Menu
Geen producten gevonden

Fagus sylvatica kopen

Fagus sylvatica kopen

Met de Fagus sylvatica kunt u alle kanten op. De gewone beuk is de meest gebruikte haagplant maar daarnaast ook een prachtige boom. Het blad van de Fagus sylvatica blijft in hagen aan de plant zitten. Om die reden blijft de beuk als haagplant onverminderd populair.

Wat zijn de kenmerken van Fagus sylvatica?

De Fagus sylvatica is een inheemse boom die van nature op de wat rijkere zandgronden groeit. De boom wordt in het Nederlands gewone beuk, of groene beuk genoemd. Ze vormen imposante bomen tot 20 meter hoogte. De stammen zijn erg glad en hebben een grijze kleur. De fagus sylvatica is ook erg goed te snoeien als haag en om die reden misschien nog wel meer bekend.

Hagen worden al heel lang toegepast in tuinen. Niet in de eerste plaats om het terrein af te bakenen. Adel en rijke kooplieden pronkten met hun tuinen. Met de hagen liet men zien dat ze de natuur naar hun hand konden zetten. De Fagus sylvatica is daarom al heel lang in cultuur. Niet alleen in België en Nederland maar ook ver daarbuiten. Ook als laanboom was de gewone beuk onverminderd populair. Bij veel landgoederen en buitenplaatsen vindt u deze nog terug.

In de winter blijven de goudbruine bladeren aan deze gewone beuk in haagvorm hangen, totdat de nieuwe knoppen in het voorjaar beginnen uit te lopen. Dit geeft extra privacy in uw tuin. De bomen laten hun blad wel vallen met uitzondering van erg jonge exemplaren.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Welke Fagus sylvatica kunt u bij tuinplantenwinkel.nl kopen?

U kunt bij tuinplantenwinkel de Fagus sylvatica als boom of haagplant kopen. De Fagus sylvatica als haagplant kunt u natuurlijk ook los planten en tot boom laten uitgroeien en vice versa. U kunt ook kiezen voor grotere bomen uit pot die het hele jaar door te planten zijn.

Hagen dienen meestal als omheining of omkadering maar zijn ook belangrijke elementen in de tuin om zicht-assen te versterken en orde aan te brengen. Afhankelijk van het doel wordt de haag op een bepaalde hoogte gehouden. Bij het planten van een nieuwe haag is het belangrijk dit te bepalen. Als haagplant heeft u bij tuinplantenwinkel.nl de keuze uit verschillende opeenvolgende hoogtematen. De keuze is het grootst gedurende het winterseizoen, grofweg vanaf medio oktober tot half april. De beuken worden dan geplant met een blote wortel. Dit is voordeliger dan potkweek.

De Fagus sylvatica is in onze webshop in verschillende hoogtes van 40 centimeter tot 250 centimeter te verkrijgen. In de zomermaanden bieden we een assortiment in pot aan, zodat u in de zomer een beukenhaag kunt planten.

Hoe plant u Fagus sylvatica?

Bij het planten is het belangrijk te letten op de standplaats. De Fagus sylvatica staat het liefst op een zonnige plek of een plek in de halfschaduw. Voordat u de boom gaat planten is het van belang de grond goed los te maken zodat storende lagen in de bodem worden doorbroken. Wortels groeien dan beter. De Fagus leeft samen met in de grond aanwezig schimmels. U kunt het beste aanplantgrond vermengen door het plantgat. In de aanplantgrond zitten de schimmels waarmee de beuk samenleeft.

Planten met een blote wortel kunt u het beste zo snel mogelijk na ontvangst planten. De planten worden door onze medewerkers met zorg verpakt. Beuken in pot kunnen het beste een keer ondergedompeld worden voor het planten; de kluit is dan goed nat. Het eerste jaar zullen de beuken moeten aangroeien. Erg veel lengtegroei vindt dan nog niet plaats, maar de wortels zullen zich al goed ontwikkelen. Geef na het planten de Fagus sylvatica een keer goed water. In het najaar en de winter blijft de grond over het algemeen goed vochtig en is extra water geven niet nodig. In het voorjaar geeft u bij een periode van droogte wel extra water.

Wanneer snoeit u de Fagus sylvatica?

Een beukenhaag van Fagus sylvatica wordt vaak twee maal per jaar gesnoeid. De eerste snoei vindt plaats rond de langste dag van het jaar. Eventueel snoeit u dan nog een keer aan het eind van de zomer. Knip bij voorkeur op een wat koelere, bewolkte dag. Bij heet zonnig weer is er kans op brandschade aan het blad. Als er over ‘schaapscheerderskou’ wordt gesproken tussen 18 en 24 juni is het vaak koel en bewolkt weer. Deze perioden zijn ideaal. Bent u te laat met snoeien dan is dat geen probleem. Een beukenhaag kan eigenlijk het hele jaar door gesnoeid worden indien nodig. Soms het echter dan noodzakelijk om een keer extra te snoeien later dat jaar.

Hoe snoeit u de Fagus sylvatica?

Controleer voordat u gaat snoeien of het snoeigereedschap goed scherp is. U kunt zowel snoeien met een elektrische heggenschaar of met een handschaar. Scherp gereedschap zorgt voor zo min mogelijk beschadiging aan het blad en dus een netter snoeiresultaat.

Snoei eerst de zijkanten en dan pas de bovenkant en verwijder de afgeknipte twijgen zoveel mogelijk van de bovenzijde, zodat de haag er netjes blijft uitzien. De haag krijgt een mooier totaalbeeld als de haagvoet iets breder blijft dan de bovenzijde. Na het weghalen van alle twijgen is het wenselijk om de haagvoet meteen onkruidvrij te maken.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.