Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over gladiolen

Wanneer kan ik gladiolen kopen en planten?

Gladiolen kunt u planten tussen april en juni (binnenshuis al vanaf maart). De verkoopperiode start in februari en loopt door t/m mei. Bewaar de gladioolbollen op een vorstvrije, droge en koele plaats tot het moment van planten. De precieze start- en einddatum is voor een deel afhankelijk van het weer. U kunt hiervoor de site in de gaten houden.

Gladiolen

Naast Dahlia's zijn gladiolen de meest bekende zomerbollen. De meeste mensen kennen deze plant als snijbloem. U kunt deze planten echter ook prima zelf in eigen tuin opkweken. In de zomer geniet u van imposante bloemstelen boven even fraai zwaardvormige bladeren. U plant deze bollen in het voorjaar in maart (binnen), april of mei.

 

Gladiolen zijn in vele kleurstellingen verkrijgbaar. Er zijn ook dubbelgekleurde exemplaren.

 

De gladiool zorgt voor fraaie verticale accenten in de tuin. De bloemen zijn daarnaast erg goed bruikbaar als snijbloem. Als u op zoek bent naar bloemen die u kunt gebruiken voor boeketten, dan mag deze absoluut niet ontbreken. 

Gladiolen planten en verzorgen

U plant de gladiolus (dit is de officiële Latijnse naam) in maart, april of mei. In maart kan de plant enkel binnen worden opgeplant in potten. De bol is namelijk gevoelig voor bevriezing. Pas later in het voorjaar kunt u dit bolgewas direct in de volle grond planten. Meestal is dit vanaf medio april tot eind mei/begin juni. Plant de bollen diep genoeg (zie aanwijzing op verpakking), en met de juiste zijde naar boven.

 

Al snel zal het blad zich ontwikkelen. Let er op dat de planten bij het verschijnen van de bloemen soms zwaar kunnen worden en omvallen. Ondersteun de planten dan met bijvoorbeeld een bamboestok.

Gladiolen hebben een voorkeur voor een plek in de zon op een goed gedraineerde grond. Tijdens de groei kunt u extra bemesten met een organische mestkorrel.

Gladiolen na de bloei

Na de bloei sterven de planten af. De bol is echter niet bestand tegen de vorst en dient voor de winter uit de grond gehaald te worden om deze te overwinteren. Dit kunt u doen direct na de eerste nachtvorst. Steek een spade of riek in de aarde en wik de plant los uit de grond. De stengel knipt u ongeveer 5/10 cm boven de bol af. Rondom de grotere bol ziet u vaak nieuwe kleine bolletjes. Dit worden broeibolletjes genoemd en zijn in feite jonge nieuwe gladiolenbolletjes. U kunt deze opkweken tot volwassen exemplaren. Het duurt echter een aantal jaren voordat deze bloem zullen geven.

 

De uit de aarde gehaalde bollen kunt u in een krat op een donkere, droge, vorstvrije maar koele plek bewaren tijdens de wintermaanden. Denk aan een schuur of onverwarmde garage. 

In het volgende voorjaar kunt u ze opnieuw uitplanten.

 

veld vol met gladiolen

 

Inspiratie Gladiolen:

gladiool toegepast in een border

 

In deze border is de Gladiool met verschillende soorten bloeiende planten gecombineerd waaronder dahlia en lelie (ook als knol/bol te planten).

 

de gladiool is niet winterhard

 

De Abessijnse gladiool is een bijzondere soort in het rijtje

.

Gladiolen in veel verschillende kleuren

 

Deze zomerbol plant u pas in het voorjaar, omdat de gladiolen gevoelig zijn om te bevriezen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.