Menu
Geen producten gevonden

Rode aalbes

Rode aalbes

Een struik met een grote productie aan heerlijke bessen. En daarnaast is de rode aalbes ook nog eens een erg makkelijke tuinplant. Lees hier hoe ook u een eigen bessenstruik kan planten.

Wat zijn de kenmerken van de rode aalbes?

Aalbessen zijn al erg lang in cultuur. In de supermarkt vinden we ze echter nauwelijks meer terug. Dat is jammer, want de bessen zijn uiterst smaakvol. De rode aalbes groeit aan een struik die kan uitgroeien tot ongeveer anderhalve meter. Ze hangen in trosjes bij elkaar. De rode aalbes (of rode bes) heeft groene bladeren en krijgt in april groen/witte bloemen.

De rijptijd van de bessen verschilt per soort maar dit zal ongeveer aan het begin van de zomer zijn. De Rode aalbes is een zelfbestuivende plant met zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Dat betekent dat u met één plant aan de slag kan. U kunt de struiken ieder jaar snoeien en zelfs leiden om zodoende de hoogte en vorm te bepalen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Als het even kan, moet deze tuinplant in de volle zon worden geplant; of anders een groot deel van de dag. De zon zorgt ervoor dat de vruchten kunnen afrijpen en een hoger suikergehalte krijgen. De bessen zijn direct eetbaar maar kunnen ook verwerkt worden tot jam of gelei. U kunt hierbij eventueel extra suiker toevoegen. De smaak van de rode aalbes is zoetzuur. In onze webwinkel vindt u de rode aalbes (ribes rubrum) “Jonkheer van Tets”, die al vroeg bloeit en daarom ook al vroeg oogstrijp is; vanaf eind juni. Daarnaast vindt u ook de ‘Rovada’. Dit ras rijpt iets later, meestal rond half tot eind juli. In ons assortiment vindt u ook witte en zwarte bessen.

Hoe plant u de rode aalbes?

De grond waarin u de rode aalbes gaat planten moet goed doorlatend zijn; als er na een flinke regenbui plassen blijven staan, is de grond te nat. Dit komt vaak door storende vaste lagen dieper in de grond. Het is daarom aan te bevelen de grond voor het planten goed los te maken; ook de diepere lagen. Zorg voor een voedzame bodem; de planten moeten immers flink presteren in uw tuin. Meng daarvoor aanplantgrond of turf door de grond.

Deze tuinplant wordt door ons standaard geleverd in een pot van 11x11 cm. Als u al een iets grotere plant wilt kunt u ook kiezen voor een grotere maat. Maak een plantgat dat iets groter is dan de pot, zodat aanplantaarde, voor een snelle aangroei, kan worden bijgevoegd. Als u gaat planten moet het plantgat ongeveer even diep zijn als de pot hoog is. Ons advies is één plant per vierkante meter.

Verwijder de pot van de plant; knijp eventueel een paar aan de zijkant van de pot; keer de plant om en klop een paar keer op de bodem van de pot. Als de plant te vast zit kunt u de wortels bij de bodem verwijderen. Plaats de tuinplant in het plantgat; schep er aarde bij en druk dit stevig aan rondom de plant. De beste planttijd is tussen oktober en maart; planten is echter het hele jaar mogelijk; geef in het begin wel regelmatig water bij droog weer.

Hoe moet u rode aalbes snoeien en wat voor onderhoud is er nodig?

Het eerste jaar na aanplant heeft de rode bes meestal nodig om aan te groeien en is er weinig snoei nodig. Daarna is onderhoud wel belangrijk. Oudere takken dragen in de regel minder vruchten. Knip oude en zwakke stengels daarom zo laag mogelijk terug. De beste snoeiperiode is na de oogst in juli/augustus.

De rode bes draagt vrucht aan de basis van éénjarige scheuten. Laat ongeveer 8 tot tien sterke jonge stengels staan die samen een mooie vorm aan de struik geven. Zo kan de zon goed tot alle vruchten doordringen: veel zon zorgt voor meer smaak. Strooi rondom de aalbes in de winter wat extra compost zodat de grond goed voedzaam blijft.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.