Menu
Geen producten gevonden

Cornus mas of gele kornoelje

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in bomen, Heesters
  • 0
Cornus mas of gele kornoelje

De overdadige, gele bloemen op de kale takken van deze boom of struik zijn het eerste sein dat de lente er aan komt. Ontdek hier waarom deze boom nog meer een plaats verdient in uw tuin.

Wat zijn de kenmerken van Cornus mas of gele kornoelje?

Gele kornoelje is een struik of kleine boom die heel af en toe zelfs in onze natuur te vinden is. Echter is de struik vrij zeldzaam. De wilde vorm luistert naar de naam Cornus mas. Er zijn ook meer gecultiveerde variëteiten zoals de Cornus officinalis ‘Robin’s Pride’ die rijker bloeien en meer bessen geven.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Die bloei van de plant vindt plaats richting het einde van de winter als het blad nog niet is verschenen. De kale takken staan dan bezaait met trosjes opvallende geel tot zwavelgele bloemetjes. De bloemen zijn niet te verwarren met die van een toverhazelaar die rond dezelfde periode bloeit. Voor wilde bijen en andere nectarliefhebbers die er vroeg bij zijn is de bloei een welkome voedingsbron.

De stam(men) van de boom of struik zien er grillig uit en bladderen op latere leeftijd prachtig af. De jonge  takken zijn groen of grijsbruin. De bladeren verschijnen na de bloei tegenover elkaar aan de twijgen. Dit blad begint in de lente glanzend groen, maar verkleurt in de herfst naar geel-oranje-rood. Ook hebben de vruchtbeginsels van de bloemen dan ronde, rode bessen gevormd, die eetbaar zijn (lichtzuur) en ook kunnen worden verwerkt in sap of marmelade. De bessen zijn echter ook geliefd bij vogels dus deze boom is ook goed voor moeder natuur.

Hoe plant u gele kornoelje?

Gele kornoelje gedijt zowel in de zon als in de schaduw en staat het liefst in een humusrijke bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort; licht kalkhoudend heeft de voorkeur. De bloei is vaak rijker op een plek in de zon of halfschaduw.

Cornus mas kan als bossage worden aangeplant maar ook zeker als solitair. In onder andere het Vondelpark kunt u paar oude exemplaren bezichtigen. Ook als kleine boom is deze plant zeer de moeite waard. Kies dan eens voor de Cornus officinalis of Cornus officinalis ‘Robin’s Pride’ die vaker in boomvorm te verkrijgen is. Deze hebben wij bij Tuinplantenwinkel.nl ook in ons assortiment.

 

Maak voordat u begint te planten de bodem rond het gat goed los, ook de dieper gelegen lagen. Strooi wat aanplantgrond in het gat en meng het geheel goed door elkaar. Als u een plant in een pot heeft aangeschaft dompelt u de kluit met pot en al het beste even onder in een emmer water. Haal vervolgens de pot van de plant er af en zet de gele kornoelje in het gat. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit ongeveer gelijk komt te staan met het maaiveldniveau. Vul het gat daarna op met de aarde rond het gat en druk het geheel goed vast met de handen of voeten. Geef nog een keer stevig water wanneer de plant of boom in de grond staat. Op die manier zakt de aarde rondom de kluit goed aan.

Hoe moet u Cornus mas snoeien en onderhouden?

Als Cornus mas de ruimte heeft gekregen om te groeien, hoeft u de eerste jaren niet te snoeien. Snoei eventueel meteen na de bloei om wat extra licht rond de stam te krijgen. Knip meteen oudere, uitgedroogde takken die minder bloeien helemaal weg, zodat de tuinplant een verjongingskuur ondergaat.

U mag de plant wat extra voeding geven tijdens de groeimaanden, maar meestal is dat niet noodzakelijk. Gebruik dan het beste een organische meststof zoals koemest of Culterra.

Gele kornoelje kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: De gele bloemetjes staan in ronde trosjes aan de nog kale takken. De bloei begint aan het einde van de winter.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.