Menu
Geen producten gevonden

Albizia julibrissin ‘Ombrella’

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in bomen
  • 0
Albizia julibrissin ‘Ombrella’

Deze boom met een tropische uitstraling verrast menig tuinbezoeker met het zeer decoratieve bladeren en schitterende pluisvormige bloemen in de zomer.

Wat zijn de kenmerken van Albizia julibrissin?

De Albizia julibrissin ‘Ombrella’ of ‘Boubri’ heeft breed uitwaaierende takken waaraan grote, varenachtige bladeren groeien, bestaande uit vele kleine blaadjes met de bijzondere eigenschap dat die zich in de avond dicht vouwen; vandaar de Nederlandse naam: Perzische slaapboom. Overdag opent het blad zich weer wat de boom een tropisch uiterlijk geeft. Toch is de boom beter bestand tegen kou dan menig aanvankelijk dacht. In een gemiddelde stadstuin is de boom gewoon winterhard. Alleen bij zeer strenge vorst kunnen delen van de plant invriezen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Het tropische uiterlijk van de boom houd niet op bij het blad. Zeker wanneer de bloemen verschijnen heeft de boom iets betoverends. De bloei begint vaak in juli en kan aanhouden tot in september. Dan vormen zich rozerode pluisachtige bloemen, die bijen, vlinders en hommels aantrekken en waaruit zich langwerpige peulen kunnen vormen. De jonge twijgen zijn olijfachtig groen en verkleuren als ze ouder worden naar meer grijstinten. De boom is een van de langst bloeiende boomsoorten in het assortiment. Ook de bloeitijd in de zomer is uniek. Naast de Albizia zijn de Chinese vernisboom, Heptacodium, Hibiscus, Lagerstroemia, Tamarix en Tetradium bekende zomerbloeiende bomen.

Een herfstkleur heeft de Albizia niet. Daarnaast begint de bladvorming bij deze boom pas zeer laat op gang te komen. Vaak verschijnen de eerste jonge bladeren niet eerder dan half of eind mei.

Hoe plant u Albizia julibrissin?

De boom blijft relatief klein maar kan op den duur uitgroeien tot een boom met een vrij brede kroon. Snoei is echter mogelijk.

Deze exotisch aandoende tuinplant verlangt ook een “exotische” standplaats: zonnig, warm en beschut tegen koude oostenwinden. Albizia julibrissin staat het liefst in een goed waterdoorlatende, kalkhoudende bodem.  De beste planttijd is in het voorjaar, als de nachtvorst geen kans meer heeft om de jonge aanplant te beschadigen en de Perzische slaapboom een zomer lang goed kan aangroeien en wortels maken.  Deze tuinplant groeit vrij snel en heeft door zijn uitwaaierende takken ook in de breedte wel wat ruimte nodig.

Maak de grond goed los, ook de wat dieper gelegen lagen en maak een plantgat dat iets groter is dan de pot.

Strooi wat aanplantaarde in het gat en meng het in de bodem. Haal de pot van de boom en zet hem in het plantgat. Geef nu al water zodat de wortels zich kunnen volzuigen. Vul het gat op met de omliggende aarde en stamp de grond stevig aan met uw voeten.

Met  boompalen geeft u de nieuwe boom de eerste jaren de nodige stevigheid bij harde wind. De paal ( 200 cm) komt op ongeveer een afstand van 20 cm naast de kluit te staan. Zet de paal voor ongeveer 1/3 deel in de grond. Met een grondboor maakt u een gat voor een paal. Duw de grond daarna goed aan en sla met een flinke hamer de paal vast in de grond. De boompalen zet u het beste aan de westzijde van de boom, omdat daar meestal de harde wind vandaan komt. Als alles staat, maakt u met de boomband een verbinding tussen de boom en de paal. Met spijkers of schroeven bevestigt u de band aan de paal. Deze band snijdt niet in de stam van de boom en zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling. Met deze boomband moet u niet de boom recht gaan trekken, de boom moet al recht staan.

Hoe moet u Albizia julibrissin snoeien en onderhouden?

Het eerste jaar heeft Albizia julibrissin bij droge perioden extra water nodig. Het voordeel is dat deze tuinplant zelf een waarschuwing geeft bij droogte: Als de blaadjes overdag gesloten blijven is extra water zeer gewenst. Ben echter wel op tijd, anders begint het blad van de boom te vallen.

Albizia julibrissin groeit van nature uit tot een parasolvormige boom. U kunt de Perzische slaapboom indien gewenst goed snoeien. De boom bloeit op het nieuwe hout. Snoeien kan om die reden het beste plaats vinden direct na de winter, rond eind maart tot half april; knip dode takken dan meteen ook helemaal weg.

Albizia julibrissin kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: In de zomermaanden verschijnen opvallende rood-roze pluisvormige bloemen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.