Menu
Geen producten gevonden

Klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris

Klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris

De ideale klimplant voor een noordelijke of oostelijke muur in de halfschaduw of schaduw.

Wat zijn de kenmerken van Hydrangea anomala petiolaris?

Deze tuinplant doet misschien niet meteen denken aan een hortensia, ook wel Hydrangea. Pas wanneer de plant in juni begint te bloeien, ziet u het aan de bloemschermen, die bestaan uit een kern van vruchtbare groene bloemetjes, met daarom heen de grote, witte schutbloemen die insecten lokken. De Klimhortensia hecht zich zelf tegen de muur. Grote stukken muur worden door de Hydrangea anomala petiolaris bedekt met de uitlopers van de takken. In de winter verliest deze Hydrangea het blad en blijven de bijzonder fraaie afschilferende takken over. U kunt een draadwerk aan de muur bevestigen. Dan kunt u de plant enigszins in een bepaalde richting sturen; nodig is het echter niet, want deze klimplant is zelf hechtend. Ook zonder klimwand zal de klimhortensia een muur of schutting prachtig vullen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De groei van een klimhortensia is een stuk minder snel dan bijvoorbeeld klimop waardoor deze plant makkelijk in toom te houden is. De plant voelt zich het beste thuis is in de halfschaduw (ochtend- en/of avondzon) of een plek in de schaduw.

Hoe plant u een klimhortensia?

Als u de Klimhortensia gaat aanplanten, moet de bodem eerst goed losgemaakt worden, zodat er geen harde lagen meer inzitten. Dicht bij de muur vraagt dit extra aandacht. Zoals gezegd, staat deze tuinplant het liefst op een schaduwrijke standplaats, in een vochtige maar goed doorlaatbare tuingrond. Graaf daarna een plantgat dat iets groter is dan de kluit van de plant, voeg wat aanplantgrond toe in het gat. Dompel de plant even in een emmer water, zodat de wortels zich vol kunnen zuigen, verwijder de pot en zet de  tuinplant in het gat. Zorg dat de bovenkant van de plant gelijk met het niveau van de tuingrond blijft en vul het gat op met de omliggende aarde. Druk dit stevig met de voet aan. Geef daarna nog wat water.

Hoe moet u Hydrangea anomala petiolaris snoeien en onderhouden?

Deze Hydrangea is een langzame groeier en om de groei te reguleren, mag hij wel gesnoeid worden. Als u deze klimplant een keer flink wilt snoeien kan dat het beste in het najaar of begin van de winter als het niet vriest. De bloemschermen hebben soms de neiging om zich steeds verder van de muur af te ontwikkelen. Als u de klimplant compact tegen de muur wilt laten groeien, kunt u de zijscheuten het beste direct na de bloei terugsnoeien. Zo weet u zeker dat de plant ook het volgende jaar weer prachtig in bloei komt.

U kunt de tuinplant extra bemesten in het voorjaar en/of zomer. Strooi dan ook wat koemestkorrels rond de voet van de plant.

Klimhortensia kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: In juni bloeit de klimhortensia met roomwitte schermen. De eigenlijke bloemen worden gevormd door honderden kleine knopjes. De grote witte 'bloemen' er omheen zijn eigenlijk geen bloemen maar schutbladeren die ervoor zorgen dat insecten de echte bloemen makkelijker kunnen vinden.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hendrik,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris.

  Als ze één meter uit elkaar worden aangeplant, dan zullen ze de wand waar ze tegenop groeien direct gelijkmatig begroeien. Als het niet meteen van onderuit meteen helemaal begroeid hoeft te zijn, dan mogen ze twee meter uit elkaar aangeplant worden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Klimhortensia.

  De planten die in pot geleverd worden, kunnen het hele jaar door aangeplant worden. Ook de Klimhortensia leveren we altijd in pot. De beste tijd is het najaar en de winter. De plant is dan in rust en lijdt niks van het verplanten. Daarnaast hoef u niet direct in de gaten te houden of de plant wel voldoende water krijgt. Dat moet met de aanplant in het groeiseizoen wel direct gebeuren.

  Het enige moment dat er niet aangeplant kan worden, is als de grond bevroren is op het moment van aanplanten. U dient dan even te wachten tot de grond weer ontdooit is. Mocht het kort na de aanplant gaan vriezen, dan geeft dit niks voor de Klimhortensia, die kan ertegen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Anneke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de klimhortensia.

  De Klimhortensia moet eerst 'volume' maken. Pas als de plant meer dikkere verhoutte takjes heeft, kunnen er meer bloemen aan de plant komen.

  De bloemen komen namelijk op overjarig hout en jonge planten hebben dit nog niet veel.

  Geen zorgen daarover, dat komt vanzelf goed. Geef de Klimhortensia de tijd om zich te ontwikkelen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Helene,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Klimhortensia.

  Een Klimhortensia groeit het beste in de grond en niet in een pot. Deze plant is wat gevoelig voor droogte en warmte en zal zich minder goed ontwikkelen in een pot. Maar als u de Klimhortensia goed verzorgt, dus tijdig water en voeding geven, dan kan het wel; zeker wanneer de plant niet in de hete middagzon staat. Zorg ook voor een zo groot mogelijke pot. De plant heeft dan meer buffer voor vocht en voeding en kan zijn wortels beter ontwikkelen, waardoor hij langer in dezelfde pot kan blijven staan.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.