Menu
Geen producten gevonden

Goudaardbei: een ideale bodembedekker!

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in vaste planten
  • 0
Goudaardbei: een ideale bodembedekker!

De Goudaardbei is een sterke, groenblijvende bodembedekker met glanzend groen blad die in het voorjaar kort bloeit met kleine gele bloemen.

Wat zijn de kenmerken van Goudaardbei?

Goudaardbei met de Latijnse naam Waldsteinia ternata dankt zijn naam aan de aardbeiachtige bladeren. Niet zo gek, want het zijn familieleden van elkaar. Oorspronkelijk komt deze tuinplant uit Oost-Europa en Noord-Azië. In april-mei vormen zich stervormige, botergele bloemen in trosjes, die mooi afsteken tegen het frisse, glanzende blad. Maar dan houdt de vergelijking met de aardbei op: er vormen zich geen vruchten!

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Een tweede bloei later in het jaar is mogelijk maar meestal ontbreekt deze. Goudaardbei groeit vrij snel door het vormen van uitlopers; is groenblijvend en is daarmee een ideale bodembedekker, die een dicht tapijt vormt, waar onkruid moeilijk doorheen kan komen. Bovendien voelt deze plant zich beter thuis in de zon dan bijvoorbeeld maagdenpalm en Pachysandra; twee andere veelgebruikte bodembedekkende planten.

Het blad van de Waldsteinia verkleurt in de herfst en winter naar bronsgroen, en kleurt weer helder groen in het voorjaar.

Hoe plant u Goudaardbei?

Goudaardbei staat het liefst in de zon of halfschaduw in een humusrijke, enigszins vochtige bodem en stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. Waldsteinia ternata wordt vaak als bodembedekker in grotere vakken aangeplant. Tuinplantenwinkel.nl adviseert 7 planten per vierkante meter. Bewerk eerst de bodem zodat de planten goed aangroeien. Maak de aarde goed los en meng hier wat bodemverbeteraar doorheen zoals aanplantgrond of potgrond. Gebruik ongeveer 1 zak van 40 liter voor 3 à 4 vierkante meter. Egaliseer de grond tenslotte.

Verdeel vervolgens de tuinplantjes gelijkmatig over de border. U kunt hierbij het beste een driehoeksverband aanhouden. De planten vullen elkaar dan snel en mooi op.

Houd het tuinplantje met pot even in een emmer water, zodat de haarwortels zich goed vol zuigen; haal de pot eraf ( als dit moeilijk gaat even flink in de pot knijpen); maak een plantgat dat iets groter is dan de pot; zet de kluit in het plantgat, vul aan met omliggende aarde en druk even stevig aan. Herhaal dit zo met alle tuinplantjes. Geef bij droge weersomstandigheden nog een keer water.

Hoe moet u Goudaardbei snoeien en onderhouden?

Als Goudaardbei na een paar jaar teveel woekert, kunt u in het najaar de randen bijknippen of bijsteken. Haal de afgeknipte stukken wel weg, anders groeien ze onbedoeld weer aan. Hark dan meteen de oude bladeren met een grashark weg, zodat jonge, frisse scheuten in de lente weer licht en ruimte krijgen. Waldsteinia ternata kan redelijk goed tegen droogte, maar bij een lange, droge periode is een paar keer extra sproeien wel aan te bevelen.

Goudaardbei kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De Waldsteinia voelt zich prima thuis in de zon. In de zomer heeft het jonge blad een frisgroene kleur waarna deze donkerder afkleuren. In de wintermaanden krijgt het blad een bronze tint.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.