze oprit. Zijn deze klein te houden zoals bijv. de acaciaboom, meer bol/puntvormig of dijen deze enorm uit?
  En hoeveel afstand zou er dan ongeveer tussen moeten zitten

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Maud,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Amelanchier lamarckii.

  De witte vlekken is meeldauw. Meeldauw is een schimmel. Tijdens warm en vochtig weer gedijen schimmels goed. Dat soort weer hebben we de afgelopen weken regelmatig gehad. Daarnaast is een Amelanchier wat meer gevoelig voor meeldauw, waardoor de kans groter is dat erin kan komen.

  Het geeft verder niks. De boom lijdt er niet van, het ziet er alleen minder fraai uit. Er bestaan bestrijdingsmiddelen tegen meeldauw, maar dat zou ik nu niet meer gebruiken. Over een aantal weken is het september en dan begint het blad toch al te verkleuren vanwege de herfst, waarna het eraf valt.

  Gewoon goed water blijven geven is voor nu het belangrijkste. Eventueel kunt u als deze warme periode voorbij is, nog wat mestkorrels rond de voet van de plant strooien. (Culterra of bijvoorbeeld koemestkorrel). Dan blijft de Amelanchier lamarckii gezond en heeft hij minder kans om meeldauw te krijgen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Maud Jansen Maud Jansen

  3 weken geleden ons krentenboompje geplant maar nu matte, witte vlekken op de bladeren. Wat kunnen we het beste doen?

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het kan kloppen dat een krent last heeft van meeldauw in zomermaanden. U ziet dan een witte waas over de bladeren. Soms verschijnt dit ook op de vruchten. Deze blijven gewoon eetbaar. Voor een mooier uiterlijk adviseren wij wel om de vruchten eerst goed te wassen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.