Menu
Geen producten gevonden

Prunus laurocerasus 'Novita'

Prunus laurocerasus 'Novita'

Op zoek naar een wintergroene leiboom of haag? Met deze lauriersoort kunt u alle kanten uit. Maak kennis met de Prunus laurocerasus ‘Novita’!

Wat zijn de kenmerken van de Prunus laurocerasus 'Novita'.

De Prunus laurocerasus-variëteiten behoren tot de familie van de ‘prunussen’, waartoe bijvoorbeeld ook de (sier-)kers, de pruim, de sleedoorn, de bospest of vogelkers, de abrikoos en de perzik behoren. De Prunus laurocerasus ‘Novita’ heeft mooi, prachtig glanzend groen, eivormige blad. In de winter behoudt deze laurierboom het blad. Uw tuin heeft zo het hele jaar door een levendige uitstraling. De wintergroene boom krijgt in het voorjaar witte bloemen. Na de bloei komen er soms bessen aan de boom. Hierdoor is de relatie met een kers meteen gelegd. De bessen zijn voor ons echter niet eetbaar, want ze zijn giftig. Vogels eten de bessen wel.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Prunus laurocerasus ‘Novita’ is in onze webshop zowel als struik, als boom en als leiboom te bestellen. Als struik is de ‘Novita’ een bekende verschijning maar ook als boom wordt deze laurier steeds vaker geplant. De ‘Novita’ laurier wordt dan opgekweekt als boomvorm. Het grote voordeel daarvan is, dat u een wintergroene boom in uw tuin kunt planten! Net als bij alle lauriersoorten, is ook deze lauriersoort prima te snoeien. Hierdoor kunt u deze Laurier compact houden, waardoor hij goed in een kleine tuin past. Het is een redelijk snelle groeier. Volgroeid wordt de ‘Novita’ 3 tot 5 m hoog.

De Prunus laurocerasus ‘Novita’ als leiboom.

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u deze lauriersoort ook in een leivorm. Het is een van de weinige wintergroene leibomen die altijd voor een gevoel van privacy zorgt. De leilaurier vindt u in een tweetal formaten. In de basic-serie heeft de leiboom een frame van 180 cm breed en 110 centimeter hoog. In de Classic-serie heeft het frame een afmeting van 200 x 130 centimeter. De brede rekken zorgen ervoor dat u snel een flink aantal meters kan overbruggen met de leibomen. U kunt de leilaurier jaarrond planten omdat de bomen in pot staan. Zet de leilaurier wel op een beschutte plaats. In het buitengebied raden we de leilaurier af in verband met de gevoeligheid voor zeer strenge vorst.

Hoe plant u de Prunus laurocerasus 'Novita'?

Deze laurier kunt u zowel in de zon als in de schaduw in uw tuin zetten. Vóór het planten is het belangrijk dat u de grond eerst bewerkt. Maak de grond goed los met een scherpe schop. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte. Werk goede aanplantaarde voor bomen en heesters door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. Plant niet te diep; niet dieper dan de kluit hoog is. Verwijder de pot en plaats de tuinplant in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Wij raden u verder aan om bij het planten van een leiboom of losse boom één of twee boompalen te plaatsen. Die zet u voor 1/3 deel in de grond. De boom wordt daarna met een rubberen band aan de palen bevestigd. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Licht vochtig is voldoende.

Hoe moet u snoeien en wat heeft de Prunus laurocerasus 'Novita' verder nodig?

De Prunus laurocerasus ‘Novita’ is prima te snoeien. Dit kan het beste net na de bloei gebeuren. Dit is ongeveer aan het einde van juni. Gebruik bij het snoeien een snoeischaar en geen heggenschaar. Als u de bladeren doorknipt, komen er lelijke ingedroogde randen aan het blad. Snoei niet op een zonnige dag want de gesnoeide takken kunnen dan inbranden. U kunt in principe altijd snoeien mocht een correctie nodig zijn. De enige periode dat er beter niet gesnoeid kan worden is bij vorst.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag betreffende de laurier 'Novita' als boom.

  Het is niet te voorkomen dat de laurier 'Novita' vruchten krijgt. Meestal komen ze er niet in, maar het ze kunnen deze zeker ontwikkelen, ook als een leiboom. Bij een leiboom komt het wel minder voor dan bij een gewone laurierstruik.
  Omdat de plant elke keer gesnoeid word maakt hij frisse scheuten en zal hij nauwelijks bloem krijgen en dus ook geen vruchten.

  De aanmaak van vruchten is lastig te voorkomen. U kunt de bloemen uit de boom knippen in het voorjaar zodat de boom geen vruchten kan ontwikkelen. Daarnaast kan het soms werken om de boom tijdens het groeiseizoen veel voeding te geven. Door de voeding zal de boom beter groeien en minder de neiging hebben om bloemen te vormen.

  Dit ter info voor u.

 2. Annelou de Bel Annelou de Bel

  Goedenavond. Ik lees naast de vlekken die de kersachtige bessen kunnen geven dat de bessen giftig zijn. Nu staat er zo’n boom aan ons terras en onze jonge dochter (1) vindt de bessen zeer interessant. Is er een manier waarop ik ervoor kan zorgen dat de boom geen bessen meer krijgt? Bij voorbaat dank.

  Vriendelijke groeten, Annelou

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Onmogelijk is het volgens ons niet. We bieden ze zelf niet aan omdat de boom vruchten maakt in de zomer. De vruchten zijn een soort kersen (de laurier is familie van de kersenboom) met zacht vruchtvlees en harde pit. Die vruchten vallen in de late zomer naar beneden wat vervuiling kan geven als er zich bijvoorbeeld een terras onder bevindt. De takken zijn wel buigzaam genoeg om uit te waaieren.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

thuiswinkel waarborg

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.