Menu
Geen producten gevonden

Pyrus salicifolia ‘Pendula’

Pyrus salicifolia ‘Pendula’

Zijn dunne, grijze twijgen met daaraan de zilvergrijze, viltig behaarde bladeren en de crèmewitte bloemen in het voorjaar geven uw tuin kleur en een chique uitstraling. Een mooie boom om als solitair in de tuin te gebruiken!

Wat zijn de kenmerken van Pyrus salicifolia ‘Pendula’?

De Pyrus salicifolia ‘Pendula’ is een sierpeer met opvallend grijsgekleurde, viltachtige bladeren. De bladeren zijn smal en hebben wat weg van het blad van een wilgenboom. Vandaar dat deze boom in het Nederlands wilgpeer of wilgbladige peer wordt genoemd. De naam ‘Pendula’ betekent hangend en verwijst naar de afhangende takken van deze boom. De takken hangen net als bij een treurwilg over naar de grond. Soms wordt de boom ook wel treurpeer genoemd. De Wilgbladige treurpeer is winterhard en verliest zijn bladeren. Ieder voorjaar in april of mei bloeit de Pyrus salicifolia ‘Pendula’ met crèmewitte bloemen. De bloesem bedekt dan de hele boom. Tegelijkertijd met de bloesem verschijnt het grijs gekleurde blad.

De vruchten van deze sierpeer zijn te verwaarlozen. Er komen in het najaar slecht enkele kleine, harde vruchten aan, die niet bijzonder smaakvol zijn. Ze vallen nauwelijks op tussen de grijze blaadjes. De vruchten zijn overigens niet giftig.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


De Pyrus salicifolia ‘Pendula’ is in vele vormen verkrijgbaar. De boom wordt soms omhoog geleid d.m.v. een bamboestok. De boom is op dit manier over de hele lengte vertak, van top tot teen. Deze vorm wordt een beveerde boom genoemd. Vaak zie je de boom geënt op stam waardoor de boom vanaf hoogte sierlijk naar beneden gaat hangen. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u beide vormen kopen. De boom is ook heel geschikt voor een kleine tuin. Deze sierpeer wordt 3 tot 5 meter hoog en is zeer goed te snoeien. Daarnaast is deze sierpeer goed te leiden. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u ook een dakvorm van deze boom.

Hoe plant u Pyrus salicifolia ‘Pendula’?

Tuinplantenwinkel.nl levert de Pyrus salicifolia ‘Pendula’ in pot. U kunt daardoor het hele jaar deze boom kopen en planten. Zet de boom op een zonnige of halfschaduwrijke plaats in uw tuin. Belangrijk is dat u voor het planten van de ‘Pendula’ de grond goed doorlatend maakt en zorgt voor een humusrijke bodem, door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor de tuinplant. Graaf een ruim plantgat, dat niet dieper is dan de kluit hoog is.

Voor het planten de boom met pot en al onderdompelen in water. Dan de pot verwijderen en de boom in het gat plaatsen, het gat verder opvullen met grond en deze stevig aandrukken met de hak van de voet. Geef daarna nog wat water; zeker bij droogte! Wij adviseren bij het planten van de boom om een of twee boompalen ter ondersteuning te plaatsen. De palen en de rubber boomband kunt u ook samen met de boom bestellen.

Hoe moet u Pyrus salicifolia ‘Pendula’ snoeien en wat voor onderhoud is er nodig?

De hangende takken van de ‘Wilgpeer’ hoeft u niet af te knippen en kunt u gewoon laten doorgroeien. De boom krijgt dan een sierlijke vorm met afhangende twijgen. Soms is snoei wel wenselijk. Als u bijvoorbeeld een dakvorm van de Pyrus salicifolia ‘Pendula’ bezit dient deze minimaal eenmaal per jaar gesnoeid te worden. Het bladerdek wordt zo meer gesloten zodat de boom voldoende schaduw geeft.

Als de boom te groot wordt, dan kunt u hem prima snoeien. In principe is het mogelijk deze boom het hele jaar door te snoeien. De beste periodes hiervoor zijn het najaar en de zomer. Met het snoeien voor de bloei bestaat het risico bestaat dat u bloemknoppen wegknipt; dan zal de bloei dat jaar uitblijven. Verder is er geen onderhoud nodig. Zorg dat de grond voldoende vochtig is, wanneer er een langere periode van droogte heerst. Vooral wanneer de boom pas minder dan twee jaar geleden geplant is.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hettie,

  Bedankt weer voor uw reactie.

  Graag gedaan!

  Tip: Bedenk maar eens of het er ook met drie Sierperen mooi uitziet. Het kan zomaar zijn dat een nieuwe Pyrus salicifolia 'Pendula' het op die plek dichtbij de beuken ook niet goed zal doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Hettie Hettie

  Super bedankt voor jullie reactie!
  Heel jammer van de boom maar heel fijn dat ik weet waar ik aan toe ben.

  Hartelijke groet, Hettie

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hettie,

  Bedankt voor uw reactie op ons antwoord in dit blogbericht over de Pyrus salicifolia 'Pendula'.

  Inderdaad zal het een combinatie van verschillende zaken zijn geweest. Als deze boom dan ook nog het dichtste bij een rij beuken staat, wordt het steeds logischer dat juist deze Sierpeer het niet goed meer doet. De wortels van deze boom moet het meest concurreren met de wortels van de beuken die ook voeding en vocht uit de grond halen.

  Het zou kunnen zijn dat de Pyrus salicifolia 'Pendula' bovenin, net onder de vertakkingen, geënt is. Dit zou betekenen dat de stam van een 'gewone' peer is. Als het groene blad vanuit takjes die vanaf de stam uitschieten komt, dan zal dit de reden zijn.

  U kunt afkijken hoe de nieuwe takjes met gewoon perenblad zich ontwikkelen. Het kan zijn dat er uiteindelijk een nieuwe kroon ontstaat, maar dit heeft jaren nodig en het is af te vragen of dit in uw tuin een mooi beeld gaat geven.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Hettie Hettie

  Hartelijk dank voor jullie antwoord op mijn vraag! Ik denk dat het een combinatie is geweest van de snoeibeurt, de hete zomers van de afgelopen twee jaar en ook nog de vorst. De bomen ernaast staat echter ieder op twee meter afstand: die doen het allemaal heel goed. De boom die het grootst en mooist is, staat wel het verst verwijderd van een rij beuken. Mogelijk speelt dat ook nog een rol?
  Maar het belangrijkste: de bladeren bovenaan de boom, zijn ook die van een gewone peer. Ze zijn niet smal en grijskleurig maar breed en groen. Ze komen net onder de kroon op. Er is geen enkel grijskleurig blad meer te zien. Zou de boom als gewone peer nog een kans maken?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hettie,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus salicifolia 'Pendula'.

  Als tijdens het snoeien van de Pyrus salicifolia 'Pendula' alle dikke takken drastisch zijn ingekort, dan kan het inderdaad voorkomen dat de boom lastig wil uitlopen op de dikke 'stompen' die overbleven na het snoeien. Als er nog wel voldoende dunnere twijgen overbleven na de snoeibeurt, dan is het inderdaad vreemd dat deze takken allemaal dood zijn gegaan. Het zou met de zeer strenge vorst (kouder dan -15 graden) van afgelopen winter te maken kunnen hebben. Staat de boom die niet mooi meer uitloopt, toevallig meer in de (koude) wind dan de boom die nog wel mooi is uitgelopen?

  De Pyrus salicifolia 'Pendula' is inderdaad geënt op een wilde 'gewone' peer. Dus het groene blad onderaan de boom kunt u er inclusief takjes helemaal vanaf snoeien. De nieuwe scheuten bovenin de boom hebben wel gewoon het grijskleurige blad toch? Die kunt u laten zitten. Deze takken zullen in de loop van de tijd de nieuwe basis van de boom moeten vormen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Hettie Hettie

  Beste mensen,

  Achter ons huis staan vier prachtige sierperen. Ze zijn 12 jaar geleden aangeplant (ik weet niet hoe oud ze toen al waren). Vorig jaar heb ik van twee van de bomen een paar dikke, opgaande takken gesnoeid om de dakvorm beter te kunnen behouden. Een van de twee bomen is daarna niet meer mooi in het blad gekomen. De blaadjes die wel verschenen, zijn later in het jaar zwart geworden en verschrompeld. Dit jaar is er geen nieuw blad meer verschenen. De takken zijn dor en droog, niet meer groen vanbinnen.
  Bovenaan de stam en vanuit de grond rond de boom verschijnen wel allerlei nieuwe scheuten. Deze hebben echter ander blad. Het lijkt eerder op het blad van een gewone peer.
  Kan het zijn dat de sierpeer is geënt op de stam van een gewone peer? Kunt u mij advies geven wat ik het beste kan doen? Drastisch snoeien en de nieuwe scheuten laten groeien? En wat te doen met de scheuten rond de stam?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie!
  Groet, Hettie

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Anneke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus salicifolia 'Pendula'.

  Er zijn dit jaar heel veel bomen en planten erg laat met uitlopen. Zeker bij nieuwe aanplant zie je dit nog extremer dan bij bestaande beplanting. Dit komt door het veel te koude voorjaar dat we gehad hebben. Als de takjes van de Pyrus salicifolia 'Pendula' van binnen nog mooi groen zijn, dan zit er wel leven in de boom.


  Geef zolang er geen blad aan de boom zit in ieder geval GEEN extra water (alleen bij aanhoudend warm en droog weer kan een keer water gegeven worden) en ook GEEN voeding. De boom moet uit zichzelf uit gaan lopen. In de maand juni moet de sierpeer gaan starten met uitlopen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Anneke Epskamp Anneke Epskamp

  Hallo team tuinplantwinkel.
  In het najaar hebben wij 3 Pyrus salicifolia Pendula,s naast elkaar geplant. De eerste en laatste zitten redelijk in het blad maar in de middelste is geen blad te vinden. Boom ziet er echter prima uit en takken zijn van binnen sappig groen. Enig idee wat dit betekend en wat te doen nu.

  BVD, Anneke

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Paulien,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus salicifolia 'Pendula'.

  Op dit moment (in het voorjaar) gaat dit sowieso niet lukken. Als het verplaatsen al lukt, dan moet dit in het najaar / winter gebeuren op een moment dat de boom in rust is. Als jullie de tuin binnenkort willen aanpassen en de boom moet ook binnenkort verplaatst worden, dan gaat dit helaas niet lukken. Als het wel tot het najaar kan wachten, dan hieronder een aantal tips.

  Het is belangrijk dat er een zo groot mogelijke kluit, met zoveel mogelijk haarwortels meegenomen wordt naar de nieuwe standplaats. Als de boom al wat groter is, dan kan de benodigde kluit met de hand niet verzet worden. Er zal dan een minigraver of iets dergelijks nodig zijn.

  Als de boom verzet is, dan is het belangrijk om de takken flink terug te snoeien. Dit vergroot de kans van aanslaan aanzienlijk. Knip de takken zeker met 50% terug.

  Maar nogmaals, het is niet te garanderen dat het lukt. Hoe ouder de boom, hoe kleiner de kans van slagen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Paulien Paulien

  Hallo,

  Kun je een 15 jaar oude treuriep verplaatsen?
  We hebben er twee maar willen graag de tuin aanpassen en daardoor moeten ze eigenlijk op een andere plek komen te staan.
  Ze zijn erg groot.

  Alvast bedankt voor het antwoord.

  Paulien

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Nelleke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus salicifolia 'Pendula'.

  Het groeien van opgaande takken aan de Pyrus salicfolia 'Pendula' is niet te voorkomen. Bij de treurvorm valt dit het meeste op. Het ene jaar doet de boom het meer dan het andere.

  De enige oplossing is door de opgaande takken weg te snoeien. U kunt dit eenmaal per jaar in de wintermaanden doen. Het blad is dan van de boom af, zodat de takkenstructuur duidelijk zichtbaar is en makkelijk te zien is welke takken teruggeknipt moeten worden. Maar u kunt het ook door het jaar heen doen, op het moment dat u ziet dat er een aantal opgaande scheuten beginnen te groeien. Op die manier blijft de originele vorm van de Pyrus salicifolia 'Pendula' behouden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Nelleke Nelleke

  Goedendag.
  Vorige zomer kwam er veel " wildgroei" noem ik het maar, dus rechtopstaande takken op de treurende takken. Heb deze al eerder een keer weggesnoeid. Hoe kan ik dit voorkomen en hoe los ik dit nu op. De boom krijgt nu meer een slordige bolvorm.
  Graag advies.
  bvd
  Nelleke

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Monique,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus salicifolia 'Pendula'.

  Het beste kunt u ons een foto mailen van de plant zoals hij er nu bij staat. Dan kunnen we bekijken wat de oorzaak is dat de topjes van de boom dood gaan.

  Ik verwacht dat ze te droog staan, dus dat er een keer flink water gegeven moet worden.

  Als ze echt dor en dood zijn, dan kunt u ze er het beste inderdaad uitknippen.

  Maar nogmaals met een foto kunnen we u beter van advies voorzien. Deze foto (inclusief toelichting) kunt u sturen naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Monique Monique

  Wij heb net 2 nwe boompjes gekregen maar nu kkrijgt de ene boom grijze toppen met dode bladeren. Mogen we deze afknippen? Of gaat de bboom gaat dood?

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus salicifolia 'Pendula'.

  Ook dit voorjaar is er op het moment dat deze boom in bloei zou moeten staan een aantal nachten nachtvorst geweest. Het zou kunnen dat dit jaar de bloesem opnieuw bevroren is geweest. Helaas is dit nu al een paar jaar achter elkaar zo geweest. Ook bij de hortensia's zie je al een paar jaar dat de nieuwe scheuten bevriezen.

  Als u twijfelt of dit de oorzaak is, kunt u altijd een foto mailen naar ons, dan kijken we ernaar. Dit kan naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Gubbels,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus salicifolia 'Pendula'.

  Dat zal nog wel gaan bij een boom die er drie jaar staat, maar dat gaat nu niet meer. Daarmee kunt u het beste wachten tot het najaar tot het blad van de boom gevallen is.

  De boom heeft straks wortels verloren bij het verplanten. Om de verhouding tussen het takkengestel en het aantal wortels gelijk te houden, kunt u na het verplanten het beste de takken voor een gedeelte terug knippen (ongeveer de helft). De kans op aangroeien wordt daarmee aanzienlijk vergroot.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 17. Gubbels Gubbels

  Beste,

  Wij hebben 2 Pyrus Pendula bomen in de voortuin en zouden deze graag naar de achtertuin verplaatsen. Is dat mogelijk? Bomen zijn ongeveer 3 jaar oud.

  Alvast bedankt voor het antwoord!

 18. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Herman,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pyrus salicifolia 'Pendula'.

  U kunt deze Sierpeer op dit moment nog snoeien; dat is geen probleem. Ook een rigoureuze snoeibeurt kan de Pyrus salicifolia 'Pendula' prima overleven. Hij zal dit jaar weer opnieuw uitschieten vanuit de overgebleven (kale) takken. Wacht niet veel langer tot het voorjaar, want dan zit er spanning in de plant en komt er wat sap/ vocht uit de snoeiwond gelopen na het snoeien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 19. Herman Hendriks Herman Hendriks

  Dag, mijn Pyrus is al een jaar of 12 oud en ik zou hem rigoureus willen snoeien. Kan dat nog? Hoor graag, waarvoor dank! H. Hendriks

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.