Informatie over reigersbek
De Reigersbek is een laag klein blijvend plantje en is familie van de Geranium, die als Nederlandse naam Ooievaarsbek heeft. De Latijnse naam: Reigersbek Erodium cicutarium (omdat het woord erodios reiger betekent in het Grieks). De naam van deze tuinplant slaat op de vrucht met een ingenieus systeem van zaden, die op de lange 'snavel' van een reiger lijkt. Het is een heel lage vaste plant. Reigersbek wordt niet hoger dan zo'n 5 cm. Hij vormt een zode, waardoor hij geschikt is om als bodembedekker toe te passen. Zo lang het maar geen grote vlakken zijn die begroeid moeten worden, daarvoor is hij minder geschikt. De gewone reigersbek heeft een lange bloeitijd.
Reigersbek snoeien en verzorgen
Reigersbek behoudt in de winter zijn blad en heeft na de winter dan ook geen snoei nodig. Eventueel verzorging kan door lelijk geworden blad wat weg geplukt of geknipt worden. Reigersbek houdt van een kalkrijke grondsoort. Geef de plant jaarlijks wat kalk. Dit kan op hetzelfde moment als ook het gazon een kalkgift krijgt.
Reigersbek planten
Reigersbek staat het liefste in de volle zon op een iets drogere plek. Vooral vochtige winters kunnen ervoor zorgen dat de plant wegvalt. Zorg daarom dat u de grond voor het aanplant diep genoeg goed los maakt, zodat eventueel teveel aan water snel de grond in kan trekken. Gebruik tijdens het aanplanten aanplantgrond in het plantgat. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de Reigersbek een goede start maken. Plant reigersbek in groepjes vooraan de vaste plantenborder, langs de rand van een pad of langs een muurtje. Ook in de rotstuin is dit een goede en dankbare plant. Hij heeft namelijk een hele lange bloeitijd.
Veelgestelde vragen over Reigersbek:
Is Reigersbek winterhard?
De Reigersbek is geen eenjarige plant, want hij is goed winterhard, als de bodem niet te vochtig is en dan zelfs wintergroen is. Soms kan de groei onregelmatig plaatsvinden vandaar dat we adviseren om niet te grote vakken van deze vaste plant aan te leggen. Gebruik de gewone reigersbek vooral aan de rand van beplanting of in een rotstuin.
Is Reigersbek onkruid?
De Gewone reigersbek (Erodium cicutarium) ziet u regelmatig in het wild. De Erodium soorten die wij in ons assortiment hebben zijn toch net wat anders. Gewone reigersbek Erodium cicutarium ontstaat vaak uit zaden. Terwijl de Erodium x variabile 'Bishop' Form, Erodium 'Roseum' en de Erodium reichardii 'Album' producten zijn die worden gescheurd om te vermeerderen.
Wanneer verschijnen de bloemen van de Reigersbek?
De bloemen verschijnen in de maanden mei tot september. Erodium is een lange bloeier. De bloemkleur is vaak roze tot wit. Als de plant in de zon staat, zal deze vaste plant veel bloemen geven.
Waar komt de naam reigersbek vandaan?
Reigersbek komt uit het Grieks, het woord 'Erodios' betekent namelijk reiger. Net als de gelijkenis van de vorm van de splitvrucht samen met de kelk van de bloem op een reiger lijkt. Er zijn twee ondersoorten in het wild namelijk de de Gewone reigersbek en de Duinreigersbek. Vaak vermeerderen deze soorten zich door middel van zaden. De bloemkleur is vaak zacht roze.