Menu
Geen producten gevonden

De Taxus baccata

De Taxus baccata

De Taxus baccata is een van de meest toegepaste haagplanten. Maar wanneer kunt u taxus kopen en planten? En hoe snoeit u de taxus eigenlijk?

In welke vormen en maten kunt u Taxus baccata kopen?

Taxus baccata kunt u jaarrond kopen. Door de seizoenen heen is er wel sprake van een verschil in aanbod. Taxusplanten in pot kunt u jaarrond kopen. Vanaf medio oktober tot half april* kunt u de taxus kopen uit de volle grond. De planten kunnen in dit seizoen worden geleverd met een kluit of blote wortel. Het voordeel van deze planten is dat ze relatief goedkoper zijn dan taxusplanten in pot. Bovendien zijn grotere maten taxus alleen verkrijgbaar uit de volle grond. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een taxus van 1.50 meter kunt u deze het beste kopen met kluit. Het nadeel is dat de planten met kluit of met blote wortel maar over een korte periode leverbaar zijn. Planten uit pot kunt u het hele jaar door planten en kopen; dus ook in de lente en de zomer.

De taxusplanten zijn te gebruiken voor een haag of als solitair. Voor de haag heeft u afhankelijk van de maat een x aantal planten per strekkende meter nodig. Dit aantal vindt u bij Tuinplantenwinkel.nl terug op de productpagina van de desbetreffende maatvoering. Bij de kleinste planten van 20 tot 25 centimeter hoogte heeft u ongeveer 6 tot 7 planten per meter nodig.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Wat zijn de kenmerken van de Taxus baccata?

Taxus of Venijnboom zoals de plant in het Nederlands wordt genoemd is vooral bekend als haagplant. De plant leent zich hiervoor perfect door haar wintergroene uiterlijk. De Taxus baccata is de beste soort voor een haag. Snoei verdraagt deze tuinplant als geen ander. Zelfs oudere planten kunnen moeiteloos flink worden gesnoeid en lopen weer uit. Dit onderscheid deze conifeer van andere haagconiferen zoals de Thuja en Chamaecyparis.

De naalden van de venijnboom hebben een zeer donkergroene kleur en krijgen in de winter soms een bronzen gloed. De donkere kleur zorgt vaak voor een diep contrast met kleurrijke borders of de frisgroene kleur van gazon. Door de fijne vertakkingen is een zeer strak haagbeeld te bereiken. Bij oudere planten verschijnen in de zomer soms rode bessen. Deze zijn giftig en moeten niet worden opgegeten.

Hoe kunt u de Taxus baccata het beste snoeien?

Een taxushaag snoeit u minimaal een keer per jaar. De beste periode hiervoor is begin Juli. De scheuten van het voorjaar zijn dan volgroeid. Na de snoei zullen de scheuten minder lang uitgroeien dan in het voorjaar, waardoor u in principe niet nogmaals hoeft te snoeien.

U kunt de taxus nog een tweede maal snoeien aan het einde van de zomer of in de herfst. Gebruik voor het snoeien een (elektrische)heggenschaar met goed scherpe mesbladen. Als u met een bot gereedschap snoeit vergroot dit de kast op dorre, verdroogde taktopjes na het snoeien.


 

Op de foto: Knip met een heggenschaar langs de haag af en laat een klein deel van de nieuwe scheuten staan. Op die manier blijft de haag compact en groeit deze goed dicht. Vaak snoeit men eerst de bovenzijde en daarna de zijkanten.

Wat voor verzorging heeft de Taxus baccata nodig?

Naast het snoeien verlangt een taxushaag maar weinig onderhoud. In het voorjaar kunt u de taxus bemesten met een organische meststof. Na het snoeien kunt u dit nog een keer herhalen. Naast het bemesten is het belangrijk om de structuur van de bodem af en toe te verbeteren. Dit doet u door in de winter rondom de voet van de plant of haag compost aanbrengen. U hoeft dit niet onder te werken want dat doet het bodemleven voor u. De bodemstructuur blijft op die manier optimaal. U hoeft dit maar eens per twee jaar te doen. Het bemesten en verrijken van de bodem leidt ook tot een vermindering van het risico op aantasting van de plant door ongedierte.

De Taxus baccata heeft weinig last van ziekten en plagen. Soms kan de taxus last hebben van schild- of dopluizen. Deze kunt u bestrijden met een luizenmiddel als de plaag te hevig wordt en u de gezondheid van de planten terug ziet gaan. Ook de taxuskever zorgt soms voor schade. De kever zelf eet van het blad en is vrij onschuldig alleen de larven van de kever hebben het gemunt op de wortels. Bij een extreme aantasting kan dit leiden tot uitval. Gelukkig komt deze zelden voor.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De donkergroene naalden van de Taxus baccata blijven jaarrond aan de plant. De nieuwe scheuten hebben een lichtgroene kleur.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.