Menu
Geen producten gevonden

De Lei-Amberboom

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Leibomen
 • 24
De Lei-Amberboom

Alleen de herfstkleur is al fantastisch, maar de lei-amberboom is daarnaast ook nog eens een supergezonde en sterke boom die bijna overal goed uit de voeten kan.

Wat zijn de kenmerken van de Lei-Amberboom?

Leibomen worden al eeuwenlang gewaardeerd voor hun bijzondere kenmerken. Ze functioneren in de zomer als een natuurlijk zonnescherm; geven ieder gebouw een bijzondere uitstraling en geven zelfs in de winter wat extra privacy. Tegenwoordig worden de leibomen veel aangeplant voor wat meer privacy in de tuin.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Lei-Amberbomen ( met de Latijnse naam: Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’) zijn vooral geliefd door hun aparte handvormige bladeren en de schitterende geel tot dieprode herfstverkleuringen; een vochtige bodem laat beter afkleuren dan een droge bodem, maar ook de zuurtegraad van de grond en de hoeveelheid licht hebben invloed. Buiten de herfstverkleuring is het een erg gezonde boom die weinig tot geen last heeft van plagen of ongedierte. Als leiboom vormt de amberboom een dicht scherm in de zomer.

Bij Tuinplantenwinkel.nl gebruiken we de cultivar ‘Worplesdon’ voor onze leibomen. Deze variëteit van de amberboom groeit wat fijner dan de gewone Liquidambar styraciflua en groeit egaler en sneller dicht. De groei is bovendien iets compacter wat de snoei ten goede komt.

Tuinplantenwinkel.nl selecteert de Leibomen met strenge kwaliteitseisen op de kwekerijen, waarna ze op ons planten- en bomencentrum op zelfontwikkelde rekken vakkundig worden aangebonden. De leibomen zijn dan zo gemaakt dat u ze zelf gemakkelijk kunt planten. In een uitgebreide infomap staan tips, waar u op moet letten voordat er geplant kan worden zoals:  aan welke zijde moet het rek komen?; hoeveel ruimte heeft de leiboom nodig?; hoe kunnen de Leibomen aan elkaar gekoppeld worden? Als u een leiboom pakket aanschaft vindt u de infomap terug bij uw bestelling. De lei-Amberboom is verkrijgbaar in verschillende rekgroottes en stamhoogtes. Deze maatvoering vindt u terug op de website.

Hoe plant u een Lei-Amberboom?

De Lei-Amberboom staat het liefst in de zon of halfschaduw en stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. Verder is de Lei-Amberboom erg ziekte-resistent en heeft geen last van schimmels, zodat hij ook aangeplant kan worden op beschutte en windluwe borders.

Bomen van Tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dat geldt dus ook voor de Lei-amberboom.

Maak de grond voor het planten los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. 

Verwijder voor het planten de emmer altijd van de kluit; als de emmer niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de emmer knijpen;  de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen; de emmer voorzichtig wat omhoog halen en een klap tegen de onderkant geven. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te sproeien zodat de haarwortels zich volzuigen met water. Dit bevordert het aangroeien van de plant. Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met je voet en de boom de eerste weken goed sproeien als het droog weer is.

Hoe moet u de Lei-Amberboom snoeien en onderhouden?

De Lei-Amberboom laat zich goed snoeien. Zowel in de zomer als in de winter kan de amberboom gesnoeid worden. We raden aan om de boom een eerste keer te snoeien rond eind juni/begin juli. Snoei op een bewolkte of iets koelere dag zodat het beschadigde blad niet verbrand door de zon. U kunt snoeien met een snoeischaar: vooral in de eerste jaren na aanplant is dit aan te raden. De Lei-Amberboom kan ook geschoren worden, alsof het een haag is. Er komt zo een zeer dicht vertakt netwerk van dunne twijgjes, die zelfs in de winter nog wat privacy geven. In het voorjaar verschijnen al snel de eerste frisgroene, nieuwe bladeren.

Verder de amberboom een erg gemakkelijk te onderhouden boom. De boom is goed winterhard en behoeft dus geen omkijken in de winter. Als u merkt dat de groei tegenvalt kunt u de boom in het voorjaar en/of zomer voorzien van extra meststoffen zoals culterra of gedroogde koemest.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: In het najaar verkleuren de bladeren van de amberboom van geel tot rood en soms zelfs purper.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  KLantenservice Tuinplantenwinkel.nl.

  Uw leibomen moeten blad gemaakt hebben als ze dat niet doen of gedaan hebben is dat niet goed.
  Ik zie zo geen order van u bij ons, maar ik kan me vergissen stuur ons eventueel even een mail met fotos.
  Heeft u ze elders gekocht zou ik dat melden en aangroei garantie vragen, want daar heeft u recht op als ze in het voorjaar aangeplant zijn.

 2. Veenendaal Veenendaal

  In mei hebben we 2 Amber leibomen geplaatst, dit jaar is er geen 1 knop uitgekomen en lijken de knoppen nu ook erg zwart.. komt dit goed volgend jaar of zijn de bomen kapot?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op ons blogbericht.

  Het is niet normaal dat de boom nu al zijn blad aan het verliezen is. Het kan zijn dat de boom erg droog staat en om die reden zijn blad al heeft laten vallen. Daarnaast lijkt de bodem niet optimaal te zijn gezien de vorming van vruchten.

  Ons advies zou zijn om de boom nu al een keer stevig water te geven (zorg ervoor dat het water ook daadwerkelijk in de kluit komt van de boom). Daar raden we aan om de boom dit najaar (eind oktober/november) voorzichtig uit de grond te halen (met een flinke kluit). Waarschijnlijk zult u zien dat de boom nauwelijks gegroeid zal zijn. Maak vervolgens een ruim gat en vermeng met de aarde in het plantgat flink wat aanplantgrond of compost. Plaats de boom vervolgens terug en geef een keer stevig water zodat de aarde goed aanzakt.

  In het komende groeiseizoen zult u dan waarschijnlijk een betere aangroei zien. Geef wel tijdig water bij aanhoudend droog weer als de boom bladeren heeft gevormd. In het eerste jaar na aanplant is het belangrijk dat de kluit van de boom vochtig blijft zodat de wortels goed uit kunnen groeien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Smessaert Freddy Smessaert Freddy

  Hebben sedert december 2020 een amberboom aangeplant. Boom heeft echter op korte tijd (paar weken) recent bijna alle bladeren verloren. Zien nu wel de vruchten op de boom. Staat in nogal zanderige grond. Is dit normaal dat boom al zo snel bladeren verliest ?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Seb,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  De Lei-Amberboom is een makkelijke leiboom die het op elke waterdoorlatende en voedzame bodem goed zal doen. Belangrijk voor de aanplant op kleigrond is dat de grond goed doorlatend is, zodat de wortels van de leiboom zich goed kunnen ontwikkelen en er tijdens natte periodes geen water blijft staan.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Seb Seb

  Op welke grond kan een lei Amberboom het beste staan, doen ze het ook goed op kleigrond?

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Bram,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  De scheutjes op de stam van de Lei-Amberboom (vooral op het gedeelte tussen de grond en de onderste etage) kunt u verwijderen. De scheuten die vanuit de horizontale hoofdtakken van de leiboom groeien, kunt u op een gegeven moment terugknippen tot op 10 cm vanaf de hoofdtak. Er blijft dus een takje van 10 cm lengte over. Vanuit dit takje zullen later meerdere nieuwe scheuten groeien, waardoor er een mooi dichtbegroeid scherm ontstaat.

  Als er een scheut groeit op een gedeelte van het rek waar nog geen horizontale hoofdtak zit, dan kunt u deze aan het rek vastmaken in plaats van afknippen.

  Verder mogen alle scheuten die vanaf de bovenkant van de boom omhoog groeien er zo snel mogelijk vanaf geknipt worden. In die bovenste scheuten gaat namelijk veel energie in zitten, omdat de leiboom een nieuwe top wil vormen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Bram Bram

  Hallo,
  de leibomen staan nu een dik half jaar en zijn goed inbloei. Er komen ook nieuwe scheuten en bladeren (ook op de stam) Moet ik deze verwijderen of mag ik alles laten staan?

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Gerry,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  Zoals hieronder beschreven bij de reactie op de vraag van Jan, is het moeilijk om precies aan te geven waarom de amberboom op de ene standplaats wel en de andere niet rood kleurt.

  De verkleuring is namelijk afhankelijk van standplaats, grondsoort en het weer. Vaak kleurt de boom het mooiste af op een open standplaats, in de zon en bij een iets zure bodem. Dat laatste kan bereikt worden door wat tuinturf rondom de voet van de boom aan te brengen.

  Geef verder ook geen extra voeding. Bij een goede groei blijven de bladeren langer groen en kleurt de boom in het najaar laat af. Hierdoor valt het blad vaak in groene staat van de boom af nadat het gevroren heeft.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Gerry Gerry

  Ruim 3 jaar geleden hebben we 3 bol-amberbomen in de voortuin gepoot en ze staan er prachtig bij. Helaas is dit nu het 3e najaar dat wij van een aantal gele blaadjes kunnen genieten. Boom verliest grotendeels groene bladeren ipv mooie gele/rode.bladeren........ zo jammer. Wat gaat er mis????
  Bomen staan op het zuiden, grond is goed vochtdoorlatend!

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jan,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  Het kan voorkomen dat het blad van de Bol-Amberboom of Lei-Amberboom het ene jaar meer rood kleurt dan het andere. Dat heeft te maken met verschillende aspecten (de temperatuur, de grond, de vochtigheid, etc). Als u in de herfst een bosrand ziet, dan ziet u ook bomen waarvan de bladeren compleet rood zijn gekleurd, terwijl de boom ernaast geel blad heeft. Dit wisselt elk jaar per boom en is afhankelijk van de omstandigheden in de natuur. U kunt zelf niks doen om het blad van de Bol-Amberboom volgend jaar meer rood te laten kleuren. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Jan Mast Jan Mast

  Bol amberboom 1 jaar geleden gekocht. Was prachtig rood toen. Nu wordt de boom slechts geel/ oranje. Hoe komt dat?

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Bart,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  Het is geen probleem om de Lei-Amberbomen nu al te snoeien, ook al hangt er nog wat blad aan de bomen. Maar als u wilt wachten tot later in de winter als het blad helemaal gevallen is, dan kan dat ook prima. De Lei-Amberboom kan er ook tegen als er gesnoeid wordt op een moment dat het ('s nachts) vriest. Hij is goed winterhard.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Bart Bart

  Onze Lei amberbomen (dit voorjaar geplant) hebben hun blad nog niet helemaal verloren. Ik wil dus nog even wachten met snoeien. Tot welke temperaturen kan ik snoeien. Ik moets vanochtend de ruiten van de auto krabben. Kunnen de bomen na het snoeien tegen nachtvorst?

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tom,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  Het klopt inderdaad dat (Lei-) Amberbomen niet ziektegevoelig zijn. Ik verwacht daarom ook dat er met de bomen niks aan de hand is en u zich over de zwarte stippen geen zorgen hoeft te maken.

  Het is nu ook herfst en het blad valt bijna van de bomen. Daarmee zijn de aangetaste bladeren over een aantal weken van de boom verwijderd. U zult zien dat deze amberboom in het voorjaar weer mooi uitschiet met frisgroene bladeren.

  Mocht u alsnog twijfelen, dan kunt u ons altijd een foto mailen ([email protected]) van het aangetaste blad. Maar ik verwacht geen problemen met uw Lei-Amberbomen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Tom Tom

  We hebben al menig jaar lei-amberbomen in de tuin staan.<br />
  Nu plots begint 1 boom gele bladeren met zwarte stippen te krijgen. Is dit toch een ziekte terwijl deze bomen niet erg ziektegevolg zijn? Ze staan nu 8 jaar en hebben hier nog last van gehad.

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Wilma,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  Wortels van leibomen groeien altijd langzamer dan de wortels van bomen die uit mogen groeien tot een grote boom. Maar ook bij leibomen (waaronder de amberboom) zullen de wortels wel enige ruimte in de grond nodig hebben. Als de boom is omsloten door bestrating is niet te garanderen dat deze in de loop van de jaren niet omhoog gedrukt zal worden.

  Ook kabels en leidingen vormen altijd enigszins een risico als ze direct onder de boom doorlopen. Zeker als je ooit bij de kabels moet zijn en er staat een boom direct boven, dan kan het erg lastig zijn om ze te bereiken zonder de boom de beschadigen (of zelfs te moeten verwijderen). Dat is wel iets om rekening mee te houden inderdaad bij de keuze van de plek van het plaatsen van (lei) bomen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Wilma Wilma

  Hoe wortelt de lei amberboom? Ik zou deze wel in de voortuin willen, maar hij komt dan langs het voetpad van de gemeente en ons eigen voetpad weke beide vlak moeten blijven. Ook ligt er bekabeling en de riolering in de voortuin en daarmee wil ik geen risico lopen.

 19. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Annemie,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  U kunt prima snoeien als het regent. Dat is geen enkel probleem voor de boom/struik. Een regenjas is natuurlijk wel geen overbodige luxe.

  Alleen als het daadwerkelijk vriest terwijl u wilt snoeien raden wij dit af.

 20. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Claudia,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  Prima dat u de Lei-Amberboom de eerste keer niet gesnoeid heeft. Het is goed om ze eerst nieuwe scheuten en blad te laten aanmaken.

  De tweede snoei is afhankelijk van de groei van de leiboom. Als hij veel scheuten gemaakt heeft, dan kunt u hem in september snoeien, heeft hij nog niet heel veel lange scheuten gemaakt, dan kunt u hem ook later in het najaar als het blad gevallen is een keer in model knippen.

  Zorg ervoor dat u de eerste keer geen takjes afknipt, die nog gebruikt kunnen worden om delen van de etages die nog niet volgroeid zijn mee aan te binden. Dat is in het begin met snoeien elke keer iets waar u op moet letten. Na verloop van tijd zijn alle etages volgroeid en kunt u alle scheuten gewoon afknippen.

  De takken die in het midden van de Lei-Amberboom aan de top omhoog groeien, mogen er wel zo snel mogelijk vanaf geknipt worden. Daar gaat altijd veel energie in zitten. Het blijft een boom en die wil uiteindelijk een nieuwe top maken. Als de nieuwe top eruit geknipt wordt, dan gaat de energie naar de horizontale takken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 21. Claudia Daniëls Claudia Daniëls

  In jullie verhaal hebben jullie het over de eerste keer snoeien eind juni/begin juli.
  Dat hebben we niet gedaan omdat ze pas gepland waren. Wat is een goede tijd voor de tweede keer?
  Groeten

 22. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Willem,

  Bedankt voor uw vraag ins ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  Het beste is om altijd een afstand van zo'n 30 cm van de stam tot de schutting te houden. De stam van de Lei-Amberboom heeft zo de ruimte om dikker te worden en kan op deze manier nooit tegen de schutting gaan drukken.

  Bij een pad zou ik ook altijd 30 cm van de rand van het pad afblijven om over een aantal jaar het omhoog drukken van de bestrating te voorkomen. Misschien is 50 cm nog wel beter, want de voet van de boom (overgang tussen stam en wortel) kan zomaar eens een stuk breder worden dan de stam zelf.

  Met vriendelijke groet,

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 23. Willem Willem

  Kan een lei liquidambar ook tegen de schutting staan? En dicht bij een paadje? Dit ivm de wortel en de dikte van de stam. Alvast bedankt.

 24. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Wingerine,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Lei-Amberboom.

  De Leiliquidambar 'Worplesdon' kan zeker ook op het noorden staan. Dat hij nagenoeg geen zon krijgt, maakt voor deze boom niet uit.

  De Lei-Amberboom is een gezonde fris groeiende boom en geeft altijd een goed resultaat. In de schaduw zijn de herfstkleuren vaak iets minder rood, maar de groei is hetzelfde.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 25. Wingerine de Kloe Wingerine de Kloe

  Ls., doet de Lei Amberboom het ook op het noorden? (Nooit zon) Zo nee, welke Leiboom adviseert u?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.