Menu
Geen producten gevonden

Amelanchier lamarckii

Amelanchier lamarckii

Een Amelanchier lamarckii kondigt als een van de eerste met zijn schitterende bloei het voorjaar in uw tuin aan. Het kleine blad zorgt voor een prachtige filtering van het zonlicht.

Wat zijn de kenmerken van het Amelanchier lamarckii?

Een Amelanchier lamarckii is een struik of kleine, wat open boom. De oorsprong ligt in Noord-Amerika. De plant wordt daarom ook wel Amerikaans krentenboompje genoemd. Deze tuinplant doet het uitstekend in ons klimaat en is op enkele plaatsen zelfs verwilderd. Al in april-mei ontluiken de nog koperrode blaadjes en begint de prachtig witte bloei van de bloemen. De blaadjes worden uiteindelijk groen en verkleuren dan weer opvallend oranjegeel in de herfst. Amelanchier lamarckii is bladverliezend. In de zomer gaat deze tuinplant vruchten dragen. De rood-blauwe bessen/krenten zijn eetbaar en smaken prima. De vruchtjes werden vroeger wel als alternatief voor krenten gebruikt. Ook vogels zijn er verzot op.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Amelanchier lamarckii wordt niet zo groot en is geschikt voor elke tuin; ook voor de kleinere. De meerstammige struikachtige groeivorm van deze tuinplant vraagt om een wat ruimere plaats in de border. Een jonge struik zal uiteindelijk tot deze vorm uitgroeien. De krent is ook als boom aan te schaffen en te planten. Dit zijn speciaal gekweekte exemplaren met een enkele stam. De gemiddelde uiteindelijke hoogte ligt rond de 4 meter. Tuinplantenwinkel.nl levert Amelanchier lamarckii als boom of als meerstammige struik in een pot. U kunt deze tuinplant daarom het gehele jaar kopen en planten.

Hoe plant u Amelanchier lamarckii?

Geef Amelanchier lamarckii een lichte (half)zonnige standplaats. Hoe zonniger hoe meer vruchten! Elke voedzame droge/licht vochtige bodem is geschikt. Voordat u gaat planten moet de grond goed doorlaatbaar gemaakt worden. Er mogen geen harde lagen in zitten. Graaf een ruim plantgat en meng wat aanplantgrond door de aarde. Dompel bij droogte de tuinplant met pot en al even in een emmer water, haal de boom of struik uit de pot en zet de Amelanchier lamarckii in het plantgat. Vul daarna het gat op met aarde en druk die met de voet stevig aan. Geef nadien nog een keer stevig water zodat de grond goed aanslempt rondom te kluit. Als u in de lente of zomer plant kunt u dit bij droogte nog enkele malen herhalen. Één à twee keer per week een stevige portie water is genoeg.

Hoe moet u Amelanchier lamarckii snoeien?

Als u de groei en de vorm van Amelanchier lamarckii onder controle wilt houden, mag er na de bloei of in de rustperiode in de winter gesnoeid worden. De struikvormige jonge Amelanchier lamarckii iets uitdunnen om een mooie open vorm te creëren. Zorg dat u niet teveel terug snoeit. Snoei alleen dood hout, takken die verkeerd groeien en wilde scheuten weg. Bij meerstammige struiken worden doorgaans enkele hoofdtakken behouden. Alle kleine scheuten worden tot de grond weggesnoeid.

Hoe onderhoudt u Amelanchier lamarckii?

Naast het snoeien is er weinig extra onderhoud nodig. Geef eventueel één keer per jaar wat kalk. In de zomer is het blad soms gevoelig voor meeldauw maar dit is niet hinderlijk voor de verdere groei van de plant of die van andere planten. Het geven van voeding in de vorm van organische mest kan de aantasting door meeldauw verminderen. Ook het aanbrengen van een laag compost rondom te plant houdt de plant in goede conditie. Dit gebeurd het beste gedurende de wintermaanden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De wit-roze bloesem van de krent valt erg vroeg in het voorjaar en geeft meteen kleur aan de tuin.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  U kunt de krent heel goed wat kleiner houden zeker een robin hil staat al wat rechter met zijn takken en is te snoeien.
  De onderlinge afstand zou ik op 300 cm houden dan gaan ze elkaar nooit raken.

  Dit ter info voor u.

 2. Christiaan Pluimers Christiaan Pluimers

  Wij zitten erover te denken om 2 krentenboompjes (op stam) te planten langs onze oprit. Zijn deze klein te houden zoals bijv. de acaciaboom, meer bol/puntvormig of dijen deze enorm uit?
  En hoeveel afstand zou er dan ongeveer tussen moeten zitten

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  De witte vlekken is meeldauw. Meeldauw is een schimmel. Tijdens warm en vochtig weer gedijen schimmels goed. Dat soort weer hebben we de afgelopen weken regelmatig gehad. Daarnaast is een Amelanchier wat meer gevoelig voor meeldauw, waardoor de kans groter is dat erin kan komen.

  Het geeft verder niks. De boom lijdt er niet van, het ziet er alleen minder fraai uit. Er bestaan bestrijdingsmiddelen tegen meeldauw, maar dat zou ik nu niet meer gebruiken. Over een aantal weken is het september en dan begint het blad toch al te verkleuren vanwege de herfst, waarna het eraf valt.

  Gewoon goed water blijven geven is voor nu het belangrijkste. Eventueel kunt u als deze warme periode voorbij is, nog wat mestkorrels rond de voet van de plant strooien. (Culterra of bijvoorbeeld koemestkorrel). Dan blijft de boom gezond en heeft hij minder kans om meeldauw te krijgen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Maud Jansen Maud Jansen

  3 weken geleden ons krentenboompje geplant maar nu matte, witte vlekken op de bladeren. Wat kunnen we het beste doen?

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het kan kloppen dat een krent last heeft van meeldauw in zomermaanden. U ziet dan een witte waas over de bladeren. Soms verschijnt dit ook op de vruchten. Deze blijven gewoon eetbaar. Voor een mooier uiterlijk adviseren wij wel om de vruchten eerst goed te wassen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.