Menu
Geen producten gevonden

Opvallende kleuren van de Sambucus nigra ‘Black Lace’

Opvallende kleuren van de Sambucus nigra ‘Black Lace’

Met zijn mooie donkerpurper gekleurde bladeren is Sambucus nigra ‘Black Lace’ een opvallende heester in elke tuin. In dit blog leest u alles over deze tuinplant.

Wat zijn de kenmerken van Sambucus nigra ‘Black Lace’?

Deze heester heet ook wel ‘Zwarte of Rode Vlier’. Heel kenmerkend voor Sambucus nigra ‘Black Lace’, zijn de diep ingesneden bladeren, die wel van kant lijken te zijn. Daarbij hebben ze een paarszwarte kleur. Als het blad net uitloopt is het nog groen, maar al snel krijgt het de donkere kleur. Dat combineert prachtig met de bloesem, die in grote schermen aan deze tuinplant komt. De knopjes die in mei verschijnen zijn roze. De bloemetjes verkleuren in juni langzaam van roze naar wit. De bloesem is erg in trek bij vlinders en bijen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Na de bloei komen er de donkere vlierbessen aan. Daarvan kan prima jam, siroop of vlierbessenwijn gemaakt worden. Lekker en gezond! In de winter verliest Sambucus nigra ‘Black Lace’ zijn bladeren. De heester is sterk en zeer winterhard. De groei is sterk maar minder volumineus dan bij de gewone vlier of sambucus nigra. In totaal kan deze heester een hoogte bereiken van ongeveer 175 tot 200 centimeter.

Hoe plant u Sambucus nigra ‘Black Lace’?

Geef Sambucus nigra ‘Black Lace’ een lichte standplaats in de zon of halfschaduw. In de schaduw kan ook, maar dat heeft wel een ongunstig effect op het vormen van de bessen. Ook is de bladkleur in de schaduw meer groen dan purper. Aan de bodem worden weinig eisen gesteld. Goed doorlaatbare, humusrijke en licht vochthoudende grond heeft de voorkeur. Maak daarom bij het planten de grond eerst goed los. Er mogen geen harde lagen meer in zitten.

Graaf daarna een plantgat, dat wat groter is dan de kluit van de struik. Om het aangroeien te bevorderen, strooit u wat aanplantgrond in het plantgat. Deze kunt u online bestellen. Dompel de tuinplant voor het planten met pot en al even in een emmer water. De haarwortels zuigen zich dan vol. Daarna verwijdert u de pot en zet u de struik in het plantgat. Vul het gat verder op met de omliggende aarde en druk die met de voet stevig aan.

Hoe moet u Sambucus nigra ‘Black Lace’ snoeien en onderhouden?

Zonder snoei kan de struik snel vrij hoog worden. Maar Sambucus nigra ‘Black Lace’ is gemakkelijk te snoeien, zodat u de grootte van deze tuinplant in de hand kunt houden. Om de struik te verjongen kunt u de struik in de winter of na de bloei tot ongeveer 40 cm boven de grond terug snoeien. Strooi, indien de grond daarom vraagt wat kalk, omdat deze heester van licht kalkhoudende grond houdt. Wat koemestkorrels in het voorjaar is aan te raden.

De Sambucus nigra ‘Black Lace’ kopen bij www.Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De lichtroze bloemen combineren perfect met het diep purperkleurige blad.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Mirjam,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Sambucus nigra 'Black Lace'.

  Ik denk dat deze bloesem ook geschikt is, het is immers ook een Sambucus nigra (Black Lace). Maar ik ben niet zeker of het gaat, ik heb het nooit gelezen of gehoord, ik ga van het basissoort Vlier uit.

  Met vriendelijke groet,

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een vlier kan snel groeien. Dit kan worden gestimuleerd wanneer de plant flink gesnoeid wordt. De vraag is wat er precies aan de hand is. Heeft het blad van de grote scheuten wel dezelfde purpere kleur en textuur of is deze groen van kleur en grover van vorm. In het laatste geval kan het gaan om een 'wilde' scheut ofwel een scheut van de gewone vlier.

  De Sambucus Black Lace word geënt op een onderstam van de gewone vlier. Dat klinkt gek maar de plaats van enten zie je niet die zit vaak net onder de grond. Als het gaat om deze scheuten dan kunt u deze het best wegknippen.

  Heeft het blad van de malse scheuten wel een purpere kleur en is het blad fijn ingesneden zoals dit hoort bij de Black Lace dan kunt u de scheuten het beste voor de helft terugsnoeien. De struik zal dan wel terug groeien maar minder snel dan u nu ziet (Het grotere blad is het resultaat van de sterke groei). Als u twijfelt kunt u ons gerust een foto mailen.

  Dat mag u nu gewoon doen en dan moet het goed komen.
  Veel succes

 3. Sjan Verschuur Sjan Verschuur

  Ik heb deze struik voorjaar 2015 gekocht. Hij stond dit voorjaar prachtig in bloei. Omdat hij nogal in de breedte groeide heb ik een paar takken afgeknipt en er stokken bijgezet om hem omhoog te laten groeien. Het blad van de struik is mooi klein, maar nu staan er grote scheuten aan met reuzen bladeren die wel vijf keer zo groot zijn. En wel 3.5 mtr. hoog. Hoe kan dit? Het lijken wel twee verschillende planten. Heeft u een advies? Ik zou hem graag compacter houden, maar ben bang om de zaag er in te zetten.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.