Haagplanten online kopen bij tuinplantenwinkel

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Hagen
  • 0
Haagplanten online kopen bij tuinplantenwinkel

Hagen zijn belangrijke elementen van een tuin. Vaak worden hagen geplant om te zorgen voor privacy. Hagen vormen een dicht en bijna ondoordringbaar geheel. Welke haagplanten zijn het meest geschikt?

Hagen worden al heel lang toegepast in tuinen. Niet in de eerste plaats om het terrein af te bakenen. De hagen stonden vroeger symbool voor beheersing van de natuur. Adel en rijke kooplieden pronkten met hun tuinen. Met hagen liet men zien dat ze de natuur naar hun hand konden zetten. Het waren bovendien belangrijke elementen om zichtassen te versterken en orde aan te brengen. Tegenwoordig worden hagen nog steeds veelvuldig toegepast om orde en structuur aan te brengen in de tuin.

Veel plantensoorten zijn geschikt om een haag mee te maken. Er zijn wintergroene en bladverliezende haagplanten. De keuze voor de plant hangt deels af van de functie. Het meest gebruikt is de beukenhaag of Fagus sylvatica. De Fagus sylvatica is normaal groenbladig maar er is ook een rood-bladige variant; de Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’. In de herfst verkleurt het blad van de Fagus bruin en blijft de hele winter aan de plant hangen. Pas in het voorjaar wanneer de beukenhaag opnieuw uitloopt valt al het dorre blad van deze haagplant.

 

Bekijk de beukenhaag en bestel direct

 

In onze webwinkel verkopen wij beide soorten. In allerlei verschillende hoogtematen voor kleine hagen van 50 centimeter of hoge van rond de twee meter.

Buxus parterres met taxus kegels

Buxus wordt vooral toegepast voor lage hagen zoals in deze klassieke tuin. Op de voor- en achtergrond staan kegelvormig gesnoeide taxusplanten.

 

Lage wintergroene hagen:

Naast de beukenhaag zijn de buxus, taxus, conifeer en de laurier veel toegepaste haagplanten. Buxus sempervirens is vooral geschikt voor kleinere hagen en wordt veel gebruikt om de tuin in vlakken op te delen of om plantvakken te omzomen. De laatste jaren duikt er een vervelende buxusschimmel op (cylindrocladium) waardoor het gebruik van buxus onder druk komt te staan. Een goed alternatief met dezelfde kenmerken als buxus is de Japanse hulst of Ilex crenata. In onze webwinkel verkopen we diverse maatvoeringen van de Ilex crenata ‘Dark Green’. Ook Ilex crenata ‘Convexa’ en de Ilex crenata ‘Green Hedge’ zijn goede alternatieven.

Naast de buxus en hulst is ook taxus geschikt voor een lage wintergroene haag. Taxus baccata laat zich zeer gemakkelijk snoeien en is fijn van structuur.

 

Hoge wintergroene hagen:

Voor hogere wintergroene hagen zijn er diverse soorten laurieren verkrijgbaar in onze tuinplantenwinkel. Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ is van oudsher de meest gebruikte soort. Het zijn volle planten met grote ovaalronde bladeren. Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ heeft smaller blad dat iets donkerder van kleur is. Van alle laurieren groeit de Portugese laurier het meest compact. Deze Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ heeft klein diepgroen blad dat erg gezond oogt.

Ook coniferen zijn uiterst geschikt voor een mooie volle ondoordringbare haag. De beste soorten zijn Thuja plicata ‘Martin’, Thuja plicata ‘Excelsa’ en de Thuja occidentalis ‘Brabant’. Het verschil tussen deze soorten leest u. Coniferen vormen snel een dichte haag.

Taxus of venijnboom is niet alleen geschikt voor lage hagen. Ook voor hoge hagen wordt taxus veelvuldig gebruikt. De prijs van Taxus baccata ligt wat hoger dan van coniferen en laurieren. Dit komt doordat de taxus trager groeit. Taxushagen zijn erg duurzaam en kunnen eeuwenoud worden. Enige waar de taxus minder van gecharmeerd raakt is een natte grond.

 

Onbekend maakt…

Naast al deze bekende haagplanten zijn er ook een heleboel meer geschikt voor het maken van een mooie haag. Wintergroene planten waarmee dit goed lukt zijn de Ilex aquifolium, Photinia fraseri ‘Red Robin’, Viburnum tinus en de Osmanthus burkwoodii. Niet of deels wintergroene planten die geschikt zijn voor een haag zijn de Carpinus betulus en Berberis thunbergii.

 

Haagplanten planten:

Haagplanten kunt u jaarrond uit pot planten. In het herfst- en winterseizoen zijn veel haagplanten beschikbaar uit de volle grond. Deze planten worden in deze tijd geleverd met losse (blote) wortel of met een kluit. De plant is in een rust en groeit weer rustig verder als het voorjaar begint. Ook voor of na een stevige vorstperiode is het planten van haagplanten uit de volle grond gewoon mogelijk. Eenmaal in de grond vormt vorst geen probleem. In de winter kunt u flink wat kosten besparen. Dezelfde plant pot gekweekt kost namelijk meer. Meer planttips vindt u op onze pagina met plantinstructies.

 

Onderhoud van hagen:

Alle hagen worden het beste minimaal één maal per jaar geknipt. Dit gebeurd het best rond de langste dag van het jaar op een wat koelere bewolkte dag. Bij heet weer is er altijd kans op brandschade aan het blad. Bekijk al onze online adviezen bij plantinstructies.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.