Menu
Geen producten gevonden

De ‘hemelse’ Nandina domestica ‘Obsessed’

De ‘hemelse’ Nandina domestica ‘Obsessed’

Door de kleur van de bladeren en de compacte groeiwijze is deze Hemelse bamboe een aanrader voor menig tuin of terras. Alles over deze compacte variant van de Nandina domestica vindt u hier.

Wat zijn de kenmerken van Nandina domestica ‘Obsessed’?

Nandina domestica ‘Obsessed’ komt oorspronkelijk uit China en Japan waar deze tuinplant veel voorkomt in de oosterse tuinen rond de tempels. Nederlandse benamingen zijn ‘Hemelse bamboe’ of ‘Schijnbamboe’; de plant is niet nauw verwant aan bamboe, maar lijkt er qua uiterlijk wel heel veel op. Woekeren doet deze plant dan ook niet. In het vroege voorjaar verschijnen frisse, donkerrode bladeren, die in de zomer langzaam roodgroen verkleuren.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

Anders dan bij de basissoort krijgt deze ‘Obsessed’ niet of nauwelijks bloemen en dus ook geen rode bessen. Grootste sierwaarde van deze soort blijft het blad dat een veel intensere kleur heeft dan de Nandina domestica. In de herfst verkleuren de bladeren naar chocoladebruin. Deze tuinplant is groenblijvend; alleen in strenge winters is, door vorstschade, bladverlies mogelijk. Door zijn compacte vorm en maximale hoogte van 60 centimeter is ‘Obsessed’ naast solitaire aanplant in de kleinere tuinen ook erg geschikt als potplant op balkons en terrassen.

Hoe plant u Nandina domestica ‘Obsessed’?

Nandina domestica ‘Obsessed’ stelt weinig eisen aan de grondsoort, maar heeft wel een plaats in de volle zon of halfschaduw nodig. In de zon zijn de bladverkleuringen namelijk het meest intens. Tuinplantenwinkel.nl levert deze tuinplant in een pot waardoor u deze het hele jaar door kunt planten. We adviseren om drie tot vijf planten per vierkante meter te gebruiken bij een groepsbeplanting. U kunt de plant ook goed als solitair gebruiken.

Maak voor het planten de grond van de border goed los. Verdeel de planten over de aan te planten border. Maak een gat dat iets groter is dan de potkluit en strooi er eventueel wat aanplantgrond of tuinturf in om de aangroei van de tuinplant te versnellen. Deze kunt u bestellen via de webwinkel. Dompel de plant met pot even in een emmer water: de haarwortels krijgen de kans zich goed vol te zuigen. Haal de pot er af en zet de plant in het gat. Vul aan met de omliggende aarde en druk het geheel stevig aan met uw handen of voeten. Doe dit zo ook met de andere planten en geef tenslotte nog een keer water.

Hoe moet u Nandina domestica ‘Obsessed’ snoeien en onderhouden?

Door zijn compacte vorm en langzame groeiwijze is snoei van Nandina domestica ‘Obsessed’ niet nodig. Mocht het nodig zijn dan kunt u de plant wel goed snoeien. De beste snoeiperiode is eind maart. Snoei de scheuten deels terug zodat ze opnieuw uitlopen. Snoei niet teveel in een keer zodat de vorm van de plant goed blijft. U kunt de plant ook compleet verjongen door alle scheuten tot kort boven de grond af te snoeien. De plant heeft dan wel even tijd nodig om te herstellen. Bij strenge vorst of meer (-10 graden Celsius) is het aan te raden om planten in pot te beschermen en indien mogelijk vorstvrij zetten. Zodra de vorstperiode voorbij is kan de plant weer gerust buiten staan.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het nieuwe blad wat in het voorjaar en de zomer tevoorschijn komt heeft een rode tot purperrode kleur en zorgt meteen voor kleur. Naarmate de zomer lengt kleuren de bladeren iets groener om in de wintermaanden opnieuw rood te kleuren.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Joyce,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Nandina domestica 'Obsessed'.

  Het kan zijn dat de kluit van de plant aan het uitdrogen is terwijl de potgrond er omheen wel voldoende vochtig is. Misschien dat de Nandina het beste opnieuw kunt oppotten. Dompel dan eerst even de kluit van de plant onder in een emmer met water zodat deze zich goed volzuigt met water. Zet hem daarna opnieuw in de pot en vul deze aan met de potgrond. Geef vervolgens nogmaals water.

  U kunt ons eventueel een foto mailen naar [email protected] Dan kunnen we nog beter zien wat er aan de hand is.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Joyce van Leeuwen Joyce van Leeuwen

  Ik heb een Nandina Obsessed gekocht en vorige week donderdag in een grote pot gezet. Hij leek het heel goed te doen maar zaterdag gingen opeens de rode blaadjes hangen en nu - maandag - ziet de plant er echt heel droevig uit met allemaal hangende rode en groene blaadjes. De pot stond in de zon en had genoeg water. Wat kan er aan de hand zijn? Ik moet gauw iets doen denk ik voor de plant dood gaat... Dankuwel voor het advies!

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Dana,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Nandina domestica 'Obsessed'.

  De Nandina heeft geen extra of speciale mest nodig. Elk jaar een keer wat organische mest zoals bijvoorbeeld, Culterra of koemestkorrel mag altijd, maar is niet noodzakelijk.

  Het is wel een plant die van wat zure grond houdt, dus als er tijdens het aanplanten tuinturf toegevoegd is dan is dat goed voor de plant. Als de Nandina in een pot staat, dan is het wel belangrijk om hem jaarlijks wat voeding geven zodat hij mooi op kleur blijft.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Bruyndonckx,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Nandina domestica 'Obsessed'.

  Deze selectie van de Nandina blijft compact en is klein te houden. Veel mensen durven hem niet te knippen, maar dat is gewoon mogelijk en geen probleem.

  Het mooie is dat de Nandina domestica 'Obsessed' de hele zomer door, donkerbruine scheutjes krijgt en het is een sterke plant. De haag heeft wel een wat 'lossere' uitstraling dan bij een buxushaag.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 5. Bruyndonckx Bruyndonckx

  Ik wil deze plant als haag. De haag moet laag blijven en smal. max 50 cm hoog en 30 cm dik. Kan dit met deze plant? heb nu buxus staan maar deze gaat weg.

 6. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Joyce,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Nandina domestica 'Obsessed'.

  Helaas kunnen we u hier geen goed antwoord op geven. Er is ons niet bekend dat de bladeren of de takjes giftig zijn, maar we kunnen u niet de garantie geven dat het veilig is voor uw kat. Waarschijnlijk eet de kat er toch niet van maar het is niet uit te sluiten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De Nandina domestica kan zeker ook in de zon staan. Het is een plant die beter bloemen en bessen maakt als hij op een zonnige plek staat.
  Hij heeft geen last van verbranding en herstelt zich na een winter indien hij wat zou uitdrogen door de zon en oostenwind. Dit lukt het makkelijkst wanneer hij in de tuin staat.

  Als hij in een pot staat, kunt u hem het beste wat beschermen als het meer dan 8 graden vriest. Zet de pot dan tijdelijk even op een vorstvrije plek. Haal hem daarna z.s.m. weer naar buiten.

  Het is een hele leuke plant met veel sierwaarde.

 8. Sannie Sannie

  Ik heb de nandina in een border. Vanaf een uur of 2 de zon tot een uur of 5. Moet deze plant dan veel water hebben? Half schaduw blijkt beter las ik achter af hoewel de verkoper mij vertelde dat deze plant ook in de volle zon kan staan.

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Deze plant kan, als het blad in de winter bevroren is geraakt, het blad verliezen. Meestal is een (korte) periode van droogte echter de oorzaak. Als tegenreactie laat de nandina al haar blad vallen.

  Dat is echter geen probleem, hij zal weer opnieuw scheuten gaan maken. Geef de plant een keer stevig water. Als de plant in een pot staat is het belangrijk dit regelmatig te herhalen. Zolang de plant nog geen blad heeft hoeft u de plant maar een keer per week water te geven. Als de plant weer blad ontwikkelt mag dit vaker.

 10. GL GL

  Mijn nandina domestica verliest al zijn blad. Is deze nu dood of kan het nog goed komen? Hij heeft tijdens de koude periode in februari buiten gestaan.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.