Menu
Geen producten gevonden

Pyrus calleryana ‘Chanticleer’

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 28
Pyrus calleryana ‘Chanticleer’

Wat heeft deze boom een prachtige witte bloesem! Het donkergroene glanzende blad verschijnt vroeg in het voorjaar en blijft tot laat in de herfst hangen. Maar voordat het afvalt verkleurt het blad ook nog eens geel/oranje.

Wat zijn de kenmerken van Pyrus calleryana ‘Chanticleer’?

De sierpeer Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is een boom met glanzend groene bladeren, heeft een slanke vorm en is ongevoeligheid voor de perenvuur ziekte. Door de vrij smalle groeiwijze kan de sierpeer in bijna alle tuinen worden toegepast. De Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is een bijzondere kweekvorm uit de Verenigde Staten. Deze sierpeer wordt 5 tot 10 meter hoog. Meestal bereikt de boom een hoogte van ongeveer 8 meter.

De bladeren blijven lang aan de sierboom hangen; de herfstverkleuring van het blad is mooi warmgeel tot oranje. In het voorjaar verschijnen rond april-mei de vele zuiverwitte bloemen. Er worden geen vruchten gevormd. Door de slanke groeiwijze is de sierpeer geschikt voor kleine tuinen. De pyrus Chanticleer wordt ook gebruikt als laan- en straatboom. De bomen zijn tolerant voor strooizout en bestrating. De boom kan ook goed worden geplant op kleigronden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Hoe plant u Pyrus calleryana ‘Chanticleer’?

Op tuinplantenwinkel wordt de Pyrus calleryana Chanticleer aangeboden als potgeteelde bomen. Deze kunt u het hele jaar kopen en belangrijker nog, planten. Zet de boom op een zonnige of halfschaduw rijke plaats in uw tuin. Zorg dat de boom vrij staat en dus van alle zijden licht krijgt. Een dichtbij groeiende boom kan de vorm van de boom aantasten.

Belangrijk is dat u voor het planten van de ‘Chanticleer’ de grond goed doorlatend maakt en zorgt voor een humusrijke bodem, door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor de sierboom. Graaf een ruim plantgat, dat niet dieper is dan de kluit hoog is. Vóór het planten de boom met pot en al onderdompelen in water of flink water geven.

Vervolgens de pot verwijderen en de boom in het gat plaatsen, het gat verder opvullen met grond en deze stevig aandrukken met de hak van de voet. Geef daarna nog wat water; zeker bij droogte! Wij adviseren bij het planten van deze boom om een of twee boompalen ter ondersteuning te plaatsen. Deze informatie vindt u bij het product op de site. De palen samen met de boomband kunnen meegeleverd worden.

Hoe moet u Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ snoeien en wat voor onderhoud is er nodig?

Op tuinplantenwinkel vindt u zowel een ‘beveerde’ als ‘opgekroonde’ boom. Beveerd betekent dat de boom nagenoeg vanuit onderen vertakt is. Wilt u de boom op stam hebben dan snoeit u van onderen uit de takken weg tot de gewenste hoogte. Wilt u de boom als zuilvorm laten groeien dan laat u de takken in tact en snoeit u alleen de buitenste delen af indien nodig. Snoeien doet u dan in de zomer. In dezelfde periode kun je een lichte vormcorrectie van de kroon aanbrengen.

Wanneer een zwaardere correctie nodig is, kunt u dit beter in het najaar tot de winter doen. Laat dan de meest rechtopstaande tak intact en verwijder de takken die een extra kroon willen vormen. Verder is er geen onderhoud of extra bemesting nodig.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ingrid,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus calleryana 'Chanticleer'.

  Als de takken aan de uiteinden elkaar gaan raken, kunt u deze gaan terugsnoeien. Het is echter niet erg als de zijtakken van de hoofdtakken door elkaar heen gaan groeien. Op die manier ontstaat een dicht leischerm.

  U kunt er echter ook zeker voor kiezen om de leibomen gescheiden van elkaar te houden door ook de zijscheuten terug te snoeien op het moment dat ze elkaar gaan raken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Ingrid Ingrid

  We hebben het vorig jaar 4 leiboompjes (Pyrus Cantecleer) geplant. Sommige takken groeien sneller dan de anderen. Wat moet ik dan als de uiteinden van de takken elkaar raken?
  Ik denk dat het niet mooi is om de takken langs mekaar door te laten groeien.

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Niels,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus calleryana 'Chanticleer'.

  Het is lastig om exact te kunnen beoordelen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Het rood gekleurde blad geeft in ieder geval aan dat hij iets niet fijn vindt.

  Wat een oorzaak zou kunnen zijn, is de standplaats. Staat deze boom die het niet goed doet, misschien meer in de bestrating of in het gazon dan de andere boom die het wel goed doet?

  Bij voorkeur staat de Pyrus calleryana 'Chanticleer' (en elke andere boom) in losse goed doorlatende voedingsrijke grond. Als een boom in het gazon staat, kan hij het soms minder goed doen vanwege de harde ondergrond en dichte zode van het gazon. Dit is bij een boom die in de bestrating staat nog sterker het geval. Als er dan een andere gelijkende boom in een border staat, kun je verschil in groei en gezondheid zien.

  Wat ook zou kunnen, is dat deze Sierpeer te nat gestaan heeft. Dan kan het regenwater niet goed weglopen, waardoor de kluit te lang te nat staat. Ook dit geeft stagnatie in de groei. Wat u kunt doen is, met een grondboor een paar diepe gaten boren en deze opvullen met grind. Dan kan het eventueel teveel aan water beter weglopen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Niels Meeuwesen Niels Meeuwesen

  Goedemorgen, mijn sierpeer schiet wel uit maar niet zoals de andere boom die ernaast staat. Ze hebben beide mooi in bloei gestaan maar eentje blijft dus achter. De bladeren worden wat rood en krullen een beetje. Ik heb de grond in het voorjaar bemest omdat ik vorig jaar hetzelfde had en dacht mss dat bemesting zou helpen. Helaas, graag uw advies.

  Mvg Niels

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Thijs,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus calleryana 'Chanticleer'.

  Dit kan wel voorkomen, zeker bij nieuw aangeplante bomen. Zitten er wel al dikkere knoppen aan de boom die nog geen blad heeft?

  U kunt testen of er nog leven in de boom zit, door met een nagel / mesje een beetje van de bast van een tak te schrapen. Als het eronder groen uitziet, dan zit er nog leven in die tak. Als het bruin is, dan is die tak dood.

  Geef vooral géén extra water. Een boom zonder blad, neemt weinig vocht op en heeft op dat moment ook niet veel vocht nodig. Ook géén mest geven zolang er geen blad aan zit.

  Binnen een aantal weken, moet hij starten. Als er half juni nog geen blad aan deze boom zit, dan is er iets niet goed. Als de boom bij ons gekocht is, dan kunt u het beste dit bericht ook even naar de Klantenservice mailen --> [email protected] Dan weten we ervan dat er over deze Sierpeer al contact is geweest.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Thijs Thijs

  We hebben dit najaar 2 sierperen als leiboom geplant. Beiden kregen dit voorjaar witte bloemen. Sinds enkele weken krijgt 1 van beiden bladeren, maar bij de andere is geen enkel blad te zien. Kan dit of is er iets mis met deze boom?

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Nicole,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus calleryana 'Chanticleer'.

  Ik vermoed dat het door de manier van snoeien komt. Heeft u toevallig alle takken helemaal teruggesnoeid tot op de horizontale liggers? Als dat zo is, dan komt het daardoor. (Sier)peren, waaronder de Pyrus calleryana 'Chanticleer' krijgen hun bloemen op overjarig hout en niet op het jonge hout van het afgelopen jaar. Het is dus belangrijk om altijd oudere takjes aan de boom te hebben zitten. Snoei jonge scheuten terug en laat altijd 10 cm staan. Deze 10 cm die overblijft, wordt het jaar erop dikker en zal daar bloemknoppen op gaan vormen.

  Uit deze 10 cm takjes zullen ook weer nieuwe scheuten komen. Deze kunt u ook weer terugknippen en 10 cm laten staan. Zo ontstaat er een basis van oudere takjes waar bloemen uit zullen komen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Nicole Jorritsma Nicole Jorritsma

  Onze leipeer staat nu 2 jaar in de tuin. Vorig jaar mooie witte bloesems gehad, maar dit jaar helemaal geen bloei, alleen groen blad. Wat moeten we doen?

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hette,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus calleryana 'Chanticleer'.

  Het beste kunt u ons een foto sturen van de Lei-(sier)peer waar het om gaat. Zo zonder beeld erbij is het lastig om een goed advies te geven of het nog mogelijk is om deze leiboom te verjongen. U kunt de foto mailen naar [email protected] (Let op als u meerdere foto's stuurt, dat u ze verkleint of 1 voor 1 stuurt. Onze mail ontvanger kan geen grote bestanden verwerken).

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Hette Broeksma Hette Broeksma

  Mijn leipeer is al meer dan 20 jaar oud en er zijn dikke koppen gegroeid op de zijtakken en bovenop de stam. Deze zijtakken gaan nu dood. Kan ik die bij de stam afzagen? Verder hoe kan ik nieuwe takken geleiden?

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Mieke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus calleryana 'Chanticleer'.

  De sierperen zijn dit jaar gevoelig voor meeldauw. Zeker de bomen die minder goed doorgroeien zijn daar gevoelig voor. Dat is niet erg. U kunt de meeldauw behandelen met een bestrijdingsmiddel, maar meestal is dit niet effectief.

  Zorg dat de boom voldoende water heeft en mest hem bij. Hoe gezonder de boom is, hoe beter hij groeit en hoe minder gevoelig hij is.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Mieke Beijer Mieke Beijer

  Ik heb twee sier leiperen al een aantal jaren staan. Ze doen het prima. Alleen lijkt een er nu af te sterven. Heeft heel mooi gebloeid en blad gekregen. Toen viel het me op dat blaadjes gekruld waren en wat wittig dus behandeld voor meeldauw. Wordt nu helemaal dor en takken lijken ook al dood.

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ingrid,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus calleryana 'Chanticleer'.

  Het krijgen van kleine bladeren komt omdat hij wat geremd wordt. Op dat moment is de Sierpeer gevoelig voor meeldauw. Dat is een schimmel infectie. Ik zou er niet tegen spuiten maar het zo laten. Het is niet te voorkomen . Bijmesten en laten groeien is wel degelijk een oplossing dus dat is het beste om te doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Ingrid de Jong Ingrid de Jong

  onze pyrus calleryana is nu ong. 6 jaar oud. Altijd mooi in blad alleen nu verschrompelen veel blaadjes en vallen eraf. Er lijkt een soort witte schimmel aan sommige blaadjes te zitten. Het blad wat groen is is ook veel kleiner dan normaal. Kunnen we hier wat aan doen met bemesten o.i.d.

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Paul,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus calleryana Chanticleer'.

  De sierpeer Pyrus calleryana 'Chanticleer' is een vrij smalle boom en kan een kroon ontwikkelen van ongeveer 3 meter breed. De plantafstand die wij aanraden voor deze bomen is minimaal 4,5 meter. De bomen zullen elkaar dan niet raken en mooie kronen ontwikkelen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jolanda,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus calleryana 'Chanticleer'.

  Een Lei-Sierpeer wortelt net zoals de meeste leibomen vrij oppervlakkig. Dichtbij de voet van de boom wortels de sierpeer ook vrij diep maar verder van de stam bevinden de wortels zich in de bovenste 60-100 cm van de bodem afhankelijk van de grondwaterstand.

  De Pyrus calleryana 'Chanticleer' zal de bestrating niet of nauwelijks opdrukken. U kunt ook gerust rondom de boom vaste planten of bijvoorbeeld hortensia's planten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 17. Jolanda Jolanda

  Wij willen graag sierpeer als leiboom planten. Hoe wortelt deze? Diep of oppervlakkig. Breed?

 18. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt een sierpeer wel blijven snoeien dat is geen probleem en dan is 3 tot 4 meter een mogelijke eind hoogte .

  Wilt u dat de boom absoluut niet meer dan 3 meter word is en leiboom een beter keuze.

  Maar mag hij 4 meter worden en u gaat hem snoeien dan is een los model zeker mogelijk dit ter info voor u.

 19. Jurgen Jurgen

  goedendag, wij twijfelen over de aanschaf van een sierpeer. ik lees dat snoei mogelijk is. maar zie ook dat de uiteindelijke hoogte voor onze voortuin veel te groot is. een meter of 3 a 4 zou afdoende zijn. is dat rieel of is dat de keuze voor de leivorm beter ?

 20. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Normaal gesproken is het niet nodig om na het planten de sierperen te snoeien.

  Indien u vindt dat de onderste takken er af zouden moeten dan is dat zeker mogelijk. De Sierpeer is op dit moment goed te snoeien.
  Let op dat het voor kan komen, dat er wat vocht uit de snoei wonden komt. Het kan zijn dat de sapstroom erg krachtig is omdat het voorjaar wordt. Bij de snoeiwonden worden deze sapstromen door de boom een beetje naar buiten geperst. Dit stopt vanzelf.

  Veel succes.

 21. Karin Karin

  Als ik een aantal sierperen as week wil gaan planten, is het dan nuttig om meteen wat te snoeien en zo ja, snoei ik de onderste takken dan?

 22. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Dat klopt u kunt de leisierpeer het beste snoeien als het blad net gevallen is dan staat de plant helemaal stil.

  Als het vriest moet u niet snoeien en vanaf eind februari is hij volop aan het persen met als gevolg dat hij dan kan gaan bloeden.

  Houd daar rekening mee.

 23. Robert Robert

  In welke periode mag ik de leisierpeer snoeien? Klopt het dat dit mogelijk is totdat het gaat vriezen?

 24. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Om u een zo goed mogelijk advies tegen over de pyrus chantecleer is het toch verstandiger om ons even wat foto s te mailen van de huidige situatie.

  Dan kunnen we zien wat er mis gaat en wat de reden is van het wit uitslaan van de bladeren.

  Onze klantenservice kijkt er dan naar en er word altijd indien het twijfelachtig is door twee kenners een oordeel gegeven.

  We horen graag van u !

 25. C. Van Beek C. Van Beek

  Onze sierperen bloeien goed,maar laten daarnaveel bladeren, vallen. Deze bladeren zijn wit uitgeslagen. Ook verdorren takjes. Wat kan dit zijn? En hoe te behandelen? Ze zijn ongeveer 5 jaar oud en de eerste jaren deden ze het erg goed.

 26. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een sierpeer groeit uit zichzelf wat pyramidaal zoals we afbeelden .
  Daar hoeft u niets voor te doen, u kunt hem wel snoeien dat is geen probleem maar is vaak niet nodig.
  Als hij te hoog word kunt u de top er uit knippen en alle takken die langs de top nog omhoog steken halveren dat werkt prima .

  Het voordeel van de boom terug snoeien is dat hij veel dikke oude takken in de boom krijgt waardoor je veel bloem zult krijgen .

  Veel succes

 27. evert evert

  `Hoe hoog wordt een sierpeer als je daar niets aan doet, en kun je ervoor zorgen, dat hij niet te hoog wordt_

 28. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U mag de boom nu nog gewoon snoeien dat is geen probleem u mag hem dus voor de bloei snoeien.

  Deze leiboom mag ook in de zomer nog een keer gesnoeid worden als er blad aan zit dat is ook geen probleem .

  Veel succes

 29. Wim Snel Wim Snel

  Ik heb een sierpeer als leiboom. IN welke periode kan ik deze het best snoeien? Voor of na de bloei?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.