Menu
Geen producten gevonden

De statige Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’

De statige Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’

Deze opvallend rijk bloeiende en soms forse struiken heeft u vast wel eens gezien in bostuinen en parken. De Rhododendron heeft iets statigs en geeft ook uw tuin elan.

Wat zijn de kenmerken van Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’?

Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’  bloeit met grote lila-paarse bloementuilen in april-mei; met een geelrode tekening in de bloem. Deze tuinplant heeft prachtige, donkergroene, glanzende bladeren. De struik is wintergroen. Omdat Rhododendron catawbiense ’Grandiflorum’ een flinke struik van wel 200 cm hoog of meer kan worden, is hij vooral geschikt voor grote ruimtes, zoals parken bosranden en landschapstuinen. De groei per jaar is echter vrij beperkt; tussen de 10 en 15 centimeter per jaar.  Als borderplant kan hij prima solitair op de achtergrond geplant worden, maar ook in grote groepen als afscheiding. Het is ook mogelijk om grotere struiken op te snoeien tot een meerstammig model.

Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

Hoe plant u Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’?

De beste standplaats voor rododendron is de (half)schaduw. Oorspronkelijk groeit deze tuinplant onder bomen in het bos. Een humusrijke, zure, liefst zanderige bodem is het meest geschikt. In drassige gronden zoals veen en klei is het nodig om deze tuinplant op een verhoogd  bloembed met speciaal voorbereide grond aan te planten.

Tuinplantenwinkel levert ‘Grandiflorum’ in verschillende maatvoeringen. De XL versie is al meteen een wat forsere plant. Alle planten in pot zijn het hele jaar door te planten. We adviseren 1 tuinplant per strekkende meter wanneer er een soort haag van gemaakt wordt, of 1 plant per vierkante meter als solitaire plant. Als u snel resultaat wilt kunt u ook twee of drie planten per vierkante meter gebruiken.

Maak altijd eerst de grond goed los; zorg dat er geen harde lagen in zitten. Al u bepaald heeft, waar de tuinplant geplant moet worden, graaft u daar een plantgat, wat  groter  dan de kluit in de pot. Voeg veel tuinturf en eventueel aanplantgrond toe, dit stimuleert de aangroei. Deze kunt u ook vinden in onze webwinkel.

Dompel voor het planten de Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’  met pot en al  onder in een emmer water, zodat de wortels zich goed vol kunnen zuigen, verwijder vervolgens de pot en zet de plant in het plantgat. Dat vult u verder op met omliggende aarde. Druk met beide handen of  voet de grond stevig aan en geef flink water. Herhaal dit en zorg dat deze tuinplant niet uitdroogt!

Hoe moet u Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’ snoeien en onderhouden?

Rhododendrons zijn over het algemeen gemakkelijke tuinplanten die wel een zekere verzorging nodig hebben. Hierbij gaat het dan vooral om de bodem, waarin de tuinplant staat. Die moet voldoende vocht kunnen bevatten. Voor de humus in de bodem zorgt de beplanting in de tuin als regel zelf met onder andere afgevallen bladeren; die houden verdamping tegen en zorgen daarmee dat de grond vocht vast houdt. We noemen een dergelijk bladerdek van afgevallen bladeren een mulchlaag. Verwijder daarom afgevallen bladeren rond de wortels niet. Verder is het belangrijk om de zuurgraad van de grond op peil te houden door regelmatig turf te strooien en een weinig te bemesten. Deze tuinplant wortelt breed uit en tamelijk oppervlakkig, wees daarom voorzichtig als u rond de plant gaat harken of wieden.

Knip alleen uitgedroogde bloemen weg en snoei eventueel tot op het oude hout  en doe dit alleen om hem in vorm te houden. Het beste doe u dit kort na de bloeiperiode. Er ontstaan dan nieuwe uitlopers, maar daar komen het eerst volgende jaar nog geen bloemen aan, want een Rhododendron bloeit op ‘oud hout’.

Rododendron kopen in bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bloemen in het voorjaar vormen een kleurrijk spektakel. Weliswaar duurt de bloei kort maar de plant siert de tuin het hele jaar door met het gezonde, leerachtige blad.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.