Menu
Geen producten gevonden

Iberis sempervirens

Iberis sempervirens

Sempervirens betekent ‘altijd groen’. Deze altijd groene bodembedekkende plant is daarnaast een vroege bloeier die al eind april zorgt voor een ongelooflijk wit bloementapijt.

Wat zijn de kenmerken van Iberis sempervirens?

Iberis sempervirens is een lage groenblijvende tuinplant, die over de grond kruipt en zo in het voorjaar een wit tapijt vormt in uw border. Iberis verwijst naar het Iberisch schiereiland waar de plant oorspronkelijk vandaan komt; sempervirens betekent ‘altijd groen’. De Nederlandse naam Scheefkelk ontleent de tuinplant aan de aparte opbouw van de kroonbladeren: twee grote en twee kleine; waardoor de bloem een beetje scheef lijkt te groeien.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Iberis sempervirens is erg geschikt als randbeplanting vooraan in uw border of in rotstuinen; hoogteverschillen zorgen voor afhangende bloemen. Het loof blijft ’s winters gedeeltelijk aan de plant; strenge winters kunnen zorgen voor kalere takken. Tuinplantenwinkel.nl heeft ook een compactere cultivar van deze plant genaamd Iberis sempervirens ‘Weisser Zwerg’.

Hoe plant u Iberis sempervirens?

Iberis sempervirens staat bij voorkeur in de zon of halfschaduw in een vrij droge bodem. Een kalkrijke grond heeft de voorkeur. Lichte klei, löss of zavelgrond is daarom het meest ideaal maar ook op zandgrond wil deze plant goed groeien. Geef eventueel jaarlijks wat extra kalk in februari/maart. Sproeien is alleen nodig bij de aanplant omdat de plant eenmaal geworteld goed bestand is tegen drogere omstandigheden.

Tuinplantenwinkel.nl adviseert 7 tuinplanten per vierkante meter. Maak de bodem eerst goed los. Verdeel de tuinplanten over de border. Dompel de plant met pot even onder in een emmer water, zodat de haarwortels zich goed vol zuigen. Maak een plantgat iets groter dan de pot en strooi er eventueel wat aanplantaarde in. Haal de pot van de plant, zet de kluit in het gat en vul aan met de omliggende grond. Druk de aarde rondom de plant stevig aan met uw handen en geef water.

Hoe moet u Iberis sempervirens snoeien en onderhouden?

Aan het eind van de bloei krijgen de planten een wat bruine kleur. Knip de lange stengels eruit en knip ook de nieuwere scheuten wat terug; zo heeft u kans op een tweede bloei van de Iberis sempervirens in augustus. Bovendien blijft de plant zo ook het volgende jaar frisser en compacter met uitbundiger bloei. Strooi in het voorjaar voor de bloei wat droge basisbemesting. Verder heeft deze tuinplant weinig onderhoud nodig.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De witte bloemen van de Iberis sempervirens staan in trosjes bijeen waarbij de buitenste bloemen het eerst uitkomen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.