Menu
Geen producten gevonden

Dakmoerbei

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in dakbomen
 • 2
Dakmoerbei

De Morus alba ‘Fruitless’ of vruchtloze dakmoerbei is ideaal als natuurlijke parasol. De boom groeit snel, heeft grote bladeren en geeft geen vallende vruchten.

Wat zijn de kenmerken van Dak-Moerbei?

De moerbei is vanouds een boom die veel voorkomt in het Middellands zeegebied. Het zijn een soort struikvormige bomen met een brede groei en diepglanzend donkergroen blad. Er is een zwarte en witte moerbei en beide geven eetbare vruchten. In ons klimaat worden de bomen minder vaak geteeld voor de vruchten maar wel als dakboom. Dat komt omdat het grote blad veel schaduw geeft. Zeker op hete zomerdagen is het dus heerlijk vertoeven onder een moerbei boom. Speciaal voor deze functie is er een vruchtloze boom geselecteerd want de vallende vruchten zorgen voor flink wat overlast wanneer u onder de boom een mooie tafel wilt plaatsen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Deze selectie van de dakmoerbei heet met zijn Latijnse naam de Morus alba ‘Fruitless’. In mei ontwikkelt de boom grote, glanzende, donkergroene bladeren die als snel een gesloten dek vormen. ‘Fruitless’ zegt al dat deze tuinplant geen vruchten draagt, zodat uw tuinmeubels schoon blijven en er geen ook geen extra poetsbeurten voor het terras nodig zijn.

De Dak-Moerbei staat het liefst op een warme plaats, verdraagt droogte, maar groeit natuurlijk beter als hij bij warm weer wat extra water krijgt. De boom stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. De bladeren verkleuren in de herfst nauwelijks, blijven lang aan de takken hangen en vallen pas af na de eerste nachtvorst.

Tuinplantenwinkel.nl selecteert de Dak-Moerbei met strenge kwaliteitseisen op de kwekerijen, waarna ze op ons planten- en bomencentrum op zelfontwikkelde rekken vakkundig worden aangebonden. De dak-bomen zijn dan zo gemaakt dat u ze zelf gemakkelijk kunt planten.

Hoe plant u Dak-Moerbei?

Bomen van Tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dit kan omdat we al onze bomen in een emmer aanleveren. Maak de grond los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. 

Verwijder voor het planten de emmer altijd van de kluit; als de emmer niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de emmer knijpen;  de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen; de emmer voorzichtig wat omhoog halen en een klap tegen de onderkant geven. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te sproeien zodat de haarwortels zich volzuigen met water. Dit bevordert het aangroeien van de plant. Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met je voet en de boom de eerste weken goed sproeien als het droog weer is.

Hoe moet u Dak-Moerbei snoeien en onderhouden?

Sterke groei van de Dak-Moerbei vraagt ook om een sterke snoei in de wintermaanden. De Dak-Moerbei dient minimaal één keer per jaar gesnoeid te worden en dit kunt u het beste meteen na het vallen van de bladeren doen en alleen als het niet vriest. De hoofdtakken vormen de hoofdaders van de Dak-Moerbei en deze moeten natuurlijk intact blijven. De takken kunnen helemaal tot aan de hoofdtakken worden terug geknipt, zodat een zeer knoestig, decoratief uiterlijk ontstaat. U kunt er ook voor kiezen de scheuten deels terug te snoeien; er komt zo een zeer dicht vertakt netwerk van dunne twijgjes, die zelfs in de winter nog wat privacy geven. Het voordeel van deze laatste snoeiwijze is ook dat de boom iets minder snel terug groeit en u vaak niet enorm dikke takken hoeft af te snoeien. In het voorjaar verschijnen dan de eerste frisgroene, nieuwe bladeren.

Dakmoerbei kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

De Dakmoerbei bieden wij aan met een tweetal verschillende rekken. In de Basic-serie zijn er zes takken uitgeleid over een bamboeframe. Bij de Classic-serie zijn de dakbomen uitgeleid over een gecoat stalen frame van 130 x 130 cm. De stamhoogte (de hoogte van de voet van de boom tot aan de onderzijde van het frame) van de bomen vindt u terug bij de producten.

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bladeren van de dakmoerbei zijn donkergroen en glanzen prachtig in de zon.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Melvin,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Dakmoerbei.

  Een Dak-Moerbei is een snelle groeier. De stamhoogte van een dakboom blijft altijd gelijk aan de hoogte die hij heeft bij aankoop. Deze wordt dus niet hoger.

  De scheuten die de boom ieder jaar vormt kunnen flink lang zijn; zeker wanneer de boom net flink gesnoeid is. In totaal zal de hoogte van de Dak-Moerbei met een stamhoogte van 230 cm in de zomer zonder snoeien maximaal 3,5 meter bedragen. Meestal is dit echter minder. U kunt de Dak-Moerbei daarnaast ook in de zomer prima snoeien mochten de scheuten te lang worden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. melvin duijker melvin duijker

  Even een vraag hoe snel groeit een dak moerbei de hoogte in. Wij willen der misschien 1 in de voortuin onze voortuin is 2,5diep en 5,15 breed. Ik hoor graag van u

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Nicole,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Dakmoerbei.

  We adviseren een afstand van 300 tot 350 cm tussen de stammen van de dak moerbei bomen. Ze zullen elkaar dan makkelijk gaan raken en u krijgt dan een gesloten bladerdak.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Nicole Priester Nicole Priester

  Wij willen graag een terras maken met de fruitloze Dakmoerbei. Wij willen er 4 . Hoe breed wordt 1 boom.
  Dus hoeveel afstand tussen de bomen?
  Alvast bedankt

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.