Menu
Geen producten gevonden

Catalpa bignonioides 'Nana'

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 6
Catalpa bignonioides 'Nana'

De Catalpa bignonioides 'Nana' is een bolboom die opvalt met grote frisgroene bladeren. De boom is werkelijk geschikt voor elke tuin.

Wat zijn de kenmerken van Catalpa bignonioides 'Nana'?

Van alle bolbomen is de Catalpa bignonioides ‘Nana’ misschien wel de meest bekende. Het opvallendste aan de Catalpa bignonioides ‘Nana’ is het grote, heldergroene hartvormige blad. Bij de ‘Nana’ is het blad wel iets kleiner dan bij de andere Catalpa-soorten. De groei is compact waardoor de boom de vorm van een bol aanneemt. Op latere leeftijd krijgt de boom een afgeplatte bolvorm.

In het voorjaar is de bolcatalpa een van de laatste bomen die in het blad schiet. Het blad maakt een flinke groeispurt wanneer de groei op gang komt. In de herfst verkleurt het blad dofgroen met soms wat geeltinten alvorens het afvalt.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Net als bij alle andere bolbomen wordt ook Catalpa bignoniodes ‘Nana’ geënt op een onderstam. De maat van de onderstam bepaald de hoogte van de boom. De onderstam groeit namelijk niet meer in de hoogte, alleen in de breedte. Bij Tuinplantenwinkel.nl hebben we een aantal geënte Catalpa bomen op stam in het assortiment. De hoogte van de boom staat daarmee vast (180 cm tot 225 cm). Het is een geliefde tuinplant. Je ziet ze in tuinen, maar ook in openbaar groen.

Hoe plant u Catalpa bignonioides 'Nana'?

Geef de Catalpa bignonioides 'Nana' een warme beschutte standplaats in de zon of halfschaduw. Bij te veel wind kunnen er bladeren beschadigen en takken afbreken. Op een zanderige of leemachtige, goed doorlaatbare bodem zal deze tuinplant het prima doen. De plant verdraagt ook verharding, d.w.z. dat u hem in een plantvak tussen bestrating kunt planten. Zorg eerst dat de grond goed losgemaakt wordt; er mogen geen harde lagen in zitten.

Vervolgens graaft u een plantgat dat net iets groter is dan de kluit. Meng wat aanplantgrond door de aarde in het gat. Dompel de plant met pot en al even onder in water, verwijder daarna de pot en plaats de boom in het gat. Vul het gat op met omliggende aarde en druk de grond rond de tuinplant met uw voet goed aan. Geef nogmaals ruim water en herhaal dit in het begin regelmatig.

Hoe moet u Catalpa bignonioides 'Nana' snoeien?

Omdat de kroon van deze boom geënt is op een onderstam, is het belangrijk om deze niet te groot te laten worden. Vooral op een winderige plaats. Dan bestaat de kans dat hij afbreekt. Door te snoeien bepaalt u zelf hoe groot de bol van de Catalpa bignonioides 'Nana' wordt. Het snoeien kan het beste elk jaar of om de twee jaar na de vorstperiode in februari- maart. Snoeien voor de winter kan leiden tot vorstschade.

Als u elk jaar snoeit adviseert Tuinplantenwinkel.nl om de bol te halveren. Indien u om de twee jaar snoeit dan knipt u de bol tot 10 cm boven de ent terug. Hoe dieper de boom wordt terug gesnoeid des te sterker zal de groei in het opvolgende groeiseizoen zijn.

Het compleet terugnemen van de takken tot kort op de ent wordt knotten genoemd. Bij deze methode is de groei van de takken het sterkst. De bol zal dan ongeveer één tot anderhalve meter breed worden in één jaar tijd.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het grote frisgroene blad van de Catalpa bignonioides 'Nana' oogt de hele zomer fris.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De ruimte die wenst te geven is prima en is groot genoeg.
  U kunt de catalpa nu aanplanten dat is geen probleem. Dat kan omdat de bomen in pot staan. De wortels worden bij het verwijderen van de pot niet beschadigt en kunnen gewoon doorgroeien. Het is wel belangrijk om bij droogte extra water te geven.

  Verder is de diepte van 70 centimeter goed. Een catalpa wortelt oppervlakkig dus dat moet ook lukken.

  Dit ter info voor u .

 2. Stacey Stacey

  Op het terras willen wij Catalpa's plaatsen met een halfhoge rand eromheen waar je op kunt zitten. We dachten zelf aan een bak van 150*150 maar is dit voldoende voor de Catalpa? Wanneer kunnen we deze het beste planten? Aan 1 kant kunnen we de rand maken op een bestaande fundering maar die is +- 70 cm diep onder de grond. 2 zijkanten van het vierkant hebben dan dus een betonnen blok in de grond. Is dit een probleem voor het wortelen van de bomen? Wanneer kunnen we ze het beste planten?

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt dat doen door de bomen wat dichter op elkaar te planten. Op die manier vormen de kronen in de zomer één geheel. Een plantafstand van 2 meter moet voldoende zijn om dit effect te krijgen. Houdt er wel rekening mee dat u deze bomen het beste ieder jaar terug snoeit na de winter.

  Een andere optie zou zijn om een leiboom te plaatsen. Dan hoeft u misschien maar één boom te planten. Bekijk deze eens op: https://www.tuinplantenwinkel.nl/bomen/leibomen/

 4. M.G. Op de Weegh M.G. Op de Weegh

  Mijn vriendin wil 2 bolcatalpa's dicht naast elkaar zetten om inkijk in haar huisje te voorkomen. Ze mogen een beetje in elkaar groeien. Wat is de minimale plantafstand? Ze heeft stammen van 1.80 meter hoog. Haar voortuintje is niet zo breed.

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk is de toevoer van de boom onderbroken en is hij wel bezig te herstellen en uit zelf bescherming maakt hij dan klein blad.
  Als de kat er flink aan gekrabd heeft kan dat behoorlijk wat schade geven. U kunt daar weinig aan doen en de boom zal uit zichzelf moeten herstellen. U kunt ons eventueel een foto sturen van de schade zodat we het beste advies kunnen geven.

  Dit ter info voor u.

 6. Harry Harry

  Hallo beste bomen experts! Wij hebben sinds 3 jaar 2 bolcatalpa's in onze tuin. beiden zijn vorig jaar gesnoeid. 1 staat er goed bij, de ander is amper uitgegroeid. blad daarvan is ca 3 cm....., wel is het zo dat vorig jaar een kat van een van de buren, die stam gebruikt heeft als krabpaal. Daar zijn we niet blij mee en we weten niet van wie deze kat is. wel heb ik de boom met kippengaas beschermd. Heeft U advies hoe de stam/boom te helpen? Hoor graag, alvast dank. vr groet, Harry

 7. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u een halfstam catalpa besteld heeft met een stam van 150 cm, dan moet dit ook geleverd worden.
  Als de betreffende handelaar dan met een stam van 85 cm afkomt is dat natuurlijk niet goed. De stam groeit niet meer in de hoogte omdat de boom is geënt. De stam zal wel in de dikte groeien.

  Er is dus een verkeerde plant geleverd en dat moeten ze oplossen voor u.

  Dat is ons eerlijke advies

 8. davy demeulenaere davy demeulenaere

  beste
  een vraag ik heb catalpa gekocht bij een handelaar een halfstam van 150 cm stamhoogte
  maar de stam is nu 85cm hoog komt die dan nog 150cm hoog in de groei of heb ik bij die handelaar miskocht ?
  mvg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

thuiswinkel waarborg

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.