Menu
Geen producten gevonden

Fagus sylvatica of beukenhaag online kopen bij Tuinplantenwinkel

Fagus sylvatica of beukenhaag online kopen bij Tuinplantenwinkel

Hagen vormen de vaste structuurelementen van de tuin. Ze kunnen worden gebruikt voor vele functies. Een van de meest gebruikte haagplanten is de gewone beuk of Fagus sylvatica. Lees hier waarom de beukenhaag zo geschikt is.

De functies van hagen lopen erg uiteen. Ze worden vaak gebruikt ter afscheiding van een perceel maar daarnaast kunnen ze een tuin ook in kamers of vlakken verdelen. In die tuinkamers kan een totaal andere sfeer worden gecreëerd. Hagen kunnen er ook voor zorgen dat lelijke objecten aan het zicht worden onttrokken. Daarnaast kunnen hagen dienen als mooie en rustige achtergrond van kleurige borders in de tuin. In het buitengebied bieden hagen een goede beschutting tegen felle wind. Kortom: hagen zijn te belangrijk om links te laten liggen.

Fagus sylvatica en border met Persicaria amplexicaulis

Afbeelding: Hier is een haag gebruikt om de aanliggende border karakter te geven. De roze/rode bloemen zijn die van de Persicaria amplexicaulis.

Een goede plantensoort die geschikt is als haagplant is de beuk. In het Latijn beter bekent als Fagus sylvatica. Beuken worden hele grote bomen, als je ze door laat groeien. Ze kunnen dan wel een hoogte bereiken van 25 meter en honderden jaren oud worden. Maar wanneer je de beuk knipt als een haag of kolom, dan kun je hem prima klein houden. Al jaren is de beuk de meest populaire haagplant.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De beuk komt in heel Europa en Westelijk Azië voor. De bladeren zijn groen met gave bladranden. Er zijn ook rood-bladige beuken. Dat is de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’. Vaak wordt ook de benaming Fagus sylvatica 'Atropurpurea' gebruikt. In het Nederlands ook wel rode- of bruine- beuk genoemd. De bast van de beuk is glad en grijs van kleur. De plant is in de winter goed te herkennen aan zijn afstaande spitse en spoelvormige knoppen. Ze worden vermeerderd uit zaad. Beuken zijn heel goed winterhard. Ze vragen een redelijk voedzame bodem die goed doorlatend moet zijn.

Haagbeuk, wat is het verschil?

De groene beuk wordt nogal eens verward met de haagbeuk. Haagbeuk is een totaal andere familie maar is ook heel geschikt als haagplant. De Latijnse naam van haagbeuk is Carpinus betulus. In de herfst krijgen de beuk en de haagbeuk een mooie herfstkleur. Haagbeuk verliest zijn blad en wordt kaal. De gewone beuk houdt zijn blad vast. Het wordt na de mooie verkleuring bruin en droog maar blijft aan de plant hangen tot in april van het jaar erop. Dit geeft u extra privacy in de winter.

Fagus sylvatica verkleurt in de herfst naar warme gele en oranje tinten. Daarna kleurt het blad warm-bruin en blijft deze aan de plant hangen tot in april.

Afbeelding: De gewone beuk heeft een gave bladrand(1) en onderscheidt zich hiermee van de haagbeuk ofwel Carpinus betulus(2) die een gekartelde bladrand heeft. De bladstructuur van de Carpinus is geribbeld.

Fagus sylvatica aanplanten

Beukenhagen kunnen zowel in de volle zon als halfschaduw staan. Soms heeft de beuk last van wolluis. Over het algemeen hebben volgroeide planten hier weinig last van. Bij jonge planten is het beter de plaag wel te bestrijden om een goede (aan)groei te waarborgen.

Zowel de rode beuk als de groene beuk is verkrijgbaar via Tuinplantenwinkel.nl. Bestellen en betalen gaat eenvoudig en veilig. De planten worden door onze medewerkers met zorg verpakt. Na ontvangst direct uitpakken en zo snel mogelijk planten, omdat de planten met blote wortel geleverd worden (oktober-april). Ze kunnen hierdoor snel uitdrogen. Beuken in pot kunnen het beste een keer ondergedompeld worden voor het planten. De kluit is dan goed nat.

Belangrijk is dat de grond goed los wordt gemaakt voor het planten. Doorbreek storende vaste lagen in de bodem! Het is ook aan te bevelen aanplantgrond te vermengen in het plantgoed zodat de beuk beschikt over de juiste voedingsstoffen op het moment van aanplant. Zie ook onze planttips op de website van Tuinplantenwinkel.nl.

Het eerste jaar zullen de beuken moeten aanslaan. Erg veel lengtegroei zal er dan nog niet plaatsvinden maar onder de grond zal er wel flink geworteld worden. Het tweede jaar na aanplant zullen de beuken normaal en goed groeien. Een beukenhaag kan het beste in juni gesnoeid worden. Eventueel kunt u in het najaar een tweede maal snoeien om de haag strak de winter in te laten gaan.

Fagus sylvatica verkleurt in de herfst naar warme gele en oranje tinten.

Afbeelding: In de herfst kleurt het blad van de beuk naar warme gele en oranje tinten. Daarna kleurt het blad warm-bruin en blijft deze aan de plant hangen tot in april.

Bestel uw Beuken online bij Tuinplantenwinkel.nl en geniet snel van uw eigen schitterende haag. Tuinplantenwinkel.nl levert snel, is betrouwbaar en staat voor de beste kwaliteit haagplanten! Uw tuinplanten worden binnen 2 tot 4 dagen geleverd met aangroeigarantie.

Fagus sylvatica kopen bij tuinplantenwinkel.nl
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.