Menu
Geen producten gevonden

Cornus kousa var. chinensis

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Heesters
 • 9
Cornus kousa var. chinensis

De Cornus kousa var chinensis is een struik met opvallende roomwitte bloemen in juni. Waarom is juist deze Japanse kornoelje een geweldige solitair voor elke tuin?

Wat zijn de kenmerken van Cornus kousa chinensis?

De struik Cornus kousa staat bekend om zijn prachtige vaak witte of roomwitte bloemen die vanaf eind mei verschijnen. Na de bloei komen er in het najaar aardbeiachtige vruchten op lange stelen aan de plant, die eetbaar zijn en vogels aantrekken, die er gek op zijn. In het najaar verkleurt het blad rood voordat het van de struik valt. Wat deze struik extra bijzonder maakt is de groeivorm; de struik of boom vormt een vaasvormig uiterlijk die vooral tijdens de bloeiperiode extra opvallend is.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De Cornus kousa var. chinensis of Cornus kousa chinensis komt oorspronkelijk uit China en wordt om die reden soms ook wel Chinese kornoelje genoemd. Deze cultivar wijkt t.o.v. andere bekende cultivars van de Cornus kousa zoals ‘China Girl’, ‘Schmetterling’ en ‘Milky Way’ af door zijn sterkere groei. Uiteindelijk kan de Cornus kousa var. chinensis  ook iets groter worden dan bovengenoemde cultivars. Desalniettemin is de struik zeer geschikt voor iedere tuin; de uiteindelijke hoogte van de plant is beperkt tot ongeveer 4 à 5 meter. De sterkere groei heeft ook het voordeel dat deze plant over het algemeen makkelijker groeit en kan worden toegepast op iets minder voedingsrijke gronden.

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u deze plant in verschillende maatvoeringen. U kunt ook kiezen voor een beveerd boommodel. Beveerd wil zeggen dat de boom al vrij laag op de stam zijtakken heeft.

Hoe plant u Cornus kousa chinensis?

Plant de Japanse kornoelje solitair en geef de  boom of deze heester een ruime plek, zodat hij tijdens zijn groei en bloei mooi uitkomt. Geef de Japanse kornoelje een goed doorlaatbare, humusrijke tuingrond op een (half)zonnige  standplaats, liefst wat beschut tegen de wind. Zorg dat de bodem niet te nat en kalkrijk is.

Maak de grond altijd eerst goed los, graaf een plantgat dat net iets groter is dan de kluit van de plant, voeg wat aanplantgrond toe aan het gat om  het aangroeien te bevorderen. Haal de Cornus uit de pot en zet de plant in het gat, dat daarna wordt opgevuld met de omliggende aarde. Druk die stevig aan. Eventueel zet u boompalen rond de stam van een  boompje. Tuinplantenwinkel.nl heeft daar ook de materialen voor. Het  wortelgestel bevindt zich nogal aan de oppervlakte, daarom liever geen verharding aanbrengen dicht rond deze boom of struik.

Hoe moet u Cornus kousa var. chinensis snoeien en onderhouden?

Wij raden aan om deze tuinplant niet (vaak) te snoeien. Door het snoeien verliest de struik zijn karakteristieke groeivorm; zeker wanneer de snoei regelmatig wordt uitgevoerd. Zorg daarom van te voren voor een ruime, geschikte standplaats, al rekening houdend met de grootte van de oudere plant. Als u wilt snoeien doet u dit het beste zo min mogelijk. Snoei dan af en toe een tak terug of kies ervoor om de plant bijvoorbeeld iedere 10 jaar terug te snoeien.

Cornus kousa var. chinensis kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: Het bloemen van de Japanse kornoelje bestaan uit 4 schutbladeren die als een kwartet staan rondom een klein groen knopje. Dit knopje kan later uitgroeien tot een rode vrucht ter grootte van een kers.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Nelleke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Cornus kousa var. chinensis.

  Zonder foto is het erg lastig om te beoordelen of uw Cornus kousa nog een mooie vorm terug zal krijgen.

  Het lijkt er op dat de ene kant van de heester nog oude dikke vertakkingen heeft en de andere kant na de snoeibeurt juist lange dunne nieuwe scheuten. Waarschijnlijk is rigoureus terugsnoeien van de andere kant die nu nog mooi is, de enige optie om weer een gelijk gevormde heester te krijgen. Het zal een aantal jaar duren voordat de nieuwe scheuten weer bloemen zullen krijgen, maar de vorm komt in ieder geval weer terug.

  Mocht de Cornus kousa nu heel veel lange uitschieters maken, dan kunt u er een aantal wegknippen. Laat de scheuten op de plek waar u een tak wilt hebben staan en knip de scheuten eromheen weg.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Nelleke Vlieger Nelleke Vlieger

  Ik heb een hele mooie Cornus kousa, helaas heeft notabene een tuinman hem verkeerd gesnoeid een paar jaar geleden waardoor de groepjes niet zijn terug gekeerd. Ik heb nu een plant die totaal uit model is aan één kant met lange uitschieters. Het deel aan de kant van de buren is nog zoals het hoort. Hoe krijg ik het model weer terug, en moet ik dan veel terug snoeien en in welke maand?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Dirk,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Cornus kousa chinensis.

  Als het dunne takken zijn (tot pink dik) die aan de Cornus kousa groeien, dan kunt u die gerust ook nu in juli afknippen. Met dikkere takken kunt u het beste wachten tot het najaar als de plant zijn blad verloren heeft.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. dirk van renterghem dirk van renterghem

  Een al flink uitgegroeide cornus kousa hybride heeft enkele dunne làge takken die hinderlijk zijn: wanneer snoei ik die best terug (tot tegen de stam dan)?
  Dank!

 5. Ron Ron

  Excuses voor mijn late reactie, maar dank u wel voor uw antwoord van 25 juni. Ik was het helemaal vergeten. Fijn om te weten dat het goed komt. Is het dan aan te raden te snoeien, of gewoon laten herstellen?

 6. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ron,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Cornus kousa chinensis.

  De Cornus kousa heeft vaak in het begin last van warmte. Dat vindt hij niet ideaal en dan kan het blad verbranden dat is niet erg maar ziet er lelijk uit.

  Het heeft vaak even tijd nodig zodat hij goed geworteld is en dan hersteld dat weer.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 7. Ron Ron

  Goedemiddag, wij hebben een Cornus Kousa in de hoek staan tussen twee schutting delen een, deze staat in de zon/schaduw zijde. Nu ziet het blad en de takken er heel verdroogd uit, alsof het schuurpapier is. We hebben de struik extra water gegeven maar dat heeft niet geholpen. Waar zou dat aan kunnen liggen?

 8. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste A. Ooitink,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Cornus kousa var. chinensis.

  Komt er wel blad aan elke tak? Als er takken zijn, zonder blad, dan zijn deze waarschijnlijk dood. Deze kunt u dan uit de plant knippen. De plant zal er dan meteen een stuk frisser uitzien.

  Als de takken wel allemaal blad hebben, maar de Cornus ziet er als geheel niet echt goed uit, dan kunt u hem het beste een keer extra bemesten. Dit kan met bijvoorbeeld koemestkorrel of Culterra. Dit kunt u een paar keer per jaar een hand vol rondom de voet van de plant strooien. Hopelijk geeft het de plant een boost, zodat hij er weer gezond en fris uit gaat zien.

  Ook als er dode takken in de Cornus zitten, kunt u de plant nadat hij gesnoeid is, extra voeding geven,

  Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 9. A. Ooitink A. Ooitink

  Goedemorgen, wij hebben ook twee van deze struiken. De een heeft heel mooi gebloeid, echter heeft wrschl een tik in een droge zomer 2 jr geleden gehad. Nu heeft deze struik veel aanslag (mis o.i.d.) op zijn takken en ziet er sowieso wat blad en bloemen betreft minder mooi uit dan de jaren ervoor. Wat kunnen wij hieraan doen?
  Alvast bedankt.

 10. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste van Holten,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Cornus kousa var. chinensis.

  Het is lastig om daar een goede reden voor te bedenken. Maar het komt vaker voor (bij alle soorten planten) dat de ene vol op bloeit en een andere minder.

  Vaak groeit de plant die minder bloemen heeft, juist wel heel erg goed. Als dat bij u ook zo is, dan kunt u de lange scheuten een stuk terug knippen.

  Geef daarnaast de plant die GEEN bloemen geeft, ook GEEN extra voeding.

  Als u wilt, kunt u een keer een foto van de Cornussen mailen naar ons, zodat we kunnen zien hoe de planten erbij staan. Dan kunnen we eventueel een beter advies geven. U kunt mailen naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 11. Van holten Van holten

  2bomen een in bloei de andere staat al 5 jaar een keer een Paar bloemen hoe kan dit

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.