Menu
Geen producten gevonden

Rhododendrons in alle soorten

Rhododendrons in alle soorten

De Rhododendron is een bekende plant met een ongekende kleurexplosie in het voorjaar. De groep bestaat uit verschillende soorten zoals grootbloemige rhododendrons en azalea’s. Lees er hier alles over.

Rhododendrons vormen een belangrijke groep tuinplanten. De meeste soorten zijn groenblijvend en zorgen daarmee in de winter voor kleur in de tuin. In het voorjaar zorgen de bloemen van de plant voor een kleurrijk plaatje en luiden ze de zomer in.

De meeste Rhododendrons vinden hun oorsprong in de Himalaya en delen van China, maar er zijn ook soorten die elders hun oorsprong vinden. De tuinrhododendrons zoals we die nu kennen zijn vaak ontstaan door kruisingen. Daardoor is het aanbod in kleur, grootte en toepassingsmogelijkheden enorm toegenomen.

Van nature groeien de rhododendrons het beste op turf. Turf is een zure bodem die voor bijna 100% uit organisch materiaal bestaat. Hierdoor wordt het vocht langdurig vastgehouden. In de turf ontwikkelen de rhododendrons een heel fijn wortelgestel wat belangrijk is voor de gezondheid van de planten. Bij het aanplanten van rhododendrons is het belangrijk om hier rekening mee. Vermeng bij het planten altijd extra turf door de bodem. Ook na het planten kunt u jaarlijks of elke 2 jaar extra turfstrooisel aanbrengen rondom de planten.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Welke rhododendrons kan ik gebruiken?

Grofweg zijn er voor de toepassing in de tuin vijf verschillende groepen rhododendrons aan te wijzen. Verreweg de grootste en de bekendste groep zijn de grootbloemige rhododendrons.

Grootbloemige rhododendrons voelen zich op hun best in de halfschaduw of schaduw. Sommige soorten verdragen ook zon maar verlangen dan wel een bodem die voldoende vochtig is. Gebruik dan voldoende turf. Grootbloemige rhododendrons bloeien met de grootste bloemen en zijn er in allerlei kleuren. De witte Rhododendron ‘Cunningham’s White’, paarse Rhododendron ‘Catawbiense Grandiflorum’, roze Rhododendron ‘Roseum Elegans’ en de rood/roze ‘Nova Zembla’ zijn erg bekende en aan te raden soorten. Sterkgroeiend en perfect voor in de volle schaduw is de Rhododendron ponticum.

Binnen de grootbloemige rhododendrons vinden we een een groep welke minder sterk groeit en dus ook lager blijft. Deze grootbloemige rhododendrons vindt u onder Rhododendron Yakushimanum. Ook hier zijn veel verschillende vormen en bloemkleuren te ontdekken zoals de zalmroze tot gele Rhododendron ‘Grumpy’ tot de roze Rhododendron ‘Kalinka’ en de bijna zuiverwitte Rhododendron ‘Schneekrone’.

Dwergrhododendrons en azalea’s

Naast de grootbloemige rhododendrons zijn er ook kleinbloemige soorten. Hieronder vallen de dwergrhododendrons en de azalea’s. Dwergrhododendrons zijn vaak beter bestand tegen een zonnige standplaats dan hun grootbloemige soortgenoten maar ze verlangen wel een zure, vochtige bodem. De halfschaduw blijft het meest ideal. De dwergrhododendrons groeien ieder jaar maar minimaal en bereiken nauwelijks grotere hoogtes dan 50 centimeter. Ook in deze groep vindt u een prachtig assortiment kleuren zoals de knalrode Rhododendron ‘Scarlet Wonder’, de citroengele Rhododendron ‘Wren’ en de dieppaarse Rhododendron ‘Azurika’.

Azalea’s vormen een aparte groep Rhododendrons. Het bekendst zijn de Japanse azalea’s. Dit zijn kleinblijvende, wintergroene struiken met een rijke bloei in het voorjaar. Ze wijken af door hun bladvorm en vinden het ook prima om in zon of halfschaduw te staan. De bloemkleuren en combinaties lijken eindeloos. De bloemen zijn vaak een maatje groter dan bij de dwergrhododendrons en staan in wat lossere trossen bijeen.

Tips voor het gebruik van rhododendrons in uw tuin.

De keuze voor een bepaald soort rhododendron hangt het meest af van de gewenste grootte en standplaats. Met grootbloemige rhododendrons kunt u schaduwrijke plekken van uw tuin prima opvullen en voor hoogteaccenten zorgen. Ook een bosrand kleedt u het beste aan met deze groep rhododendrons. Dwergrhododendrons en azalea’s komen het beste tot hun recht in borders of als accent vooraan in uw border of tuin.

Zorg er altijd voor dat u tuinturf gebruikt bij het aanplanten en gebruik bij voorkeur GEEN meststof ter bevordering van de groei. Kies in plaats daarvan voor turfstrooisel als onderhoudsbemesting en strooi deze rond de voet van de rhododendron uit.

Vaak wordt gedacht dat rhododendrons en azalea’s niet gesnoeid moeten of mogen worden. Niets is minder waar. Een knipbeurt houdt de planten in vorm en zorgt voor een rijk vertakte struik. Rhododendrons zijn zelfs als brede haag toepasbaar. Een Japanse azalea is bovendien d.m.v. snoei goed te verjongen zodat de plant er weer jaren tegenaan kan.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.