Informatie over lisdodde
De Lisdodde is een bekende waterplant welke ook veel in sloten voorkomt. De bekendste variant is de Typha latifolia, deze krijgt de kenmerkende 'Sigaren'. Lisdodde is een woekeraar, de plant breidt zich uit via de wortelstok. Het best kunt u de plant in een vijvermand planten zodat deze wat in toom blijft. De lisdodde geeft een natuurlijke en landelijke sfeer aan uw vijver.
Lisdodde planten en verzorgen
De Typha ofwel Lisdodde staat graag niet te diep in de vijver. Aanplanten in een vijvermand is aan te raden. Gebruik altijd vijvergrond als u de planten in een vijvermandje wilt planten. De Vijvergrond en Vijvermandjes vind u ook op onze webshop. In het na- of voorjaar kunt u de plant terugsnoeien, de plant zal in het voorjaar dan weer met frisse scheuten uitschieten.
Veelgestelde vragen over Lisdodde:
Waar wordt lisdodde voor gebruikt?
Lisdodde wordt in tuinen vaak gebruikt voor het zuiveren van het water. Zeker voor vijvers waar in gezwommen wordt wordt deze regelmatig aangeplant. Dit gebeurt dan vaak wel in een apart stuk van de vijver.
Is lisdodde riet?
Ja Lisdodde is inderdaad een riet soort. Deze ziet men vaak in sloten en grote wateren. Er zijn 2 soorten die het meest gebruikt worden dat zijn de grote lisdodde en de kleine lisdodde, er is ook nog een bonte variant. De grote lisdodde is een algemene plant die men vaak aan de waterkanten ziet en herkent om zijn sigaren, de bloemen zitten vaak boven aan de lange stengels.
Is lisdodde beschermd?
De Lisdodde is in Nederland geen beschermde plant. De planten komen veel voor, vooral ziet men deze vaak bij grote open wateren en plassen met voedselrijke oevers. Door voedselrijke omstandigheden zal deze plant zelfs kunnen woekeren. Vaak ziet men de stengels met de bruine op sigaren lijkende bloemen al van verre staan. De grote lisdodde kan met andere moerasplanten worden aangeplant maar houdt er rekening mee dat deze behoorlijk hard kan groeien.
Wat is de beste standplaats voor Typha latifolia?
De meest gunstige omstandigheden voor de plant zijn een plaats in de zon tot halfschaduw. Deze moerasplanten hebben graag voedselrijke grond aan hun wortels.
Blijft de kleine lisdodde ook echt klein?
De kleine lisdodde blijft ook echt een stuk lager dan de de grote lisdodde. De kleine lisdodde wordt ongeveer 80 cm hoog. De plant bloeit ook met kleinere aren. De grote lisdodde wordt wel 200 cm hoog.
Kan de grote lisdodde in diep water staan?
De grote lisdodde staat niet graag in te diep water. De planten kunnen daar niet echt goed in groeien. Zet de planten in ondiep water dat voedselrijk is. Gebruik eventueel grote manden met goede vijvergrond.
Moet Lisdodde gesnoeid worden?
De kleine en de grote lisdodde sterven in het najaar af, het loof wordt helemaal bruin. De bloeiaren blijven vaak nog lang staan. De afgestorven planten kunnen in het voorjaar worden afgeknipt en de jonge scheuten verschijnen weer in het voorjaar.