Menu
Geen producten gevonden

Dak-plataan kopen

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in dakbomen
  • 0
Dak-plataan kopen

Met een dakplataan zorgt u in de zomer voor natuurlijke parasol met extra koeling door het gesloten bladerdek. Maak kennis met deze snelgroeier.

Wat zijn de kenmerken van Dak-plataan?

De Dak-plataan is de meest gekozen dakboom uit het hele assortiment, vanwege zijn snelle groei en zijn geheel gesloten bladerdek in de zomer. Platanen staan het liefst in de zon of halfschaduw en groeien goed op klei,- leem en zandgrond. Platanen roepen meteen herinneringen op aan lange boulevards in Parijs of schaduwrijke stadspleinen in de mediterrane landen. Maar ook in Nederland staan tal van eeuwenoude exemplaren.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Een volwassen Plataan krijgt een afschilferende schors, met de zeer kenmerkende boomstammen. Door zijn koepelvormige kroon en sterke groei is de Plataan erg geschikt om te leiden en te snoeien; bovendien heeft de Dak-plataan geen enkele moeite met een sterke snoei. De grote, diep ingesneden bladeren verkleuren in het najaar van geel tot warmbruin.

Van de plataan is een naast de snelgroeiende variant ook een iets trager groeiende versie. Deze boom heet in het Latijns de Platanus acerifolia ‘Alphen’s Globe’. Zowel deze als de gewone plataan (Platanus hispanica) bieden wij aan als dakboom.

Tuinplantenwinkel.nl selecteert de Dak-platanen met strenge kwaliteitseisen op de kwekerijen, waarna ze op ons planten- en bomencentrum vakkundig worden aangebonden. De Dak-platanen zijn dan zo gemaakt dat u ze zelf gemakkelijk kunt planten.

Hoe plant u Dak-plataan?

Bomen van Tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dit kan omdat we al onze bomen in een emmer aanleveren. Maak de grond los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk daarom aanplantgrond  door de bovenlaag of meng deze met de bestaande aarde in het plantgat. 

Verwijder voor het planten de emmer altijd van de kluit; als de emmer niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten knijpen;  de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen; de emmer voorzichtig wat omhoog halen en een klap tegen de onderkant geven. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat, te sproeien zodat de haarwortels zich volzuigen met water. Dit bevordert het aangroeien van de plant. Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met je voet en de boom het eerste jaar goed water geven bij droog weer. U kunt bij aanhoudende droogte het beste 1 of 2 x per week een stevige portie water geven in plaats van iedere dag.

Hoe moet u Dak-plataan snoeien en onderhouden?

De sterke groei van de plataan vraagt ook om een sterke snoei in de wintermaanden. Aan de onderzijde van de bladeren zitten fijne haartjes, die loslaten als de bladeren worden aangeraakt. Deze haartjes kunnen leiden tot irritatie van de luchtwegen. De Dak-plataan dient minimaal één keer per jaar gesnoeid te worden en dit kunt u daarom het beste in de winter doen.

De takken kunnen helemaal tot aan de hoofdtakken worden terug geknipt, zodat een zeer knoestig, decoratief uiterlijk ontstaat. U kunt er ook voor kiezen de scheuten deels terug te snoeien; er komt zo een zeer dicht vertakt netwerk van dunne twijgjes, die zelfs in de winter nog wat privacy geven. In het voorjaar loopt de plataan spoedig weer uit.

Als u ervoor kiest om de plataan toch ook in de zomer te snoeien dan kan dit het beste gedaan worden net na een regenbui. Door de vochtige bladeren komt het stof minder snel los.

Dakplataan kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

U heeft bij Tuinplantenwinkel.nl de keuze uit twee uitvoeringen van de gewone dakplataan. Dit is de Basic-serie en de Classic-serie. Bij de Basic-serie bestaat het rek van de dakplataan uit een gecoate stalen houder met daarin 3 bamboestokken die kruislings over elkaar heen liggen. Het resultaat is een dakboom met 6 armen waaraan een tak is aangebonden. Ten opzichte van de Classic-serie is deze uitvoering iets goedkoper en de rekgrootte iets kleiner. Bij de Classic-serie is de plataan aangebonden op een gecoate stalen frame van 130 x 130 centimeter.

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De grote bladeren van de dakplataan zorgen snel voor een dicht bladerdek en veel schaduw.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.