Menu
Geen producten gevonden

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea

De zonnehoed is een prachtige vaste plant met grote bloemen in de zomermaanden. Waar moet u op letten bij het planten?

Wat zijn de kenmerken van Echinacea purpurea?

Echinacea purpurea komt in het wild voor in vrij droge gebieden in Noord-Amerika. Met zijn afhangende roze bloemblaadjes en bruinrood bloemhart is het een opvallende bloeier in de nazomer, tot diep in september.

Deze tuinplant dankt zijn bekendheid mede aan de immuunsysteemversterkende stoffen die vooral in de wortels zitten. Die stoffen van Echinacea purpurea of Zonnehoed worden dan ook gebruikt als homeopathisch geneesmiddel.

De bloemen van deze tuinplant zijn erg in trek bij hommels, vlinders en bijen. Echinacea purpurea voldoet uitstekend als solitaire tuinplant, maar ook is goed te combineren met Geranium (ooievaarsbek), Lythrum (kattenstaart) of Salvia nemerosa (salie). Daarnaast contrasteren de grote bloemen prachtig met fijne siergrassen zoals Panicum of Deschampsia (ruwe smele).

De meest bekende bloemvorm is de rood-roze variant. Er zijn echter steeds meer kleuren verkrijgbaar van de zonnehoed. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u ook de Echinacea purpurea ‘White Swan’ met witte bloemen en de ‘Green Jewel’ met jawel, groenkleurige bloemen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Hoe plant u Echinacea purpurea?

Echinacea purpurea geeft de voorkeur aan een (vrij) zonnige standplaats in een vruchtbare, goed waterdoorlatende bodem. Daarnaast houdt de plant van een kalkrijke bodem. Zavelgronden (een mengsel tussen zand en klei) is ideaal. Als u de planten op zandgrond wilt planten raden we aan de zonnehoed jaarlijks te voorzien van een kalkgift.

Vijf tot zeven planten per vierkante meter is voldoende. Maak voordat u gaat planten de grond van het plantvak goed los; ook de dieper gelegen lagen. Vermeng hierdoor eventueel wat aanplantgrond of siertuinbemesting. Hierna kunt u de planten verdelen over de border. Maak een plantgat dat iets groter is dan de kluit van de tuinplant. Dompel de plant met pot en al in een emmer water, zodat de haarwortels zich goed kunnen vol zuigen. Verwijder de pot, zet de plant in het gat en vul aan met de omliggende aarde. Druk de grond goed aan met uw handen en geef nog een keer water. Als u in de lente of zomermaanden plant kan het nodig zijn extra water te geven mocht het langdurig droog blijven.

Hoe moet u Echinacea purpurea snoeien en onderhouden?

Zonnehoed komt van nature in vrij droge gebieden voor, dus het gevaar voor uitdroging is, ondanks zijn zonnige standplaats, niet zo groot. De wortels van de plant reiken vrij diep. Uitgebloeide bloemen kunt u wegknippen zodat de bloei langer aanhoudt maar soms is het juist mooi om de zaadhoofden te laten staan. Deze geven in de winter ook een sierlijk aanzicht.

Scheuren van de plant kan in het voor- en najaar; wortels stekken in het najaar. Dit scheuren of stekken is zeker aan te raden als Echinacea purpurea wat verouderd is. Geef in het voorjaar extra basisbemesting, zodat de tuinplant in het voorjaar snel nieuwe scheuten kan maken en zo niet wordt verdrongen door andere tuinplanten.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.