Menu
Geen producten gevonden

Frambozen uit eigen tuin

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Fruit, Heesters
  • 0
Frambozen uit eigen tuin

Een heerlijke, gezonde vrucht uit eigen tuin! Wie wil dat nou niet? Met een frambozen struik uit eigen tuin lukt het zeker. Lees hier hoe.

Wat zijn de kenmerken van Frambozen?

Frambozenstruiken heeft Tuinplantenwinkel.nl in diverse soorten. Er zijn zomerframbozen die in de zomer rijpe vruchten krijgen en herfstframbozen, die vanaf augustus tot diep in de herfst vruchten hebben. De meeste soorten krijgen rode vruchten maar er zijn ook gele frambozen. Zowel van de rode als de gele framboos zijn er zomer- en herfst-dragende soorten.  

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Voor alle soorten geldt dat ze zelfbestuivend zijn en  op een plaats in de zon de meeste vruchten leveren. Na de bloei vormen zich de vruchten, die geschikt zijn om zo op te eten, sap of jam van te maken. Op de site vindt u wat de kenmerken van elke soort zijn.

Frambozen zijn een van de meest gemakkelijke zelf te telen fruitsoorten. Ze groeien makkelijk en de vruchten rijpen goed in het Belgische en Nederlandse klimaat. Vogels zijn ook verzot op de vruchten en vormen vaak de enige belaging. Bescherm de vruchten door er bijvoorbeeld spiegelende/verblindende objecten in te hangen zoals cd’s.

Hoe plant u Frambozen?

De Framboos geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats in een voedzame, humusrijke bodem bij een gaas- of hekwerk, waar de vrij slappe stengels van de tuinplant aan kunnen worden vastgemaakt, zodat de vruchten de zon nog beter kunnen opvangen. Rubus (Latijnse naam) is zelfbestuivend. Dat betekent dat u geen mannelijke en een vrouwelijke plant hoeft te zetten.

Wanneer u gaat planten, maak dan altijd de grond tot op flinke diepte eerst goed los, verwijder harde delen uit de bodem. Zet de Framboos met pot en al eerst in een emmer water, de haarwortels zuigen zich dan goed vol. Graaf een plantgat voeg wat aanplantgrond toe aan de aarde van het gat; verwijder de pot en zet de plant in het gat. Zorg dat de tuinplant niet dieper komt te staan, dan de kluit hoog is. Maak het gat dicht met omliggende aarde en druk die stevig aan met hand of voet. U kunt dan de stok ook nog verwijderen en de framboos  vastbinden aan het gaas- of hekwerk. Tijdens de groei vlecht u de stengels, die uit gaan steken ook door het hekwerk.

Hoe moet u Frambozen snoeien en onderhouden?

Zomerframboos: snoei na de oogst alle oude stengels, die vrucht hebben gedragen, helemaal weg. Onder aan de tuinplant staan al jonge, frisse scheuten. Laat de dikste scheuten staan en bind ze alvast op; deze scheuten zullen het volgende jaar zorgen voor een nieuwe, rijke oogst. In het voorjaar kunnen zwakke, nieuwe scheuten ook worden weggeknipt.

Herfstframboos: snoei in het vroege voorjaar alle oude scheuten weg. Laat de jonge, sterke frisse scheuten staan en bindt ze meteen op, maar knip zwakke, vorm verstorende scheutjes helemaal weg.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: In de zomer of herfst dragen de struiken heerlijke vruchten die direct van de plant te eten zijn of kunnen worden gebruikt als garnering bij desserts.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.