Menu
Geen producten gevonden

Fagus sylvatica of Groene Beuk

Fagus sylvatica of Groene Beuk

De fagus sylvatica is de meest toegepaste haagplant. De groene beuk groeit goed dicht en behoudt het bruingekleurde blad in de winter. Lees hier alles over de populaire haagplant en boom.

Wat zijn de kenmerken van de Fagus sylvatica?

De Fagus sylvatica of groene beuk is een inheemse boom in zowel België als Nederland. De beuk kan als boom zeer groot worden en hoogtes bereiken van meer dan 20 meter. Naast de boomvorm is de gewone beuk erg bekend als haagplant. Al eeuwen geleden werd deze boomsoort als haag gebruikt. De beuk laat zich prima snoeien in allerlei vormen. Bovendien blijft het blad bij de groene beuk in haagvorm ook ’s winters aan de plant hangen. Bij grotere beukenbomen is dit niet het geval.

De groene beuk loopt in het voorjaar frisgroen uit en kleurt daarna dieper groen. De bast van de beukenhaag is zilvergrijs maar deze is in de haagvorm volledig bedekt met blad. In het najaar verkleurt de beuk naar warme gele en oranje tinten. Naast de groene beuk is er ook een variant met rode bladeren. Deze wordt de rode of bruine beuk genoemd. Meer informatie over deze plant vindt u op deze pagina.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Op de foto: De gele en oranje bladverkleuringen in de herfst.

De Groene beuk als haag?

De meest toegepaste vorm van de beuk is de haagvorm. Bij een haag worden jonge beukenplanten in een rij geplant en gesnoeid. De beukenplant is goed bruikbaar voor hagen vanaf 50 tot 300 centimeter hoogte. De beukenhaag kan dienen ter afscheiding of zorgen voor het afbakenen van ruimtes binnen een tuin. Plantvakken zijn van de laatste optie een prima voorbeeld.

Omdat de beukenhaag in de winter ook blad draagt (weliswaar verdort) dient ze ook dan de privacy. Pas in het voorjaar wanneer de knoppen voor het nieuwe seizoen op springen staan verliest de Fagus sylvatica zijn blad. Het nieuwe blad verschijnt bijna gelijktijdig.

Welke Groene beuk kunt u kopen?

Op tuinplantenwinkel.nl kunt u altijd beukenplanten kopen. U heeft de keuze uit jonge exemplaren en boomvormen. Het aanbod verschilt per seizoen. U kunt de Fagus sylvatica zowel in pot als uit de volle grond met blote wortel of kluit kopen. Planten en bomen uit pot kunt u jaarrond planten en dus ook kopen.

Voor een haag wordt meestal gekozen voor planten uit de volle grond. De planten worden dan met een zogenaamde blote wortel geleverd. Dit houdt is dat er geen grond rondom de wortels zit. Het voordeel van Fagus sylvatica uit de volle grond is dat ze in veel gevallen goedkoper is dan de evenknie uit pot. Beukenplanten uit de volle grond zijn alleen te planten in de periode tussen medio oktober en medio april. Deze periode is voor een deel afhankelijk van het weer. De planten zijn in deze periode in rust en kunnen probleemloos worden geplant. Houdt voor de exacte leverbaarheid de productpagina’s in de gaten.

Hoe plant u de Fagus sylvatica?

Een beukenhaag groeit het beste op een plaats in de zon of halfschaduw. Maak voor het planten de grond eerst goed los. Vermeng door de bodem aanplantgrond om de structuur te verbeteren. In aanplantgrond leeft ook een schimmel (micorrhiza) waarmee de beukenwortel samenleeft. Aanplantgrond vergroot de kans op een goede aangroei van uw beukenplanten. Dompel planten uit pot eerst in een emmer water alvorens deze te planten. Maak de wortels van planten uit de volle grond eerst goed vochtig. Na het planten drukt u de grond stevig aan en geeft u een keer goed water. Vooral in het voorjaar en de zomer is het belangrijk bij droogte de pas geplante beuken extra water te geven.

Hoe en wanneer snoeit u de groene beuk?

Een beukenhaag dient ieder jaar gesnoeid te worden. De beste periode voor de snoei is eind juni/begin juli. Na de snoei schiet de beuk opnieuw uit. De scheuten blijven echter kort waardoor een tweede snoei niet nodig is. U kunt de beuk naar eigen inzicht altijd een tweede keer snoeien. Snoeien is altijd mogelijk bij de groene beuk behalve bij vorst.

Gebruik bij het snoeien altijd scherp gereedschap in de vorm van een (elektrische)heggenschaar. Snoei bij voorkeur op een bewolkte koele dag.

Welke verzorging heeft de Groene beuk nodig?

Naast het snoeien heeft de beuk weinig onderhoud nodig. U kunt deze tuinplant bemesten in het voorjaar en in de zomer na het snoeien. Dit kan het beste met een organische meststof. Strooi deze dan uit rondom de voet van de planten. Strooi bij voorkeur voor een periode van regen of een bui.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het groene blad van de beuk is gaafrandig. Opvallend zijn ook de spitse bladknoppen die in het voorjaar prachtig 'uitschuiven'

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U mag uw beuken haag nu al gewoon snoeien zowel aan de bovenkant als aan de zijkanten dan schiet hij meteen weer uit en zal hij mooi vol worden.
  Snoei de bomen niet met extreme hitte dan heb je kans op brand schade maar met het weer van de komende week is het perfect.

  Uw heggenschaar kunt u een beetje vochtig maken en dan laat de hars en resten groen makkelijk los.

  Succes met snoeien

 2. A Heesters A Heesters

  Ik heb mijn beukenhaag dit jaar in april geplant.
  Mag ik hem nu al snoeien?
  Waar mee maak ik mijn heggeschaar schoon?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.