Menu
Geen producten gevonden

Bramenstruiken

Bramenstruiken

Een bramenstruik stelt weinig eisen aan de grond en levert ieder jaar kilo’s vruchten op. Lees hier hoe u kunt genieten van uw eigen bramenstruik.

Wat zijn de kenmerken van de bramenstruik?

Bramen zijn een heerlijke lekkernij en bruikbaar in vele gerechten: in taarten, verwerkt tot sap of vers van de plant. De struik waar de bramen aan groeien heeft vanwege de hoeveelheid doornen een minder goede reputatie. De bramenstruik komt van nature voor en groeien vaak in de bosranden of aan de randen van weilanden en akkers. De bramenstruik is een plant met grote groeikracht en een vaak enorme opbrengst. In juni bloeit de bramenstruik met talrijke witte of iets roze bloemen waarna de vruchten zich ontwikkelen. Deze zijn plukbaar vanaf augustus afhankelijk van het ras.

De wilde of gewone braam heet in het Latijns Rubus fruticosus. Ze zitten vol met doorns. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel doornloze bramen met heerlijke vruchten. In onze tuinplantenwinkel vindt u diverse rassen zoals de ‘Black Satin’ en de ‘Thornless Evergreen’. Bramen dragen de vruchten op het tweejarige hout. Bij het snoeien en onderhoud van de braam is het belangrijk hier rekening mee te houden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Geef deze plant daarom de mogelijkheid om te klimmen en/of te hechten aan een (gaas)hekwerk. U kunt de plant hierbij helpen door de takken te leiden of vast te binden. In mei/juni komen er witte bloemen aan de 2-jarige takken; in juli/augustus zijn de zwarte bramen rijp om te plukken. Deze tuinplant is volledig winterhard, al kunnen in strenge winters de takken wel wat vorstschade oplopen.

Hoe plant u een bramenstruik?

Geef bramenstruiken als het even kan altijd een plekje in de zon. Het hoeft niet de hele dag zonnig te zijn, maar toch wel een groot gedeelte van de dag. De zon zorgt ervoor dat de vruchten kunnen afrijpen en een hoog suikergehalte krijgen; bovendien drogen de vruchten na een regenbui sneller op, zodat de kans op rot en schimmel nog kleiner is.

Bramen zijn niet erg kieskeurig en groeien op alle gronden. Zorg dat de grond goed doorlatend; geen storende vaste lagen want dan kunnen de wortels niet goed doordringen. Maak het plantgat dus goed los en vermeng de grond met compost voor een betere en snellere groei. De struik heeft door zijn grote groeikracht en slingercapaciteiten wel een flinke breedte nodig: 2,5 tot 3 meter muur of hekwerk.

Bramen zijn niet erg kieskeurig en groeien op alle gronden. Zorg dat de grond goed doorlatend; geen storende vaste lagen want dan kunnen de wortels niet goed doordringen. Maak het plantgat dus goed los en vermeng de grond met compost voor een betere en snellere groei. De struik heeft door zijn grote groeikracht en slingercapaciteiten wel een flinke breedte nodig: 2,5 tot 3 meter muur of hekwerk.

Hoe moet u een bramenstruik snoeien en wat voor onderhoud is er nodig?

Bramen kunnen al snel uitgroeien tot een wirwar van takken. Om dit te voorkomen is snoei direct na de oogst of begin winter noodzakelijk. Tijdens het groeiseizoen maakt de braamstruik lange nieuwe scheuten vanuit de basis. In het 2e jaar worden daarop zijtakjes gevormd die bloeien en vrucht dragen. Knip na de oogst alle stengels die vruchten droegen laag bij de grond weg. Deze takken sterven bovendien na het tweede jaar af. De nieuwe scheuten zijn veel vitaler en leveren meer vruchten op. Na het snoeien kunt u de nieuwe takken vastbinden aan uw schutting of aan het frame. In het volgende jaar zullen zij de vruchten leveren.

Naast het snoeien kunt u de bramenstruik ieder jaar voorzien van een portie versie compost of turf. Strooi dit in de wintermaanden uit rond de voet van de plant. Op die manier blijft de voeding en zuurgraad van de bodem op peil.


 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Greta,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Bramenstruiken.

  Als u een bramenstruik in een pot wilt zetten, dan heeft u een flinke pot nodig. De plant moet namelijk al zijn vocht voor de ontwikkeling van de vruchten uit de pot halen. Als deze te klein is, zit er niet voldoende buffer van vocht in de grond. De vruchten kunnen zich dan niet voldoende ontwikkelen.

  Ons advies is om een pot van minimaal 45 x 45 x 45 cm te gebruiken voor de Bramenstruik.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ann,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Bramenstruiken.

  U kunt een bramenstruik nu gewoon aanplanten. We adviseren om even te wachten als het in de zomer een periode erg warm is maar anders maakt het niet uit. Ze staan in pot, waardoor ze jaarrond aan te planten zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Anton,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Bramenstruiken.

  Het kan ermee te maken hebben dat er niet goed gesnoeid is. Een bramenstruik geeft bloesem en fruit aan bepaalde takken. Deze takken gaan in dat najaar dood en kunnen uit de plant geknipt worden.

  In het zelfde jaar krijgt de bramenstruik ook nieuwe twijgen. Deze krijgen in dat jaar géén bloemen en vruchten, maar mogen ook niet weggeknipt worden. Deze twijgen krijgen het komende jaar bloemen en vruchten.

  Als de nieuwe scheuten wel weggeknipt zouden zijn, komen er het jaar erop zeker nieuwe scheuten aan de plant, maar die krijgen dus geen bloemen en vruchten. Pas het jaar erop komen daar wel vruchten aan.

  Als u de nieuwe scheuten van dit jaar laat zitten, (of in ieder geval voor een deel als het anders een te wilde plant wordt) komen daar volgend jaar weer vruchten aan!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Anton Anton

  Hallo,
  Ik heb een Thornless Evergreen braam van een jaar of 6 oud.
  De eerste 4 jaren zaten er volop bloesems en later ook vruchten aan.
  Alleen vorig jaar geen enkele bloesem en dus ook geen vruchten.
  Ook dit jaar tot op heden nog geen spoor van bloesem.
  Plant krijgt voldoende mulch en mest en plant ziet er verder ongeschonden uit.
  Iemand enig idee wat dit kan zijn ?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hette,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Bramenstruiken.

  Ik kan me voorstellen dat na 40 jaar de opbrengst terug kan lopen. De echte groeikracht zal er dan wel uit zijn. Bij oude fruitbomen zie je dat bijvoorbeeld rond die leeftijd ook terug lopen.

  Een goede oplossing kan zijn om de bramenstruik eens flink te verjongen. Steek daarbij de plant uit de grond en plant een deel hiervan terug. Het uitsteken kan bij een braam even wat werk zijn. Voordat u de bramenstruik terugplant, kunt u de aarde een keer flink verrijken met compost of aanplantgrond.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Hette Meijering Hette Meijering

  Graag zou ik weten hoeveel jaar een braam een grote opbrengst geeft. Die van ons is ca. 40 jaar en heeft in het verleden steeds ca. 10kg opgeleverd, maar de laatste paar jaar weinig vrucht gedragen, vooral vele kleine. Toch hebben we hem elk jaar gemest.
  Met vriendelijke groet,
  Hette Meijering

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een braam kan ook in een pot groeien. Zet er wel een stok o.i.d. bij zodat u de scheuten kunt begeleiden waaraan het volgende jaar bramen zullen groeien. U kunt de nieuwe scheuten toppen als ze te groot worden.
  Zorg er voor dat u de braam regelmatig voorziet van extra voeding in de vorm van een organische meststof, bijvoorbeeld culterra of bio-meststof. Geef ook voldoende water.

 8. Herman Herman

  Ik heb helaas geen tuin kan de braam ook in pot overleven,en hoe moet ik daar mee omgaan ??

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.