Menu
Geen producten gevonden

Magnolia soulangeana

Magnolia soulangeana

Magnolia soulangeana is de officiële benaming voor wat velen de ‘Tulpenboom’ noemen.
Een geweldig mooie, vroeg bloeiende sierheester of boom.

Wat zijn de kenmerken van Magnolia soulangeana?

Wanneer er een Magnolia soulangeana in de tuin staat, dan is dat direct de blikvanger. In april bloeit deze meerstammige sierboom op het kale hout. Prachtige paars/wit-roze bloemen, die qua vorm wat weg hebben van de bloem van de tulp, sieren de gehele boom. De uitbundige bloei duurt relatief kort tot in mei maar is een feest voor het oog.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Vanwege de bloemen wordt de Magnolia ook wel tulpenboom of valse tulpenboom genoemd. De algemeen gebruikte Nederlandse naam voor de Magnolia is beverboom.

De magnolia soulangeana is de bekendste vorm van een magnolia en is ontstaan uit een kruising tussen de witbloeiende Magnolia denudata en de dieproze bloeiende Magnolia liliiflora. De Magnolia soulangea groeit uit tot een flinke struik of kleine boom. Een Magnolia soulangeana is na 10 jaar ruim 5 meter hoog. Deze tuinplant komt het beste tot zijn recht wanneer hij de ruimte heeft; bv in openbaar groen zoals parken, begraafplaatsen, plantsoenen en in de grotere tuinen. Voor de kleine tuin is er de witbloeiende Magnolia stellata, die 150 cm hoog wordt. Na de bloei valt de boom niet meer zo op in de tuin; wel vormen zich later in het jaar soms rode besjes. Tuinplantenwinkel.nl heeft verschillende maten Magnolia’s in het assortiment. U vindt ze op onze website.

Hoe plant u Magnolia soulangeana?

Geef Magnolia soulangeana een beschutte standplaats in de zon of halfschaduw op een vochtige, humusrijke grond. Voor het planten maakt u de grond goed los met een scherpe schop of spade. Doorbreek harde lagen op grotere diepte. Werk een goede aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat; dit bevordert het aangroeiproces. Tuinplanten met pot dompelt u vooraf even in een emmer. Zeker bij droogte; de haarwortels zuigen zich vol met water.

Vervolgens kunt u de beverboom planten. Plant niet dieper dan de kluit hoog is. Zet de plant in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de handen of, bij grote planten, met de hak van de voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Geef bij voorkeur eenmaal tot tweemaal per week stevig water. Dit is beter dan iedere dag een beetje. Wanneer de boom nog geen blad heeft ontwikkeld geeft u minimaal water bij droogte. Wanneer de grond goed vochtig is laat u dit achterwege. Plaats bij bomen een boompaal met boomband en laat die twee tot drie jaar aan de boom staan. Afstand boompaal tot stam ongeveer 20 cm. Deze kunt u bij tuinplantenwinkel.nl bestellen.

Hoe moet u Magnolia soulangeana snoeien?

Magnolia’s groeien het mooist zonder enige vorm van snoei. Snoeien is wel mogelijk indien dat gewenst is, maar het beste is dit te beperken tot een enkele keer. Een sterke snoei stimuleert bij magnolia’s vaak verticale scheuten die in het hart van de boom oprijzen en de vorm bederven. Dit zijn zogenaamde waterloten. Wanneer u deze opmerkt kiest u één scheut uit om het gat van een mogelijk verloren tak op te vullen; verwijder de rest van de scheuten.

Wat voor onderhoud heeft Magnolia soulangeana nodig?

De vlezige wortels van een plant houden niet van een te natte bodem. Dat veroorzaakt rotting of bevriezing in de winter. Magnolia’s zijn erg gezonde bomen en hebben weinig last van ongedierte. Helaas zijn de knoppen van de bloemen die net uitlopen en jonge bladeren wel vorstgevoelig. Een late nachtvorst in april of mei kan dus de bloei beïnvloeden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze Magnolia soulangeana bloeit prachtig op een stralende lentedag.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt het beste plant laten staan hij zal ons inziens gewoon uitschieten in het voorjaar dat kan niet missen hij moet de klap van de droogte op kunnen vangen. Als een reactie op de droogte stoten bladverliezende planten zoals de magnolia vaak als eerste hun blad af. Dit doen ze om in leven te blijven. In de meeste gevallen herstellen deze planten erg snel. Komend voorjaar zal zich waarschijnlijk dus weer gewoon nieuw blad ontwikkelen.

  Kappen kan altijd nog, maar dat zal niet nodig zijn.

 2. Peter van Puijenbroek Peter van Puijenbroek

  Hoi. Mijn magnolia van 20 jaar oud is in 2 dagen tijd van groen naar dor, bruin, dood blad veranderd door de droogte. Geen enkel groen blad meer. Wel heel kleine knoppen hebben zich gevormd, maar dat wordt dit jaar niets meer. Wat wordt het met deze struik? Kappen, flink afsnoeien tot enkele korte takken of afwachten. Alvast bedankt,

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U hoeft zich zeer waarschijnlijk geen zorgen te maken. Een boom die al 30-40 jaar op één plek staat heeft in de meeste gevallen een groot wortelgestel en kan dus veel vocht met de wortels bereiken. Door de hitte kan het zijn dat de boom zichzelf beschermd door wat blad te laten vallen. Het krullen van het blad kan ook komen door een aantasting van insecten of schimmels maar dit is bij een Magnolia in de meeste gevallen onschuldig. U hoeft dus waarschijnlijk niets te doen (ook geen zorgen te maken).

  Als u twijfelt kunt u ons altijd een foto sturen per e-mail naar [email protected] Dan kunnen we u advies geven mocht de boom echt wat extra's nodig hebben.

 4. Thomas Thomas

  Onze enorme magnolia van ongeveer 30a 40 jaar oud heeft tot nu toe op het eerste zicht geen last van de extreme droogte en hitte 30dagen zonder regen en bijna altijd 30+ graden overdag . Alleen bovenin klullen de bladeren een beetje om maar nog steeds groen . Moet ik mij zorgen maken en extra water geven want ik wil niet dat onze prachtboom iets overkomt . alvast bedankt voor een reactie

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.