Menu
Geen producten gevonden

Catalpa bignonioides 'Nana'

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 42
Catalpa bignonioides 'Nana'

De Catalpa bignonioides 'Nana' is een bolboom die opvalt met grote frisgroene bladeren. De boom is werkelijk geschikt voor elke tuin.

Wat zijn de kenmerken van Catalpa bignonioides 'Nana'?

Van alle bolbomen is de Catalpa bignonioides ‘Nana’ misschien wel de meest bekende. Het opvallendste aan de Catalpa bignonioides ‘Nana’ is het grote, heldergroene hartvormige blad. Bij de ‘Nana’ is het blad wel iets kleiner dan bij de andere Catalpa-soorten. De groei is compact waardoor de boom de vorm van een bol aanneemt. Op latere leeftijd krijgt de boom een afgeplatte bolvorm.

In het voorjaar is de bolcatalpa een van de laatste bomen die in het blad schiet. Het blad maakt een flinke groeispurt wanneer de groei op gang komt. In de herfst verkleurt het blad dofgroen met soms wat geeltinten alvorens het afvalt.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Net als bij alle andere bolbomen wordt ook Catalpa bignoniodes ‘Nana’ geënt op een onderstam. De maat van de onderstam bepaald de hoogte van de boom. De onderstam groeit namelijk niet meer in de hoogte, alleen in de breedte. Bij Tuinplantenwinkel.nl hebben we een aantal geënte Catalpa bomen op stam in het assortiment. De hoogte van de boom staat daarmee vast (180 cm tot 225 cm). Het is een geliefde tuinplant. Je ziet ze in tuinen, maar ook in openbaar groen.

Hoe plant u Catalpa bignonioides 'Nana'?

Geef de Catalpa bignonioides 'Nana' een warme beschutte standplaats in de zon of halfschaduw. Bij te veel wind kunnen er bladeren beschadigen en takken afbreken. Op een zanderige of leemachtige, goed doorlaatbare bodem zal deze tuinplant het prima doen. De plant verdraagt ook verharding, d.w.z. dat u hem in een plantvak tussen bestrating kunt planten. Zorg eerst dat de grond goed losgemaakt wordt; er mogen geen harde lagen in zitten.

Vervolgens graaft u een plantgat dat net iets groter is dan de kluit. Meng wat aanplantgrond door de aarde in het gat. Dompel de plant met pot en al even onder in water, verwijder daarna de pot en plaats de boom in het gat. Vul het gat op met omliggende aarde en druk de grond rond de tuinplant met uw voet goed aan. Geef nogmaals ruim water en herhaal dit in het begin regelmatig.

Hoe moet u Catalpa bignonioides 'Nana' snoeien?

Omdat de kroon van deze boom geënt is op een onderstam, is het belangrijk om deze niet te groot te laten worden. Vooral op een winderige plaats. Dan bestaat de kans dat hij afbreekt. Door te snoeien bepaalt u zelf hoe groot de bol van de Catalpa bignonioides 'Nana' wordt. Het snoeien kan het beste elk jaar of om de twee jaar na de vorstperiode in februari- maart. Snoeien voor de winter kan leiden tot vorstschade.

Als u elk jaar snoeit adviseert Tuinplantenwinkel.nl om de bol te halveren. Indien u om de twee jaar snoeit dan knipt u de bol tot 10 cm boven de ent terug. Hoe dieper de boom wordt terug gesnoeid des te sterker zal de groei in het opvolgende groeiseizoen zijn.

Het compleet terugnemen van de takken tot kort op de ent wordt knotten genoemd. Bij deze methode is de groei van de takken het sterkst. De bol zal dan ongeveer één tot anderhalve meter breed worden in één jaar tijd.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het grote frisgroene blad van de Catalpa bignonioides 'Nana' oogt de hele zomer fris.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Wim,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  70 cm is voor een Catalpa echt heel laag. Hebben deze boompjes alleen een stammetje, of zijn ze ergens al vertakt? Als ze vertakt zijn (bol-boom op stam), dan wordt de stam van deze boompjes niet meer hoger.

  Als de Catalpa boompjes een doorgaande stam hebben, dan worden ze zeker nog hoger. Het beste kunt u dan een bamboestok langs het stammetje binden en telkens als hij bovenin een nieuwe scheut maakt, deze aan de bamboestok knopen. Zo krijgt de boom een zo recht mogelijke stam.

  Zodra de stam de gewenste hoogte bereikt heeft, kunt u de top eruit knippen. Daarna zal hij vanaf die hoogte zijtakken gaan vormen. Naarmate het boompje ouder wordt, zal ook de stam dikker worden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Wim Wim

  Beste waar wij komen wonen zijn staan twee catalpa deze zijn vorig jaar gepland zijn nu amper 70cm hoog en een stam can 1cm dik gaan deze nog groeien in de hoogte of niet moet ik deze ook elk jaar snoeien of wat moet ik doen ik zou toch graag hebben dat ze wat hoger worden mvg wim

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Luc,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  U heeft in ieder geval de juiste grond gebruikt om de Catalpa mee aan te planten. Daarnaast is het heel belangrijk om de boom een keer heel veel water te geven, zodat de grond rondom de kluit goed vochtig is. Daarna ervoor zorgen dat de grond niet uitdroogt.

  Hoe lang waren de takken van deze bolcatalpa? Als hij dit voorjaar geknot is geweest, dan hoeft u nu niet te snoeien, maar als er (lange takken) aan de Catalpa zitten, dan mogen deze teruggeknipt worden. Knip dan zover terug dat er ongeveer 25 cm overblijft. Door het takkengestel terug te knippen, wordt ervoor gezorgd dat er minder vocht en voeding nodig is om de boom te voorzien. Dit is belangrijk, omdat er tijdens het verplanten wortels zijn afgebroken. Zo blijft de verhouding wortel / takken enigszins in tact.

  In deze tijd van het jaar blijft het een beetje geluk hebben met verplanten, maar met de juiste verzorging, heeft het toch wel kans van slagen. Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Luc Luc

  Goedeavond

  Ik heb vandaag een catalpa boom bij iemand opgehaald en in me eigen tuin gezet eerst 3 zaken tuin aarde speciaal voor bomen er in en om heen gedaan daarna de aarde wat ik er uit heb geschept nu is me vraag gaat deze boom het nog wel doen of moet ik geluk hebben

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Daniëlle,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Bij de meeste gemeenten geldt een afstand van 2 meter vanaf de erfgrens. Voor de zekerheid zou ik het even bij uw gemeente checken, het zou kunnen dat ze een andere afstand hanteren.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Kim,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  De boom zal binnen nu en een week of 6 (half juni) uit moeten gaan lopen. Is hij op dat moment niet gestart, dan zal hij het niet overleefd hebben.

  U kunt kijken of er nog leven in een plant / boom zit, door met uw nagel of een mesje een stukje van de bast van een tak af te schrapen. Als het eronder groen / witgroen is, dan zit er nog leven in die tak. Is het bruin, dan is de tak dood. Test dit maar eens uit.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 7. Daniëlle l Daniëlle l

  Beste,
  We hebben vorig jaar een catalpa van 2.00m gekocht en gepoot maar nu vraag ik me eigenlijk af hoeveel cm/mtr hij van de scheiding vanaf de schutting (schutting is 1.80mtr hoog) van onze buren af mag staan.

  Mvg

 8. Kim Kim

  Goedemiddag,

  Wij hebben 2 maanden geleden een. Volwassen catalpa gekocht via marktplaats. De boom had alleen alleen wat korte dikke worstels en wat jonge wortels. Wanneer weet ik of de boom deze verhuizing overleefd heeft?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet Kim

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Mve,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Het verdient inderdaad de voorkeur om een Catalpa pas na de winter te snoeien. Op deze manier wordt de kans op invriezen van gedeelten van de takken voorkomen.

  Daarnaast is een Catalpa wel ontzettend sterk en zal niet zomaar compleet invriezen. Ik verwacht dat de boom zeker nog een reële kans maakt om weer mooi uit te gaan lopen. Het kan best nog wel even duren (tot eind mei) voordat er nieuwe scheuten zichtbaar worden. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Mve Mve

  Mijn nieuwe buurman heeft zijn waanzinnig mooie en grote catalpa volledig tot de stam teru gesnoeid, precies de dag voordat de sneeuw een week bleef liggen en veel vorst.

  Wat is de kans dat die dit overleefd??

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ellen,


  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Helemaal terugsnoeien zou ik in uw geval ook niet meer doen. De kans is dan aanwezig dat hij niet meer opnieuw uitschiet. Maar ik zou het wel verder dan de helft doen. Anders komen er vanaf de plek waar gesnoeid is weer nieuwe takken en ik denk dat dat geen mooi beeld gaat geven.

  Het beste lijkt me om de takken voor ongeveer 3/4e terug te knippen. Dus ongeveer 40 tot 50 cm over laten. Er blijft dan na het snoeien een bol over van 80 tot 100 cm doorsnede. Van daaruit zal de boom weer nieuwe scheuten / takken gaan vormen. Het is aan te raden om vanaf nu elk jaar of om het jaar de boom te gaan snoeien. Zo blijft hij in model en wordt hij niet té groot. Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Ellen Ellen

  We hebben al 10 jaar een prachtige grote bol catalpa. Hij is nog nooit gesnoeid. De buren willen dat hij gesnoeid wordt, want hij “hangt” een stukje in hun tuin. De takken zijn bij de stam wel 20 cm dik. Ze zijn zo’n 2,5 meter lang.
  Moet ik zo dicht mogelijk op de entplek snoeien? Die is niet meer te vinden. Of kan ik de takken bijvoorbeeld halveren zodat het model er nog wat in blijft?

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Frank,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Omdat de Catalpa het bij u erg goed doet, is het blad mooi frisgroen en daardoor helaas net wat vatbaarder voor meeldauw.

  U kunt ervoor kiezen om met een schimmelbestrijdingsmiddel te werken (bijvoorbeeld spuitzwavel) in de periode net voordat de meeldauw er doorgaans in komt, maar het zal waarschijnlijk lastig zijn om te voorkomen dat de boom er last van krijgt.

  U zou er ook voor kunnen kiezen om de meest aangetaste bladeren / takken uit de boom te knippen. De schimmel wordt dan verwijderd van de boom en waarschijnlijk maakt de boom daarna nog een keer nieuw blad aan (afhankelijk van het weer / hitte / droogte / etc)

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Frank Frank

  Hallo,
  Mijn catalpa snoei ik elk jaar en groeit altijd mooi vol.
  Echter wanneer de boom op zijn mooist is krijg ik elk jaar weer last van meeldauw. De bladeren worden lelijk en gaan krullen en de boom is later in het seizoen niet meer zo mooi.
  Hoe kan ik dit het beste bestrijden met welk middel?

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Inge,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'

  U mag de Catalpa ieder voorjaar (direct na de winter) terug snoeien. U kunt er ook voor kiezen om de boom om de paar jaar terug te snoeien. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor de boom.

  Door de boom te snoeien ontwikkelt de boom over het algemeen malsere scheuten met groter blad. Snoeien tot 10 cm vanaf de ent is prima, ookal is het een jonge boom met nog maar weinig en / of korte scheuten.

  Als u echter een grotere kroon wenst, dan kunt u er voor kiezen om de boom volgend jaar pas terug te snoeien.

  U kunt dan de takken ook voor een groter deel laten staan (snoei de takken dan bijvoorbeeld terug tot 50 cm vanaf de ent).

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Inge Inge

  Beste,
  We hebben vorig jaar lente catalpa Nana geplant in onze tuin. Deze hebben nu dus 1 zomer gestaan.
  Moeten ze dan gelijk ook het eerste jaar terug gesnoeid worden? Alle takken tot ca. 10cm vanaf de ent?
  Sommige takken zijn wat dikker maar er zitten ook nog hele dunne takjes aan. De takken zijn zo'n 30-40cm lang geworden.
  Hoor het graag, alvast dank voor uw hulp!

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tanja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  De beste tijd om de Bolcatalpa te snoeien is na de winter in maart.

  Het kan ook wel nu, meestal levert dat geen probleem op. Maar mocht er strenge vorst komen (kouder dan -10 graden), dan bestaat de kans op op vorstschade.

  Er zit nog 30 cm takkenlengte aan de kroon. Dat scheelt ook. Als de boom echt geknot was geweest, (dus ook die 30 cm er nog af) dan was de kans groter dat er vorstschade op kan treden. Ik verwacht dat de boom volgend voorjaar weer gewoon mooi gaat uitlopen. Geen zorgen daarover.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Simone,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa.

  U mag deze nu gewoon terug knippen dat is geen probleem. Hij zal dan nog een klein beetje uitschieten met nieuw blad voor de winter. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 19. Simone Simone

  Hallo, wij hebben 3 jaar terug een bolcatalpa geplaatst, deze wordt ieder voorjaar teruggesnoeid.
  We vinden dat de bol te groot wordt voor onze tuin, zouden we de bol tussentijds in september ook wat terug kunnen snoeien?

 20. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Lindeman,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa.

  Ik ben niet helemaal zeker, maar ik verwacht dat de Bolcatalpa geen bloemen gaat vormen. Deze boom maakt geen kroon met diverse vertakkingen.

  De 'normale' boomvorm van de Catalpa maakt wel een kroon met vertakkingen. Aan die vertakkingen zullen de bloemknoppen komen.

  De Bolcatalpa maakt alleen lange rechte scheuten vanaf de kern van de boom en maakt verder weinig tot geen zijtakken aan deze scheuten. Het zal daarmee te maken hebben dat er geen bloemen aan uw boom komt verwacht ik.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 21. M. Lindeman M. Lindeman

  Ik heb inmiddels een jaar of 8 een bolcatalpa in de volle grond staan, hij groeit goed, mooi in het blad. Ik snoei hem eigenlijk nooit, soms wat uitstekende takken wegknippen.
  Tot op heden heeft hij nooit gebloeid. Gaat dat nog gebeuren of doet deze variant dat niet....?

 22. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste A. Manders,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Heeft u de bomen bij ons (tuinplantenwinkel.nl) gekocht?

  Het beste kunt u ons een foto sturen van de bomen zoals er nu bij staan. Dit kan naar [email protected] We zullen u van daaruit verder van advies voorzien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 23. A.Manders A.Manders

  Op 9 mei zijn er 2 catalpa boompjes gepland met kluit en jutezak eromheen in de grond. Deze zijn 2 meter hoog en zijn beide ge-ent en toppen zijn zwart gewaxt. Nu zijn we bijna 3 weken verder en zie ik nog steeds geen enkel blaadje uitkomen? Is dit normaal als je weet dat de binnenkant van zowel stam/bast aks de grootste takken nog diepgroen zijn bij het bekrassen? Zijn ze nog wel goed of moeten ze worden vervangen want ik lees dat ze nu reeds bladeren zouden moeten geven?

 24. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste J. Jacobsen,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  De Catalpa's krijgen over een aantal jaar altijd een doorsnede van 2,5 tot 3 meter. Als u de bomen elk jaar terugsnoeit (knot) of eventueel om het jaar, dan is de diameter binnen deze afmeting te houden.

  Met vriendelijke groet.
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 25. J. Jacobsen J. Jacobsen

  Ik ben van plan twee geënte Bolcatalpa's te kopen. Stamhoogte 2 mtr. Ik wil de bomen naast elkaar planten. De bollen wil ik niet in elkaar laten groeien. Op wat voor doorsnede van de kronen moet ik rekenen?

 26. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Liza,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Het is normaal dat de Catalpa pas laat uitloopt. Dit is een van de boomsoorten die pas als laatste zijn blad ontwikkelt (meestal pas ergens in mei). Dit jaar zijn veel planten en bomen erg vroeg met hun bladontwikkeling maar de Catalpa volgt dus altijd wat later. Hij zal hoogstwaarschijnlijk wel eerder blad ontwikkelen dan normaal. Geen zorgen dus.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 27. Liza van Heest Liza van Heest

  Beste,

  Wij hebben vorig jaar 2 catalpa's gekocht. vorig jaar hadden we vrij kleine blaadje. Nu is het al lekker warm aan het worden, maar staan er nog steeds geen knopjes op. De bomen in onze buurt beginnen al allemaal blaadjes te krijgen. Is dat vaak zo dat deze soort wat later is of hebben wij een probleempje?

 28. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jan,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  De scheuten die u ziet ontwikkelen zijn afkomstig van de onderstam van de oorspronkelijke Bolcatalpa. Het betreft meestal de normale Catalpa bignonioides. Deze groeit een stuk sneller dan de geënte vorm en zal uitgroeien tot een boom van ongeveer 5 tot 7 meter hoog. Aan deze boom verschijnen op den duur witte bloemen in juni/juli en daarna lange peulvruchten.

  U kunt deze boom ook snoeien maar meestal groeit de boom hard terug na de snoei. Een lichte snoei is dan het beste, omdat de boom dan minder hard terug groeit. De Catalpa zal dan wel elke jaar wat groter worden. Hij is lastiger in toom te houden dan de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 29. Jan Jan

  Wij hadden bij aankoop van de woning twee bij de grond afgezaagde bomen in de voortuin. Hieruit zijn dit voorjaar meerdere catalpa spruiten gegroeid. Deze zijn nu zo'n 2 meter hoog in dus 1 zomer tijd. Nu zie ik dat dit vaak een geënte boom is, maar die bij ons dus niet. Wat kan ik verwachten van de hoogte van deze boom en wanneer kan ik deze het beste snoeien? Verschilt dat van de geënte variant?

 30. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Eddy,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Als de Bol catalpa het eerste jaar nog niet echt een grote bol gemaakt heeft, zou u het snoeien in het voorjaar over kunnen slaan dat is geen probleem. Daarna snoeit u hem in het het tweede jaar voor bijvoorbeeld de helft terug in plaats van ver terugknippen. Op die manier ontwikkelt de boom een stevige bol met hoofdtakken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 31. Guiot Eddy Guiot Eddy

  Hallo, ik heb deze maand (augustus)
  3 bolcatalpa's gekocht met stamhoogte 180 cm. De kruin van de boompjes zijn heel klein. Moet ik deze dan snoeien in het voorjaar volgend jaar of pas na 2 jaar.

 32. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Niels,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Waarschijnlijk heeft de boom tijdelijk even te droog gestaan. Het eerste wat de boom dan doet is zijn blad afstoten. In veel gevallen kan de boom goed herstellen. Ons advies is om de kluit flink water te geven zodat deze tot in de kern weer vochtig wordt. Snoei daarnaast de takken wat terug; dat zorgt ervoor dat de boom makkelijker uitloopt. U kunt controleren of de boom nog leeft door met een nagel of mesje over de twijgen te krassen. Als u een groene kleur ziet kan de boom zeker herstellen.

  Er staat wel dat de boom in een bak staat; bedoelt u dan dat de boom in een losse plantenbak staat op de grond of bedoelt u een bak waarbij de grond doorloopt in de ondergrond als in een verhoogde border?

  In dat eerste geval heeft een catalpa boom zeer veel water nodig wanneer deze in blad staat. Door het grote blad verdampt de boom veel water en dient de boom bijna dagelijks water krijgen. Ons advies is eigenlijk om te proberen deze boom in de volle grond te planten.

  Als de boom in een verhoogde border staat is hij vooral in de eerste paar jaar gevoelig voor droogte. Het weer van dit en vorig jaar (2018) werkt dan niet mee. De wortels van de boom reiken nog niet ver waardoor de boom gerust wat extra water mag hebben. Geef gerust 2 of 3 keer per week 2 of 3 volle gieters (15 liter) water.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 33. Niels Niels

  Heb mijn catalpa nu 1.5 jaar. Hij stond ook mooi in bloei. Hij staat in een bak en vorige maand hebben we een paar weken heel warm weer gehad .heb hem wel goed water gegeven maar het mocht niet baten.hij is nu hellemaal verdort en alle bladeren zijn eraf gevallen.merkten dat de grond keihard geworden was en heb daarom rond om de boom een drain slang geplaatst die ik tot diep onder de wortel heb geplaatst. Mijn vraag is of ie volgend jaar nog terug komt of dat ie defenetief overleden is ?

 34. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Vero,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  Als de Catalpa als geboorteboom aangeplant zou worden, dan is dat qua leeftijd die de boom kan behalen niet de meest ideale soort. De kans dat deze boom niet zo heel oud wordt, is bij de Catalpa bignonioides 'Nana' aanwezig. Dit is wel iets waar u rekening mee moet houden bij het maken van de juiste keuze.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 35. Vero Vero

  Beste,

  Ik zou graag een boom planten als geboortegeschenk voor mijn dochter. Mijn vraag alvorens ik jullie een bezoekje breng. Wat is de gemiddelde leeftijd van een catalpa? Ik ben nl. opzoek naar een niet-doorsnee boom die best oud kan worden in ons klimaat. Veel dank! Vero

 36. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Stacey,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Catalpa bignonioides 'Nana'.

  De ruimte die u wenst te geven is prima en is groot genoeg. U kunt de Catalpa nu aanplanten. Dat kan omdat de bomen in pot staan. De wortels worden bij het verwijderen van de pot niet beschadigd en kunnen na aanplant meteen doorgaan met groeien. Het is wel belangrijk om bij droogte extra water te geven.

  Verder is de diepte van 70 centimeter goed. Een Catalpa bignonioides 'Nana' wortelt oppervlakkig dus dat moet ook lukken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 37. Stacey Stacey

  Op het terras willen wij Catalpa's plaatsen met een halfhoge rand eromheen waar je op kunt zitten. We dachten zelf aan een bak van 150*150 maar is dit voldoende voor de Catalpa? Wanneer kunnen we deze het beste planten? Aan 1 kant kunnen we de rand maken op een bestaande fundering maar die is +- 70 cm diep onder de grond. 2 zijkanten van het vierkant hebben dan dus een betonnen blok in de grond. Is dit een probleem voor het wortelen van de bomen? Wanneer kunnen we ze het beste planten?

 38. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt dat doen door de bomen wat dichter op elkaar te planten. Op die manier vormen de kronen in de zomer één geheel. Een plantafstand van 2 meter moet voldoende zijn om dit effect te krijgen. Houdt er wel rekening mee dat u deze bomen het beste ieder jaar terug snoeit na de winter.

  Een andere optie zou zijn om een leiboom te plaatsen. Dan hoeft u misschien maar één boom te planten. Bekijk deze eens op: https://www.tuinplantenwinkel.nl/bomen/leibomen/

 39. M.G. Op de Weegh M.G. Op de Weegh

  Mijn vriendin wil 2 bolcatalpa's dicht naast elkaar zetten om inkijk in haar huisje te voorkomen. Ze mogen een beetje in elkaar groeien. Wat is de minimale plantafstand? Ze heeft stammen van 1.80 meter hoog. Haar voortuintje is niet zo breed.

 40. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk is de toevoer van de boom onderbroken en is hij wel bezig te herstellen en uit zelf bescherming maakt hij dan klein blad.
  Als de kat er flink aan gekrabd heeft kan dat behoorlijk wat schade geven. U kunt daar weinig aan doen en de boom zal uit zichzelf moeten herstellen. U kunt ons eventueel een foto sturen van de schade zodat we het beste advies kunnen geven.

  Dit ter info voor u.

 41. Harry Harry

  Hallo beste bomen experts! Wij hebben sinds 3 jaar 2 bolcatalpa's in onze tuin. beiden zijn vorig jaar gesnoeid. 1 staat er goed bij, de ander is amper uitgegroeid. blad daarvan is ca 3 cm....., wel is het zo dat vorig jaar een kat van een van de buren, die stam gebruikt heeft als krabpaal. Daar zijn we niet blij mee en we weten niet van wie deze kat is. wel heb ik de boom met kippengaas beschermd. Heeft U advies hoe de stam/boom te helpen? Hoor graag, alvast dank. vr groet, Harry

 42. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u een halfstam catalpa besteld heeft met een stam van 150 cm, dan moet dit ook geleverd worden.
  Als de betreffende handelaar dan met een stam van 85 cm afkomt is dat natuurlijk niet goed. De stam groeit niet meer in de hoogte omdat de boom is geënt. De stam zal wel in de dikte groeien.

  Er is dus een verkeerde plant geleverd en dat moeten ze oplossen voor u.

  Dat is ons eerlijke advies

 43. davy demeulenaere davy demeulenaere

  beste
  een vraag ik heb catalpa gekocht bij een handelaar een halfstam van 150 cm stamhoogte
  maar de stam is nu 85cm hoog komt die dan nog 150cm hoog in de groei of heb ik bij die handelaar miskocht ?
  mvg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.