Menu
Geen producten gevonden

Catalpa bignonioides 'Nana'

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 26
Catalpa bignonioides 'Nana'

De Catalpa bignonioides 'Nana' is een bolboom die opvalt met grote frisgroene bladeren. De boom is werkelijk geschikt voor elke tuin.

Wat zijn de kenmerken van Catalpa bignonioides 'Nana'?

Van alle bolbomen is de Catalpa bignonioides ‘Nana’ misschien wel de meest bekende. Het opvallendste aan de Catalpa bignonioides ‘Nana’ is het grote, heldergroene hartvormige blad. Bij de ‘Nana’ is het blad wel iets kleiner dan bij de andere Catalpa-soorten. De groei is compact waardoor de boom de vorm van een bol aanneemt. Op latere leeftijd krijgt de boom een afgeplatte bolvorm.

In het voorjaar is de bolcatalpa een van de laatste bomen die in het blad schiet. Het blad maakt een flinke groeispurt wanneer de groei op gang komt. In de herfst verkleurt het blad dofgroen met soms wat geeltinten alvorens het afvalt.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Net als bij alle andere bolbomen wordt ook Catalpa bignoniodes ‘Nana’ geënt op een onderstam. De maat van de onderstam bepaald de hoogte van de boom. De onderstam groeit namelijk niet meer in de hoogte, alleen in de breedte. Bij Tuinplantenwinkel.nl hebben we een aantal geënte Catalpa bomen op stam in het assortiment. De hoogte van de boom staat daarmee vast (180 cm tot 225 cm). Het is een geliefde tuinplant. Je ziet ze in tuinen, maar ook in openbaar groen.

Hoe plant u Catalpa bignonioides 'Nana'?

Geef de Catalpa bignonioides 'Nana' een warme beschutte standplaats in de zon of halfschaduw. Bij te veel wind kunnen er bladeren beschadigen en takken afbreken. Op een zanderige of leemachtige, goed doorlaatbare bodem zal deze tuinplant het prima doen. De plant verdraagt ook verharding, d.w.z. dat u hem in een plantvak tussen bestrating kunt planten. Zorg eerst dat de grond goed losgemaakt wordt; er mogen geen harde lagen in zitten.

Vervolgens graaft u een plantgat dat net iets groter is dan de kluit. Meng wat aanplantgrond door de aarde in het gat. Dompel de plant met pot en al even onder in water, verwijder daarna de pot en plaats de boom in het gat. Vul het gat op met omliggende aarde en druk de grond rond de tuinplant met uw voet goed aan. Geef nogmaals ruim water en herhaal dit in het begin regelmatig.

Hoe moet u Catalpa bignonioides 'Nana' snoeien?

Omdat de kroon van deze boom geënt is op een onderstam, is het belangrijk om deze niet te groot te laten worden. Vooral op een winderige plaats. Dan bestaat de kans dat hij afbreekt. Door te snoeien bepaalt u zelf hoe groot de bol van de Catalpa bignonioides 'Nana' wordt. Het snoeien kan het beste elk jaar of om de twee jaar na de vorstperiode in februari- maart. Snoeien voor de winter kan leiden tot vorstschade.

Als u elk jaar snoeit adviseert Tuinplantenwinkel.nl om de bol te halveren. Indien u om de twee jaar snoeit dan knipt u de bol tot 10 cm boven de ent terug. Hoe dieper de boom wordt terug gesnoeid des te sterker zal de groei in het opvolgende groeiseizoen zijn.

Het compleet terugnemen van de takken tot kort op de ent wordt knotten genoemd. Bij deze methode is de groei van de takken het sterkst. De bol zal dan ongeveer één tot anderhalve meter breed worden in één jaar tijd.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het grote frisgroene blad van de Catalpa bignonioides 'Nana' oogt de hele zomer fris.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tanja,

  Bedankt voor uw bericht.

  De beste tijd om de Bolcatalpa te snoeien is na de winter in maart.

  Het kan ook wel nu, meestal levert dat geen probleem op. Maar mocht er strenge vorst komen (kouder dan -10 graden), dan bestaat de kans op op vorstschade.

  Er zit nog 30 cm takkenlengte aan de kroon. Dat scheelt ook. Als de boom echt geknot was geweest, (dus ook die 30 cm er nog af) dan was de kans groter dat er vorstschade op kan treden. Ik verwacht dat de boom volgend voorjaar weer gewoon mooi gaat uitlopen. Geen zorgen daarover.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Simone,

  Bedankt voor uw bericht.

  U mag deze nu gewoon terug knippen dat is geen probleem. Hij zal dan nog een klein beetje uitschieten met nieuw blad voor de winter. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 3. Simone Simone

  Hallo, wij hebben 3 jaar terug een bolcatalpa geplaatst, deze wordt ieder voorjaar teruggesnoeid.
  We vinden dat de bol te groot wordt voor onze tuin, zouden we de bol tussentijds in september ook wat terug kunnen snoeien?

 4. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Ik ben niet helemaal zeker, maar ik verwacht dat de Bolcatalpa geen bloemen gaat vormen. Deze boom maakt geen kroon met diverse vertakkingen.

  De 'normale' boomvorm van de Catalpa maakt wel een kroon met vertakkingen. Aan die vertakkingen zullen de bloemknoppen komen.

  De Bolcatalpa maakt alleen lange rechte scheuten vanaf de kern van de boom en maakt verder weinig tot geen zijtakken aan deze scheuten. Het zal daarmee te maken hebben dat er geen bloemen aan uw boom komt verwacht ik.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 5. M. Lindeman M. Lindeman

  Ik heb inmiddels een jaar of 8 een bolcatalpa in de volle grond staan, hij groeit goed, mooi in het blad. Ik snoei hem eigenlijk nooit, soms wat uitstekende takken wegknippen.
  Tot op heden heeft hij nooit gebloeid. Gaat dat nog gebeuren of doet deze variant dat niet....?

 6. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Heeft u de bomen bij ons (tuinplantenwinkel.nl) gekocht?

  Het beste kunt u ons een foto sturen van de bomen zoals er nu bij staan. Dit kan naar [email protected] We zullen u van daaruit verder van advies voorzien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 7. A.Manders A.Manders

  Op 9 mei zijn er 2 catalpa boompjes gepland met kluit en jutezak eromheen in de grond. Deze zijn 2 meter hoog en zijn beide ge-ent en toppen zijn zwart gewaxt. Nu zijn we bijna 3 weken verder en zie ik nog steeds geen enkel blaadje uitkomen? Is dit normaal als je weet dat de binnenkant van zowel stam/bast aks de grootste takken nog diepgroen zijn bij het bekrassen? Zijn ze nog wel goed of moeten ze worden vervangen want ik lees dat ze nu reeds bladeren zouden moeten geven?

 8. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  De Catalpa's krijgen over een aantal jaar altijd een doorsnede van 2,5 tot 3 meter. Als u de bomen elk jaar terugsnoeit (knot) of eventueel om het jaar, dan is de diameter binnen deze afmeting te houden.

  Met vriendelijke groet.
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 9. J. Jacobsen J. Jacobsen

  Ik ben van plan twee geënte Bolcatalpa's te kopen. Stamhoogte 2 mtr. Ik wil de bomen naast elkaar planten. De bollen wil ik niet in elkaar laten groeien. Op wat voor doorsnede van de kronen moet ik rekenen?

 10. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het is normaal dat de Catalpa pas laat uitloopt. Dit is een van de boomsoorten die pas als laatste zijn blad ontwikkelt (meestal pas ergens in mei). Dit jaar zijn veel planten en bomen erg vroeg met hun bladontwikkeling maar de Catalpa volgt dus altijd wat later. Hij zal hoogstwaarschijnlijk wel eerder blad ontwikkelen dan normaal. Geen zorgen dus.

 11. Liza van Heest Liza van Heest

  Beste,

  Wij hebben vorig jaar 2 catalpa's gekocht. vorig jaar hadden we vrij kleine blaadje. Nu is het al lekker warm aan het worden, maar staan er nog steeds geen knopjes op. De bomen in onze buurt beginnen al allemaal blaadjes te krijgen. Is dat vaak zo dat deze soort wat later is of hebben wij een probleempje?

 12. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw reactie op dit blog.

  De scheuten die u ziet ontwikkelen zijn afkomstig van de onderstam van de oorspronkelijke Bolcatalpa. Het betreft meestal de normale Catalpa bignonioides. Deze groeit een stuk sneller dan de geënte vorm en zal uitgroeien tot een boom van ongeveer 5 tot 7 meter hoog. Aan deze boom verschijnen op den duur witte bloemen in juni/juli en daarna lange peulvruchten.

  U kunt deze boom ook snoeien maar meestal groeit de boom hard terug na de snoei. Een lichte snoei is dan het beste, omdat de boom dan minder hard terug groeit.

 13. Jan Jan

  Wij hadden bij aankoop van de woning twee bij de grond afgezaagde bomen in de voortuin. Hieruit zijn dit voorjaar meerdere catalpa spruiten gegroeid. Deze zijn nu zo'n 2 meter hoog in dus 1 zomer tijd. Nu zie ik dat dit vaak een geënte boom is, maar die bij ons dus niet. Wat kan ik verwachten van de hoogte van deze boom en wanneer kan ik deze het beste snoeien? Verschilt dat van de geënte variant?

 14. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  Als de bol catalpa het eerste jaar nog niet echt een grote bol gemaakt heeft zou u het snoeien in het voorjaar over kunnen slaan dat is geen probleem. Dan snoeit u hem het derde jaar wel weer voor bijvoorbeeld de helft terug dan ontwikkelt de boom een stevige bol.

  Dit ter info voor u.

 15. Guiot Eddy Guiot Eddy

  Hallo, ik heb deze maand (augustus)
  3 bolcatalpa's gekocht met stamhoogte 180 cm. De kruin van de boompjes zijn heel klein. Moet ik deze dan snoeien in het voorjaar volgend jaar of pas na 2 jaar.

 16. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk heeft de boom tijdelijk even te droog gestaan. Het eerste wat de boom dan doet is zijn blad afstoten. In veel gevallen kan de boom goed herstellen. Ons advies is om de kluit flink water te geven zodat deze tot in de kern weer vochtig wordt. Snoei daarnaast de takken wat terug; dat zorgt ervoor dat de boom makkelijker uitloopt. U kunt controleren of de boom nog leeft door met een nagel of mesje over de twijgen te krassen. Als u een groene kleur ziet kan de boom zeker herstellen.

  Er staat wel dat de boom in een bak staat; bedoelt u dan dat de boom in een losse plantenbak staat op de grond of bedoelt u een bak waarbij de grond doorloopt in de ondergrond als in een verhoogde border?

  In dat eerste geval heeft een catalpa boom zeer veel water nodig wanneer deze in blad staat. Door het grote blad verdampt de boom veel water en dient de boom bijna dagelijks water krijgen. Ons advies is eigenlijk om te proberen deze boom in de volle grond te planten.

  Als de boom in een verhoogde border staat is hij vooral in de eerste paar jaar gevoelig voor droogte. Het weer van dit en vorig jaar (2018) werkt dan niet mee. De wortels van de boom reiken nog niet ver waardoor de boom gerust wat extra water mag hebben. Geef gerust 2 of 3 keer per week 2 of 3 volle gieters (15 liter) water.

 17. Niels Niels

  Heb mijn catalpa nu 1.5 jaar. Hij stond ook mooi in bloei. Hij staat in een bak en vorige maand hebben we een paar weken heel warm weer gehad .heb hem wel goed water gegeven maar het mocht niet baten.hij is nu hellemaal verdort en alle bladeren zijn eraf gevallen.merkten dat de grond keihard geworden was en heb daarom rond om de boom een drain slang geplaatst die ik tot diep onder de wortel heb geplaatst. Mijn vraag is of ie volgend jaar nog terug komt of dat ie defenetief overleden is ?

 18. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht,

  Als de Catalpa de geboorteboom zou moeten worden, dan is dat qua leeftijd die de boom kan behalen niet de meest ideale soort. De kans dat deze boom niet zo heel oud wordt, is bij de Catalpa aanwezig.

 19. Vero Vero

  Beste,

  Ik zou graag een boom planten als geboortegeschenk voor mijn dochter. Mijn vraag alvorens ik jullie een bezoekje breng. Wat is de gemiddelde leeftijd van een catalpa? Ik ben nl. opzoek naar een niet-doorsnee boom die best oud kan worden in ons klimaat. Veel dank! Vero

 20. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De ruimte die wenst te geven is prima en is groot genoeg.
  U kunt de catalpa nu aanplanten dat is geen probleem. Dat kan omdat de bomen in pot staan. De wortels worden bij het verwijderen van de pot niet beschadigt en kunnen gewoon doorgroeien. Het is wel belangrijk om bij droogte extra water te geven.

  Verder is de diepte van 70 centimeter goed. Een catalpa wortelt oppervlakkig dus dat moet ook lukken.

  Dit ter info voor u .

 21. Stacey Stacey

  Op het terras willen wij Catalpa's plaatsen met een halfhoge rand eromheen waar je op kunt zitten. We dachten zelf aan een bak van 150*150 maar is dit voldoende voor de Catalpa? Wanneer kunnen we deze het beste planten? Aan 1 kant kunnen we de rand maken op een bestaande fundering maar die is +- 70 cm diep onder de grond. 2 zijkanten van het vierkant hebben dan dus een betonnen blok in de grond. Is dit een probleem voor het wortelen van de bomen? Wanneer kunnen we ze het beste planten?

 22. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt dat doen door de bomen wat dichter op elkaar te planten. Op die manier vormen de kronen in de zomer één geheel. Een plantafstand van 2 meter moet voldoende zijn om dit effect te krijgen. Houdt er wel rekening mee dat u deze bomen het beste ieder jaar terug snoeit na de winter.

  Een andere optie zou zijn om een leiboom te plaatsen. Dan hoeft u misschien maar één boom te planten. Bekijk deze eens op: https://www.tuinplantenwinkel.nl/bomen/leibomen/

 23. M.G. Op de Weegh M.G. Op de Weegh

  Mijn vriendin wil 2 bolcatalpa's dicht naast elkaar zetten om inkijk in haar huisje te voorkomen. Ze mogen een beetje in elkaar groeien. Wat is de minimale plantafstand? Ze heeft stammen van 1.80 meter hoog. Haar voortuintje is niet zo breed.

 24. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk is de toevoer van de boom onderbroken en is hij wel bezig te herstellen en uit zelf bescherming maakt hij dan klein blad.
  Als de kat er flink aan gekrabd heeft kan dat behoorlijk wat schade geven. U kunt daar weinig aan doen en de boom zal uit zichzelf moeten herstellen. U kunt ons eventueel een foto sturen van de schade zodat we het beste advies kunnen geven.

  Dit ter info voor u.

 25. Harry Harry

  Hallo beste bomen experts! Wij hebben sinds 3 jaar 2 bolcatalpa's in onze tuin. beiden zijn vorig jaar gesnoeid. 1 staat er goed bij, de ander is amper uitgegroeid. blad daarvan is ca 3 cm....., wel is het zo dat vorig jaar een kat van een van de buren, die stam gebruikt heeft als krabpaal. Daar zijn we niet blij mee en we weten niet van wie deze kat is. wel heb ik de boom met kippengaas beschermd. Heeft U advies hoe de stam/boom te helpen? Hoor graag, alvast dank. vr groet, Harry

 26. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u een halfstam catalpa besteld heeft met een stam van 150 cm, dan moet dit ook geleverd worden.
  Als de betreffende handelaar dan met een stam van 85 cm afkomt is dat natuurlijk niet goed. De stam groeit niet meer in de hoogte omdat de boom is geënt. De stam zal wel in de dikte groeien.

  Er is dus een verkeerde plant geleverd en dat moeten ze oplossen voor u.

  Dat is ons eerlijke advies

 27. davy demeulenaere davy demeulenaere

  beste
  een vraag ik heb catalpa gekocht bij een handelaar een halfstam van 150 cm stamhoogte
  maar de stam is nu 85cm hoog komt die dan nog 150cm hoog in de groei of heb ik bij die handelaar miskocht ?
  mvg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.