Klimplanten om een pergola te laten begroeien

Klimplanten om een pergola te laten begroeien

Klimplanten zijn geschikt om over een pergola te laten groeien. De bekendste klimplant hiervoor is toch wel de Blauwe regen.

Topkeuzes klimplanten pergola: Creëer de perfecte groene oase

Zoek je naar de ideale klimplanten om jouw pergola om te toveren in een groene oase? Van de romantische blauweregen tot de onderhoudsvriendelijke en groene klimop. Dit artikel gidst je door de beste plantenkeuzes voor jouw klimplanten pergola. Hoe je ze kunt laten begroeien en welke verzorging ze nodig hebben. Ontdek stap voor stap hoe je met de juiste klimplanten sfeer en schaduw brengt in je tuin.

 

Belangrijkste punten

 • Kies klimplanten voor je pergola gebaseerd op persoonlijke voorkeur, stijl van de tuin en aspecten als grootte, verzorging en bloeiperiode om de gewenste sfeer te bereiken.
 • Voor een groene pergola het hele jaar door zijn groenblijvende klimplanten zoals Bosrank (Clematis armandii), Toscaanse jasmijn en Blauwe regen aan te raden, terwijl je voor winterharde opties kunt kiezen voor Kamperfoelie en druivenstruik

 • Zorg voor een stevige pergola die het gewicht van de klimplanten kan dragen, snoei regelmatig om een dicht dak te realiseren, en gebruik jaarlijkse bemesting om een gezonde groei en bloei te stimuleren.

Bekijk ons aanbod klimplanten en bestel direct

De basis van pergola klimplanten

Pergola klimplanten bieden een eenvoudige manier om meer groen in je tuin te brengen en extra schaduw te creëren. Een houten pergola met mooie klimplanten geeft een beschermd en beschut gevoel, waardoor het de perfecte plek is om te ontspannen op warme zomerdagen. Er zijn verschillende soorten klimplanten die je kunt gebruiken, zoals:

Het kiezen van de juiste klimplanten voor je pergola hangt af van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je tuin. Voor een romantische tuin zijn rozen, clematis en blauwe regen een goede keuze. Voor een meer exotische uitstraling kun je kiezen voor passiebloem, druivenstruik of Toscaanse jasmijn. Het is belangrijk om de planten te selecteren op basis van hun grootte, de benodigde verzorging en de gewenste bloeiperiode. Bijvoorbeeld, voor een ruime pergola kun je planten kiezen zoals klimdruif, Wisteria blauwe regen, Clematis of Kiwi in een ruime maat, bijvoorbeeld 1,5 of 2 meter.

 

De charme van een bloeiende pergola

Bloeiende klimplanten kunnen een grote impact hebben op de algemene uitstraling van je pergola. Denk aan:

Deze kunnen het hele jaar door voor een kleurrijke en levendige uitstraling zorgen.

Het onderhouden van bloeiende klimplanten zoals klimrozen vereist een beetje extra zorg. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

 1. In het voorjaar is het belangrijk om de zijscheuten die uit de hoofdtak ontspringen tot ongeveer 15 à 20 centimeter te knippen.
 2. Na de eerste bloei dienen doorbloeiende klimrozen opnieuw gesnoeid te worden om een nieuwe bloei te stimuleren.
 3. Zorg ervoor dat de klimroos regelmatig wordt bemest en voldoende water krijgt.
 4. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.
 5. Bind de takken van de klimroos regelmatig aan een klimrek of muur om de groei te ondersteunen. Doe dit met speciale binddraad, nooit met ijzerdraad!

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat de klimroos een fraaie klimplant blijft.

 

Groenblijvende klimplanten voor structuur het hele jaar door

Groenblijvende klimplanten zijn een excellente keuze voor zij die een constante groene uitstraling willen. Planten zoals Bosrank (Clematis armandii), Toscaanse jasmijn en Klimop zijn enkele van de mooiste planten die zeer geschikt zijn voor een pergola en kunnen het hele jaar door voor groen en structuur zorgen. Een populaire klimplant groenblijvend is bijvoorbeeld de Klimop, hedera hecht zich zelf nog aan een muur, schutting of pergola. Het plant leiden van deze soorten kan zorgen voor een prachtige groene omgeving in uw tuin.

Het verzorgen van groenblijvende klimplanten zoals kamperfoelie en klimop is eenvoudig. Hier zijn een paar tips:

 • Zorg voor schaduw bij de voet van de kamperfoelie en bied begeleiding.
 • Verwijder eventuele storende of oude takken in het voorjaar.
 • Voor klimop is een locatie met (half)schaduw en lichtvochtige grond ideaal.

Bekijk ons aanbod groenblijvend klimplantenen bestel direct

Winterharde planten voor een weerbestendige pergola

Er zijn een tal van winterharde planten die ideaal zijn voor een fraai begroeide pergola. Wilde wingerd en de Trompetbloem zijn bijvoorbeeld uitstekend bestand tegen koude temperaturen en zorgen voor een weerbestendige pergola.

Plant winterhard, dan is het onderhouden makkelijker. Is dit niet het geval, dan vereist de plant wat specifieke zorg. Het gebruik van een vliesdoek kan helpen om de plant te beschermen bij lagere temperaturen, door de plant te bedekken kan schade door vorst voorkomen worden.

Naast de wilde wingerd en de trompetbloem is de humulus lupulus (hopplant) een uitstekende winterharde keuze voor een pergola in Nederland, aangezien deze plant goed bestand is tegen lage temperaturen. Hop sterft namelijk in de winter bovengronds af en komt in het voorjaar weer op.

 

Zelfhechtende klimplanten: Gemakkelijk & onderhoudsvriendelijk

Zelfhechtende klimplanten zijn planten die in staat zijn om zichzelf te hechten aan een oppervlak, zoals een muur of een pergola, zonder dat ze extra ondersteuning nodig hebben. Een voorbeeld van een plant zelfhechtend is de klimop. Andere voorbeelden van zelfhechtende klimplanten zijn een Klimhortensia en de Wilde wingerd.

Een van de voordelen van zelfhechtende klimplanten voor een pergola is dat ze geen extra ondersteuning nodig hebben om te groeien. Dit maakt ze ideaal voor pergola’s omdat ze gemakkelijk het oppervlak kunnen bedekken en zorgen voor een groene oase.

Het onderhouden van zelfhechtende klimplanten zoals klimop en wingerd is relatief eenvoudig. Ze vereisen over het algemeen weinig onderhoud en hebben weinig verzorging nodig. Desalniettemin kan regelmatig snoeien helpen om de plant gezond te houden en de groei te bevorderen.

 

Hoe laat je klimplanten groeien op jouw pergola?

Een succesvolle pergola met weelderige klimplanten vereist wat planning en verzorging. Een van de belangrijkste stappen is het begeleiden van de planten langs de pergola. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een tang om schroefogen aan de houten pergola te bevestigen en vervolgens met binddraad de klimplanten te bevestigen langs de pergola te leiden.

Snoeien is ook een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je klimplanten. In het algemeen wordt aanbevolen om minstens één keer per jaar de takken te snoeien. De specifieke snoeitechnieken variëren afhankelijk van de soort klimplant. Bijvoorbeeld, zijtakken dienen teruggeknipt te worden tot ongeveer 2-3 knoppen vanaf de hoofdtak en na de bloei de uitlopers tot ongeveer 40 cm boven de hoofdtak.

 

De mooiste klimplanten combineren

Door verschillende klimplanten te combineren, kun je een uniek en opvallend effect in je tuin creëren. Het is van belang om rekening te houden met de groeiwijze, bloeiperiode en verzorgingseisen van de klimplanten om een harmonieus geheel te bewerkstelligen.

Effectieve combinaties voor een pergola zijn bijvoorbeeld Wisteria met klimdruif, of een combinatie van Blauwe regen, Bosrank, Witte druif, Schijnaugurk, Klimroos, Passiebloem en Kiwi. Om een voortdurende bloei te bereiken, kun je blauwe regen combineren met andere bloeiende klimplanten zoals klimdruif, Clematis of Toscaanse jasmijn.

Kies voor klimplanten die in verschillende periodes bloeien, zo kunt u langer genieten van bloemen rond de pergola. Of creëer een groene basis van klimop of Toscaanse jasmijn en combineer deze met een Clematis voor kleurijke bloemen.

 

Extra stevigheid voor je pergola

Een pergola moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de klimplanten te dragen. Daarom is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen bij het bouwen van je pergola. Voor het construeren van een stevige pergola worden eiken- of Douglas hout aanbevolen, bij het zetten van een houten constructie. Klimplanten kunnen na een aantal jaren zorgen voor een behoorlijk gewicht, zeker als u ook kiest voor een groen dak.

Om een pergola of houten frame te verstevigen voor zwaardere klimplanten, is het raadzaam om de volgende stappen te volgen:

 1. Bevestig de pergola aan de muur voor extra stabiliteit.
 2. Gebruik stevige palen, eventueel verstevigd met stenen of schoorlatten.
 3. Installeer schoren om extra stevigheid te verkrijgen. Dit kan gedaan worden door de lengte-liggers op de grond te plaatsen, de staanders er tegenaan te positioneren en vervolgens de hoekelementen te bevestigen.

 

Jaarlijkse bemesting voor gezonde groei

Een belangrijk aspect van de verzorging van je klimplanten is de jaarlijkse bemesting. Het draagt bij aan de groei en zorgt voor een gezonde bloei van klimplanten, wat resulteert in een weelderige, groene pergola.

De meest geschikte meststoffen voor het stimuleren van de groei van klimplanten zijn organische meststoffen, zoals Culterra of koemestkorrels. Deze meststoffen bestaan uit natuurlijke grondstoffen om de bodem te versterken. Om de bodem te verreiken kunt u het beste siertuinbemesting gebruiken.

Klimplanten dienen twee keer per jaar bemest te worden, bij voorkeur in april (na de vorst) en in het voorjaar tussen maart en juni, om de groei en bloei optimaal te stimuleren, vooral wanneer de plant lekker in een bloei staat.

Bekijk ons aanbod plantenvoeding en bestel direct

Bijzondere klimplanten voor een uniek effect

Als je op zoek bent naar iets unieks voor je pergola, kun je overwegen om bijzondere klimplanten te planten. Bijzondere klimplanten zoals kiwi en kiwibes kunnen een uniek en opvallend effect in je tuin creëren. Ook de bloem van de Passiebloem heeft een bijzonder uiterlijk.

Het planten en verzorgen van deze bijzondere klimplant vergt wat extra aandacht. Voor het planten van een kiwi dient men te kiezen voor november of maart-april. Gebruik goed doorlatende, vochthoudende en voedingsrijke grond, gebruik aanplantgrond bij het planten.

 

Klimplanten snoeien voor een dicht dak

Snoeien is een essentieel onderdeel van het onderhoud van klimplanten. Goed snoeien helpt om een dicht en gezond dak op je pergola te creëren. Bij het snoeien van klimplanten is het van essentieel belang om schoon en scherp snoeigereedschap te gebruiken.

De specifieke snoeitechnieken variëren afhankelijk van de soort klimplant. Groenblijvende klimplanten of planten die hun blad laten vallen, dienen in het (vroege) voorjaar te worden gesnoeid, terwijl klimop (Hedera) ook gesnoeid moet worden.

Bladverliezende klimplanten kunnen het beste gesnoeid worden tussen november en april, wanneer ze in rust zijn en ideaal zijn om te laten begroeien.

 

Relatief goedkoop en makkelijk zelf te doen

Het mooie van een pergola met klimplanten is dat het relatief goedkoop en eenvoudig zelf te maken is. Dit maakt het een toegankelijke optie voor elke tuinliefhebber. De stappen voor het installeren van een pergola zijn als volgt: 1. Veranker de tuinpalen door 4 gaten te maken met een grondboor. De gaten moeten iets minder diep zijn dan de lengte van de palen.

Het planten van de klimplanten is ook eenvoudig. Volg deze stappen:

 1. Draai de uiteinden van het geplastificeerd draad een paar keer om de schroefoog heen om het goed vast te zetten.

 2. Plant de klimplant volgens de aanplantinstructies.
 3. Gebruik bindtouw om alle ranken en takken van de klimplant aan het klimdraad vast te binden.

 

Fraaie klimplanten op een rijtje gezet

Er zijn veel verschillende populaire klimplanten die geschikt zijn voor een pergola. Enkele aanbevolen soorten zijn:

Zoals we al eerder hebben vermeld, vereist elke klimplant een specifieke verzorging. Het is belangrijk om te weten wanneer je je klimplanten moet bemesten en snoeien. Het is ook belangrijk om te weten hoe je je klimplanten kunt laten groeien op je pergola om een dicht en gezond dak te creëren.

 

Samenvatting

In dit blogbericht hebben we de charme en voordelen van pergola klimplanten verkend. We hebben ook praktische tips en technieken gedeeld voor het succesvol laten groeien van klimplanten op je pergola.

Bekijk ons aanbod klimplanten en bestel direct

Veelgestelde vragen over klimplanten tegen een pergola:

Welke klimplanten zijn geschikt voor een pergola?

Antwoord: Blauwe regen, druif, kiwi en Klimop zijn geschikte klimplanten voor een pergola. Vergeet niet om te controleren of ze winterhard zijn.

Welke plant om pergola?

Antwoord: De meest populaire planten voor het bedekken van een pergola zijn Kamperfoelie, Wisteria (Wisteria blauwe regen) en klimdruif. Kies een plant op basis van de bloeitijd en de blootstelling aan zonlicht.

Welke klimplant bloeit de hele zomer?

Antwoord: Clematis en Rambler roos is een geschikte klimplant die vrijwel de hele zomer bloeit en een aangename geur verspreidt in de tuin.

Welke klimplanten zijn winterhard?

Antwoord: Winterharde klimplanten zijn onder andere de Klimhortensia, Vuurdoorn, Klimop en Druif (Vitis 'Vroege van der Laan'). Deze planten kunnen de winter goed doorstaan.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.