Menu
Geen producten gevonden

Ribes sanguineum: de bloeiende rode ribes

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Heesters
 • 4
Ribes sanguineum: de bloeiende rode ribes

De prachtige bloeiende rode ribes valt op met zijn rode bloemtrossen en is zowel in groepen als solitair een prima tuinplant.

Wat zijn de kenmerken van Ribes sanguineum?

De ribes is een bekend plantengeslacht met vooral bes dragende soorten zoals de aalbes, kruisbes en zwarte bes. De Ribes sanguineum wordt niet voor de bessen aangeplant, maar voor de bloemenpracht in het voorjaar.  Oorspronkelijk komt de Ribes sanguineum voor langs de westkust van de Verenigde Staten, waar hij tot op grote hoogte groeit. Het is dan ook een makkelijke, sterke tuinplant die op elke grond goed groeit. De bloedrode bloei met afhangende bloemtrossen start al in maart/april en duurt tot mei. De geur van de bloesem is specifiek en wordt door sommigen als onprettig ervaren. In de buitenlucht valt dat niet op, maar binnen in een vaas kan dat wel.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komen er geen bessen aan deze plant. U kunt Ribes sanguineum in elke tuin solitair of zelfs als haag aanplanten. Ook in openbaar groen, park en landschapstuinen is dit een opvallende tuinplant. Ribes sanguineum ‘King Edward VII’ combineert mooi met andere voorjaarsbloeiende struiken zoals de Forsythia, Viburnum opulus ‘Roseum’ (Sneeuwbal) en Seringen.

Hoe plant u Ribes sanguineum?

Ribes sanguineum ‘King Edward VII’ stelt weinig eisen aan de bodem, elke voedselrijke, licht vochthoudende grond is geschikt. Deze Ribes kan zowel in de zon als de halfschaduw aangeplant worden. Tuinplantenwinkel.nl raadt één plant per vierkante meter aan. Maak de grond voor het aanplanten eerst goed los; er mogen geen harde lagen in de bodem zitten.

Maak het plantgat vervolgens iets groter dan de kluit en vermeng aanplantgrond met de aarde. Dit bevordert het aangroeien. Voordat u de Ribes in het plantgat zet, dompelt u de plant met pot en al even onder in een emmer water. Verwijder de pot en plaats de tuinplant in het gat. Vul de ruimte verder op met grond en druk die stevig met de voet aan. Geef nog wat water en herhaal dit enkele malen, zeker bij droogte.

Hoe moet u Ribes sanguineum snoeien?

De Ribes sanguineum bloeit op tweejarig hout. Het beste kunt u ieder jaar in de winter een derde deel van de takken terug snoeien. Kies na de bloei een aantal oude uitgebloeide takken en snoei die tot 30 cm boven de grond terug. Aan de takken die blijven staan komen in het voorjaar weer nieuwe bloemen. Ook zal de plant vanaf het voorjaar direct nieuwe scheuten vormen die in het volgende jaren bloemen zullen geven.

Ook wanneer u niet snoeit zal de plant ieder jaar bloeien. Uiteindelijk kan deze ribes ongeveer anderhalf tot twee meter hoog worden.

Wat voor onderhoud heeft Ribes sanguineum nodig?

Naast de lichte snoeibeurt geeft u Ribes sanguineum elk voorjaar wat organische mest. Dit bevordert de bloei. Deze kunt u eventueel mee bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl.

Ribes sanguineum kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: In het voorjaar bloeit de rode ribes met opvallende rozerode bloemen die in trosjes aan de plant verschijnen. Omdat het een van de eerste struiken is die bloeit valt hij extra op.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Sylvana,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Ribes sanguineum of bloeiende rode ribes.

  Het beste kunt u een mail met foto sturen aan onze klantenservice. We zullen dan bekijken wat er met uw Rode Ribes aan de hand zou kunnen zijn. Vermeld wel even of de plant bij ons gekocht is, of elders.

  Let op, als u meerdere foto's stuurt dan kunt u ze het beste verkleinen, of 1 voor 1 in een aparte mail aan ons sturen. Onze mailontvanger kan helaas geen grote bijlagen verwerken.

  U kunt de mail sturen naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Sylvana Sylvana

  Goededag,
  Ik heb een vraag over mijn ribes kan hier helaas geen foto bij doen want wil graag weten wat ik met mijn plant nog kan doen kan ik met iemand hierover contact op nemen ?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Inge,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Ribes sanguineum of bloeiende rode ribes.

  Kijk even of er nog leven in die takken van de Rode ribes zit. Zo niet, dan kunt u ze er nu uitknippen. Als er nog wel leven in lijkt te zitten, dan kunt u eerst even afwachten of er later in het voorjaar nog wel blad aan deze takken komt. Gebeurt dit niet en blijken de takken afgestorven, dan kunt u ze er dan alsnog uitknippen. Wachten tot het najaar hoeft niet. Zonder blad is ook lastiger te zien welke takken levend zijn en welke afgestorven. Knip te takken tot onderin de struik weg.

  Het komt bij oudere Ribes planten vaker voor dat er takken afsterven. Door deze eruit te knippen, blijft de struik gezond. Dit ter info.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Inge Delnooz Inge Delnooz

  In mijn ribes (die ik overigens nog nooit gesnoeid heb) zitten in het midden grote stukken tak die niet in bloei staan nu. Wanneer kan ik deze het beste afknippen en waar?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marij,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Ribes sanguineum.

  Het kan zijn dat de plant last heeft van de droogte die ook dit jaar weer aanwezig is. Door de droogte kan het blad van deze Ribes geel kleuren. Zeker als de plant er nog niet zo lang staat, kan hij last hebben van de droogte.

  Als u twijfelt of het daar aan ligt, dan kunt u ons het beste een keer een foto van de plant mailen naar [email protected] We kunnen u dan het beste een advies geven.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Marij Marij

  Hoe komt het dat mijn plant van die gele blaadjes heeft? Hij ziet er niet zo mooi uit als in de natuur. Ik heb een foto maar kan deze hier niet toevoegen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.