Menu
Geen producten gevonden

Prachtig en kwetsbaar: Erodium

Prachtig en kwetsbaar: Erodium

Dit aan de Geranium verwant plantje, heeft alle kenmerken van een ideale tuinplant; compact groeiend, de hele zomer bloeiend en deels wintergroen. Ze stelt alleen wel wat eisen aan de bodem.

Wat zijn de kenmerken van Erodium?

In de volksmond wordt Erodium ook wel Reigersbek genoemd. Als u het blad en de bloemen van de Erodium ziet lijkt de plant sprekend op de vaste plant Geranium. Dat is niet zo vreemd wat ze komen uit dezelfde familie. Ook de Nederlandse namen van de plant geven blijk van deze gelijkenis. Erodium en Geranium worden in het Nederlands respectievelijk reigersbek en ooievaarsbek genoemd. Die naamgeving danken de planten aan de vruchten die worden gevormd na de bloei. Het laat zich raden welke vorm deze hebben.

Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

De meeste Erodium soorten bloeien lang van juni tot in september. De bloemen staan aan korte steeltjes die net boven het blad uitkomen. De plant blijft opvallend laag. Met zijn hoogte van 10 cm kunt u dit tuinplantje uitstekend langs een pad in een rotstuin of borderrand  aanplanten. In ons assortiment vindt u de Erodium ‘Roseum’ met lichtroze geaderde bloemen en Erodium x variabile ‘Bishop’s Form’ met roze bloemen.

Van nature komt de plant voor in gematigde streken rondom de Middelandse zee. De planten zijn redelijk goed winterhard. Het is belangrijk dat de planten vooral niet te nat staan. Dit doet ze soms de das om. In zachte winters blijft de plant groen. Bij strenge vorst (kouder dan -10 graden Celsius) sterft het blad wel af en kunt u de plant beter wat beschermen.

De reigersbek is een zodenvormend plantje maar geen echte bodembedekker. De plant is meest geschikt om toe te passen langs randen van borders of in potten waar de plant ook mooi over rand kan groeien. We adviseren om ongeveer 9 planten per vierkante meter of 4 per strekkende meter te gebruiken. De plant kan worden gecombineerd met Alchemilla, Tijm en lage Campanula.

Hoe plant u Erodium?

De beste standplaats is een droge, zonnige plek op een zanderige of kalkrijke (stenige) goed doorlaatbare bodem. Maak voor het aanplanten de grond eerst goed los, graaf dan een plantgat, net iets groter dan het potje. Meng aanplantaarde door de aarde in het gat en dompel Erodium 'Roseum' met pot en al even in een emmer water. Verwijder de pot en zet de plant in het plantgat. Vul het gat verder op met omliggende aarde en druk die met beide handen stevig aan. Geef na het planten nog wat water en herhaal dit. Zorg wel dat de wortels zeker in de winter niet te nat worden.

Hoe moet u snoeien Erodium?

Erodium heeft geen echte snoeibeurt nodig. Na de winterperiode kunt u Erodium 'Roseum' het dorre blad wat weghalen. Als u merkt dat delen van de plant zijn afgestorven kunt u de plant uit de grond halen en de vitale delen opnieuw terugplanten. Dan zorgt u dat het model van de tuinplant goed blijft.

Wat voor onderhoud heeft Erodium nodig?

Erodium is behoorlijk winterhard; in zachte winters is Reigersbek zelfs wintergroen. In zeer strenge winters (meer dan – 10 0C) is het aan te bevelen de plant met wat stro, bladeren of takken af te dekken. Omdat de plant van een kalkrijke grond houdt kunt u de plant indien nodig ieder jaar van kalk voorzien. Dit kunt u het beste in februari of maart bij de plant strooien.

Reigersbek kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: In een close-up komt de pracht van de bloemen nog meer naar voren. Dit is de bloem van de Erodium 'Bishop's Form'

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.