Menu
Geen producten gevonden

Taxus baccata kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Taxus baccata kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Zoekt u een wintergroene haagplant, bijvoorbeeld als tuinafzetting, dan is Taxus baccata een aanrader. De taxus of venijnboom is erg goed te snoeien en gaat letterlijk eeuwenlang mee.

Wat zijn de kenmerken van Taxus baccata?

Taxus baccata is erg sierlijk door zijn platte geveerde naaldstand. De venijnboom groeit langzaam, is tweehuizig (er zijn mannelijke en vrouwelijke planten) en kan wel 12-20 m hoog worden. De taxus is winterhard en blijft altijd groen. De rode bessen verschijnen in september aan de vrouwelijke Venijnbomen. Hij kan in de zon, maar verdraagt ook schaduw. De venijnboom kan zeer oud worden. Er zijn planten in Engeland bekend die voor het begin van de jaartelling geplant zijn.

Taxus baccata is vooral bekend als haagplant. Door de fijne vertakkingen kunnen met taxus de meest fraaie hagen en sculpturen worden gevormd. Ook gegroepeerd in blokken is taxus zeer goed te gebruiken. Daarbij laat taxus zich uitermate makkelijk en goed snoeien.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Welke betekenis had Taxus voor veel Europeanen?

Historisch gezien, heeft deze tuinplant veel betekenis in diverse religies. Dood en eeuwigheid werden beiden door deze plant gesymboliseerd. De dood is het gevolg van de giftige naalden, takken en het zaad dat zich in de rode bessen van de taxus bevindt. Het enige niet giftige deel van de taxus is het rode omhulsel van het zaad. Het eeuwige leven slaat op de levensduur van een taxus van honderden tot wellicht meer dan duizend jaar. Naast een religieuze rol had de taxus ook een militaire rol. Het hout van de taxus is uitermate taai en daardoor geschikt voor handbogen. De pijlpunten werden vervolgens vaak gedoopt in het dodelijke gif van de taxus. Het dodelijke gif is ook de reden voor de Nederlandse naam van deze plant: venijnboom.

Gelukkig loopt het zo’n vaart niet meer en zijn we taxus vooral als tuinplant enorm gaan waarderen. Naast hulst is de taxus bovendien een van weinig inheemse groenblijvende bomen. Het is dus een volledig winterharde plant.

Hoe plant u Taxus baccata?

Wij leveren de taxus met pot, met kluit en met blote wortels. De laatste twee opties verkopen we vanaf oktober tot aan april. Afhankelijk van de grootte van de taxus adviseren wij 4 tot 6 planten per strekkende. Hoe kleiner de plant hoe meer per strekkende meter. De grond vooraf waterdoorlatend maken door hem goed om te spitten. Deze tuinplant staat graag in humusrijke, kalkrijke niet te droge grond. Voeg indien nodig wat organische mest en water toe. Zorg wel dat de grond niet te nat wordt, want dat kan wortelrot veroorzaken. Na het graven van de plantgaten kunt u aan de slag met planten. U kunt de planten ook een voor een planten. Zet de taxus niet te diep in het plantgat. De wortels moeten in de grond, maar de rest erboven. Als u planten uit pot plant is het goed de kluit vooraf in een emmer te dompelen zodat de kluit goed vochtig wordt. Verwijder vervolgens de pot en zet de plant in het plantgat. Voeg aarde toe en druk die met de hak van de schoen goed aan.

Wat voor onderhoud heeft Taxus baccata nodig?

Als haag snoeit u de taxus het beste twee maal per jaar. Een keer in juni na de eerste groei en een keer in september om de haag er netjes uit te laten zien. Ook als een andere vorm gewenst is, kunt u de taxus het best twee keer snoeien. Doe dat niet bij te zonnig weer, want dan kunnen de naaldjes verbranden. De taxus zal, ook na een ingrijpende snoeibeurt, opnieuw uitlopen. U kunt de toppen en zijtakken van oude of lelijke exemplaren in maart terug knippen tot dicht op de hoofdstam. Als u ervoor kiest om niet te snoeien, kan de boom breed uitgroeien en wel 10 meter hoog worden. Als u ooit een oud exemplaar gezien heeft weet u wat voor indrukwekkende bomen dit zijn. Vanwege de trage groei duurt dit wel even.

Welke problemen kunnen zich voordoen bij taxus baccata?

Zowel dopluis als taxuskever zijn mogelijke bedreigingen van de taxus. De dopluis is moeilijker te bestrijden dan de gewone bladluis door het schild dat hij draagt. Een middel gebaseerd op paraffineolie (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch) helpt. De taxuskevers en hun larven eten van de taxus. Bij ernstige aantasting sterft de struik. Voorkom te natte grond, want wortels worden al gauw aangetast door wortelrot, veroorzaakt door een schimmel. Een Taxus krijgt het ook moeilijk langs wegen die in de winter worden bestrooid met zout. Houdt hier dus rekening mee.

Waarom Taxus baccata kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online Taxus baccata kopen. Uw tuinplanten worden binnen 2 tot 4 dagen geleverd met aangroeigarantie. Met gratis bezorging bij bestelling boven de € 75
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.