Menu
Geen producten gevonden

Crocosmia of montbretia

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in vaste planten
  • 0
Crocosmia of montbretia

Deze tuinplant is een zeer opvallende zomerbloeier met exotische bloemkleuren en zwaardvormige bladeren.

Wat zijn de kenmerken van Crocosmia?

Crocosmia (Vroeger meer bekend als montbretia) is een knolgewas met lange, zwaardvormige bladeren. Doordat de knollen bijna winterhard zijn en dus in de bodem kunnen blijven zitten, wordt Crocosmia vaak tot de vaste planten gerekend. Vooral op de wat drogere plaatsen in de border, waar andere vaste planten het moeilijk hebben, groeit deze tuinplant uitstekend. Montbretia vormt vanaf juli aan lange, stevige stelen vaak meerdere trossen bloemen die tot 2 maanden lang bloeien. Na de bloei vormen de meeste soorten mooie zaaddozen die mooi blijven tot in het najaar. Zowel de bloemen als de zaaddozen zijn prima te gebruiken als snijbloem in boeketten.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Crocosmia kan gemakkelijk worden gecombineerd met siergrassen en andere vaste planten. Meestal worden de planten in een groep bij elkaar geplant. Na een aantal jaar vormen zich stevige pollen.

Hoe plant u Crocosmia?

Crocosmia staat het liefst in de zon of halfschaduw in een voedzame, goed doorlaatbare zanderige bodem. Bij tuinplantenwinkel.nl koopt u deze plant in pot. Deze planten zijn het hele jaar door aan te planten. Let op dat de plant groeit vanuit een knol. Als deze te ondiep worden aangeplant bestaat er een kans dat de knol in de winter vorstschade oploopt en in het voorjaar niet meer uitloopt. We raden daarom aan bij het planten de kluit iets dieper in de aarde te planten. Zo wordt de kans op vorstschade een stuk kleiner.

Als u de planten in de lente of zomer koopt en plant is het goed om de kluit voordat u gaat planten te dompelen in een emmer met water. In het najaar of in de winter als u plant ontvangt zonder groen blad is dit niet nodig. Maak vervolgens een plantgat en voeg eventueel wat aanplantgrond toe als extra bemesting. Zet de kluit in de grond en zorg ervoor dat de bovenzijde ongeveer 3-5 centimeter onder het maaiveld komt te staan. Vul het gat weer op met de aarde uit de tuin en druk daarna de aarde met de handen aan. Geef bij langdurige droogte na het aanplanten een keer extra water. Zeker wanneer de plant zich al ontwikkeld en blad heeft bij aankoop.

Hoe moet u Crocosmia snoeien en onderhouden?

Deze tuinplant is zeer gemakkelijk in onderhoud. Laat de verdorde bladeren tot in het voorjaar aan de tuinplant zitten; zij dienen ook als bescherming van de knollen. Crocosmia is redelijk winterhard, maar strooi bij strenge vorst (kouder dan -10 graden Celsius) nog wat bladeren of tuinturf rond de voet van de plant als extra bescherming. Zorg ook dat in de winter de bodem niet te vochtig wordt, omdat de knollen dan kunnen wegrotten. Via de wortelstokken die aan de knol groeien, vormen zich nieuwe knolletjes, die weer uitgroeien tot een volwassen tuinplant. Als de plant zo te groot wordt, kunt u de jonge scheuten afsteken en op een andere plaats in de border weer aanplanten.

In maart kunt u al het blad tot aan de grond wegknippen. De plant zal spoedig nieuwe bladeren aanmaken en in de zomer weer volop bloeien. In de schaduw kan de plant minder goed tot bloei komen; als dit zo is dan kunt u beter overwegen om de plant op een zonnigere en open plek in de tuin te plaatsen.

Crocosmia kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: In de zomermaanden kun je niet om deze plant heen. Deze Crocosmia 'Lucifer' bloeit met opvallende roodgekleurde bloemen die beginnen met een geel kelkje. De plant staat op die manier bijna letterlijk in vuur en vlam.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.