Menu
Geen producten gevonden

De Lei-Amberboom

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Leibomen
 • 4
De Lei-Amberboom

Alleen de herfstkleur is al fantastisch, maar de lei-amberboom is daarnaast ook nog eens een supergezonde en sterke boom die bijna overal goed uit de voeten kan.

Wat zijn de kenmerken van de Lei-Amberboom?

Leibomen worden al eeuwenlang gewaardeerd voor hun bijzondere kenmerken. Ze functioneren in de zomer als een natuurlijk zonnescherm; geven ieder gebouw een bijzondere uitstraling en geven zelfs in de winter wat extra privacy. Tegenwoordig worden de leibomen veel aangeplant voor wat meer privacy in de tuin.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Lei-Amberbomen ( met de Latijnse naam: Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’) zijn vooral geliefd door hun aparte handvormige bladeren en de schitterende geel tot dieprode herfstverkleuringen; een vochtige bodem laat beter afkleuren dan een droge bodem, maar ook de zuurtegraad van de grond en de hoeveelheid licht hebben invloed. Buiten de herfstverkleuring is het een erg gezonde boom die weinig tot geen last heeft van plagen of ongedierte. Als leiboom vormt de amberboom een dicht scherm in de zomer.

Bij Tuinplantenwinkel.nl gebruiken we de cultivar ‘Worplesdon’ voor onze leibomen. Deze variëteit van de amberboom groeit wat fijner dan de gewone Liquidambar styraciflua en groeit egaler en sneller dicht. De groei is bovendien iets compacter wat de snoei ten goede komt.

Tuinplantenwinkel.nl selecteert de Leibomen met strenge kwaliteitseisen op de kwekerijen, waarna ze op ons planten- en bomencentrum op zelfontwikkelde rekken vakkundig worden aangebonden. De leibomen zijn dan zo gemaakt dat u ze zelf gemakkelijk kunt planten. In een uitgebreide infomap staan tips, waar u op moet letten voordat er geplant kan worden zoals:  aan welke zijde moet het rek komen?; hoeveel ruimte heeft de leiboom nodig?; hoe kunnen de Leibomen aan elkaar gekoppeld worden? Als u een leiboom pakket aanschaft vindt u de infomap terug bij uw bestelling. De lei-Amberboom is verkrijgbaar in verschillende rekgroottes en stamhoogtes. Deze maatvoering vindt u terug op de website.

Hoe plant u een Lei-Amberboom?

De Lei-Amberboom staat het liefst in de zon of halfschaduw en stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. Verder is de Lei-Amberboom erg ziekte-resistent en heeft geen last van schimmels, zodat hij ook aangeplant kan worden op beschutte en windluwe borders.

Bomen van Tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dat geldt dus ook voor de Lei-amberboom.

Maak de grond voor het planten los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. 

Verwijder voor het planten de emmer altijd van de kluit; als de emmer niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de emmer knijpen;  de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen; de emmer voorzichtig wat omhoog halen en een klap tegen de onderkant geven. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te sproeien zodat de haarwortels zich volzuigen met water. Dit bevordert het aangroeien van de plant. Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met je voet en de boom de eerste weken goed sproeien als het droog weer is.

Hoe moet u de Lei-Amberboom snoeien en onderhouden?

De Lei-Amberboom laat zich goed snoeien. Zowel in de zomer als in de winter kan de amberboom gesnoeid worden. We raden aan om de boom een eerste keer te snoeien rond eind juni/begin juli. Snoei op een bewolkte of iets koelere dag zodat het beschadigde blad niet verbrand door de zon. U kunt snoeien met een snoeischaar: vooral in de eerste jaren na aanplant is dit aan te raden. De Lei-Amberboom kan ook geschoren worden, alsof het een haag is. Er komt zo een zeer dicht vertakt netwerk van dunne twijgjes, die zelfs in de winter nog wat privacy geven. In het voorjaar verschijnen al snel de eerste frisgroene, nieuwe bladeren.

Verder de amberboom een erg gemakkelijk te onderhouden boom. De boom is goed winterhard en behoeft dus geen omkijken in de winter. Als u merkt dat de groei tegenvalt kunt u de boom in het voorjaar en/of zomer voorzien van extra meststoffen zoals culterra of gedroogde koemest.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: In het najaar verkleuren de bladeren van de amberboom van geel tot rood en soms zelfs purper.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Prima dat u de bomen de eerste keer niet gesnoeid heeft. Het is goed om ze eerst nieuwe scheuten en blad te laten aanmaken.

  De tweede snoei is afhankelijk van de groei van de boom. Als hij veel scheuten gemaakt heeft, dan kunt u hem in september snoeien, heeft hij nog niet heel veel lange scheuten gemaakt, dan kunt u hem ook later in het najaar als het blad gevallen is een keer in model knippen.

  Zorg ervoor dat u de eerste keer geen takjes afknipt, die nog gebruikt kunnen worden om delen van de etages die nog niet volgroeid zijn mee aan te binden. Dat is in het begin met snoeien elke keer iets waar u op moet letten. Na verloop van tijd zijn alle etages volgroeid en kunt u alle scheuten gewoon afknippen.

  De takken die in het midden van de boom aan de top omhoog groeien, mogen er wel zo snel mogelijk vanaf geknipt worden. Daar gaat altijd veel energie in zitten. Het blijft een boom en die wil uiteindelijk een nieuwe top maken. Als de nieuwe top eruit geknipt wordt, dan gaat de energie naar de horizontale takken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Claudia Daniëls Claudia Daniëls

  In jullie verhaal hebben jullie het over de eerste keer snoeien eind juni/begin juli.
  Dat hebben we niet gedaan omdat ze pas gepland waren. Wat is een goede tijd voor de tweede keer?
  Groeten

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Het beste is om altijd een afstand van zo'n 30 cm van de stam tot de schutting te houden. De stam heeft zo de ruimte om dikker te worden en kan op deze manier nooit tegen de schutting gaan drukken.

  Bij een pad zou ik ook altijd 30 cm van de rand van het pad afblijven om over een aantal jaar het omhoog drukken van de bestrating te voorkomen. Misschien is 50 cm nog wel beter, want de voet van de boom (overgang tussen stam en wortel) kan zomaar eens een stuk breder worden dan de stam zelf.

  Met vriendelijke groet,

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Willem Willem

  Kan een lei liquidambar ook tegen de schutting staan? En dicht bij een paadje? Dit ivm de wortel en de dikte van de stam. Alvast bedankt.

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De leiliquidambar 'Worplesdon' kan zeker op het noorden staan dat maakt voor deze boom niet uit.

  Het is een gezonde fris groeiende boom en geeft altijd een goed resultaat. In de schaduw zijn de herfstkleuren vaak iets minder rood, maar de groei is hetzelfde.

 6. Wingerine de Kloe Wingerine de Kloe

  Ls., doet de Lei Amberboom het ook op het noorden? (Nooit zon) Zo nee, welke Leiboom adviseert u?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.