Menu
Geen producten gevonden

Spektakel in de herfst: de Parthenocissus quinquefolia

Spektakel in de herfst: de Parthenocissus quinquefolia

Tover uw schutting of muur om tot een schitterend kleurenpalet met deze parthenocissus of wilde wingerd.

Wat zijn de kenmerken van Parthenocissus quinquefolia?

Parthenocissus quinquefolia is een bekende en gewilde klimplant, die spectaculair over een hele muur kan uitgroeien tot wel 10 m hoogte. De tuinplant met de Nederlandse naam Wilde Wingerd, groeit overal uitstekend en hecht zichzelf met een soort wortels/zuignapjes die zich vastzetten op een muur. Ook tegen een gaaswerk klimt deze wingerd prima. Quinquefolia betekent vijfbladig en daarmee onderscheidt dit type zich van de Partenocissus tricuspidata. De bladeren staan namelijk in vijftallen aan korte steeltjes.


 Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

In het voorjaar loopt de plant uit met rood aangelopen bladeren die vervolgens groen verkleuren. In de herfst verkleurt het blad met een scharlakenrode kleur. Door die verkleuring wordt deze plant ook wel eens rode klimop genoemd. In juni/juli verschijnen er onopvallende groene bloemen, die in warme zomers uitgroeien tot harde paars-zwarte besjes. De plant verliest zijn bladeren, maar is wel zeer winterhard; alleen jonge aanplant moet bij strenge vorst worden afgedekt.

Hoe plant u Parthenocissus quinquefolia?

Parthenocissus quinquefolia stelt weinig eisen aan zijn standplaats en groeit zowel in de zon als schaduw. De verkleuring is vaak het mooist op de zuidzijde van muren. Aan de noordzijde valt de verkleuring in de herfst soms tegen. Tuinplantenwinkel.nl levert deze tuinplant in een pot waardoor u de plant jaarrond kan aanplanten. Wij adviseren één plant per strekkende meter.

Omdat de wingerd vaak een plaats tegen de muur krijgt, is er wel extra aandacht voor de bodem nodig. Vaak liggen er onder de grond betonbrokken, puin of zeer harde onderlagen; verwijdering van dit puin en aanbrengen van lossere aarde is dan wel een vereiste. Maak daarna een gat dat iets groter is dan de pot, strooi er eventueel nog wat aanplantaarde bij ( te verkrijgen bij Tuinplantenwinkel.nl) voor een betere en snellere aangroei. Dompel de tuinplant met pot even in een emmer water, zodat de wortels zich goed volzuigen. Verwijder vervolgens de pot, en zet de plant in het gat. Vul aan met omliggende aarde en druk het geheel stevig aan. Geef dan nog een keer water. Bij hete, droge weersomstandigheden blijven sproeien tot de plant is aangegroeid.

Hoe moet u Parthenocissus quinquefolia snoeien en onderhouden?

Parthenocissus quinquefolia heeft niet veel onderhoud nodig. De tuinplant hecht zichzelf. Let er wel op dat de ranken zich niet gaan hechten op kozijnen en ramen; dit is moeilijk te verwijderen en er blijven bijna zekere lelijke plekken zichtbaar. Laat de plant naar de gewenste hoogte klimmen en snoei als de ranken te wild worden. Snoeien kan eigenlijk het jaar rond. Zelfs een flinke snoeibeurt zal de plant niet deren. Geef in het voorjaar wat organische mest.

Parthenocissus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het vijftallige blad heeft tijdens de zomer een groene kleur en verkleurt in de herfst naar allerlei rode tinten.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Let op dat een parthenocissus wel sneller groeit dan een klimroos.
  De klimroos moet u helpen met op het klimmen door de rood aan te binden. De wingerd heeft geen hulp nodig en hecht zich zelf. Omdat de parthenocissus sneller groeit kan deze de groeiruimte van de roos benadelen. Beide planten zijn bladverliezend in de winter.

  Als u bij de roos de oude bloemen in de zomer weg knipt blijft er normaal gezien voldoende blad aan de plant zitten.

  Succes

 2. Anne Anne

  Kan de Partenocissus Quinquefolia op een trellis gecombineerd worden met een klimroos? (namelijk zodat de trellis groen/bedekt blijft als de roos gesnoeid moet)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.