Menu
Geen producten gevonden

Kruisbessen in uw tuin

Kruisbessen in uw tuin

Kruisbessen zijn gemakkelijke planten met een grote opbrengst aan vruchten. Deze zijn te gebruiken voor gelei, jam en sap en bijvoorbeeld voor verwerking in gebak.

Wat zijn de kenmerken van kruisbessen?

Traditioneel lekker zijn kruisbessen, in verschillende streken ook klapbes, stekelbes of kroezel genoemd. Er zijn kruisbessen met rode en lichtgroene vruchten. Deze tuinplant bloeit in april met groen/witte bloemen. De oogsttijd is juli augustus. De kruisbes is een leuke vaste struik, kan zeker 15 jaar leven en geeft dan nog steeds een goede opbrengst. Onbekender is de zogenaamde honingbes; zoals de naam al doet vermoeden heeft deze plant honingzoete bessen. Kijk op tuinplantenwinkel.nl voor ons hele assortiment.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Wanneer u wilt oogsten kunt u kiezen voor bijna rijpe bessen; zuurder, maar ze bevatten wel veel pectine waardoor ze geschikt zijn voor de inmaak of voor rijpe bessen; friszoet, knapperig en erg lekker om zo te eten. Keuze kan ook voor erg rijpe bessen zijn; zoeter, zelfs wat melig, maar erg geschikt voor het maken van taarten. Kruisbessen kunt u hoogstens 1 of 2 dagen bewaren op een koele plek.

Hoe plant u kruisbessen?

De grond waarin u de kruisbes gaat planten moet goed doorlatend zijn; als er na een flinke regenbui plassen blijven staan, is de grond te nat. Dit komt vaak door storende vaste lagen dieper in de grond. Het is daarom aan te bevelen de grond voor het planten goed los te maken; ook de diepere lagen. Zorg voor een voedzame bodem; de planten moeten immers flink presteren in uw tuin. Deze tuinplant wordt door ons geleverd in een pot met een doorsnede van 19 cm. Maak een plantgat dat iets groter is, zodat aanplantaarde, voor een snelle aangroei, kan worden bijgevoegd. Als u gaat planten moet het plantgat ongeveer even diep zijn als de pot hoog is. Ons advies is 1 plant per m2.

Verwijder de pot van de plant; knijp eventueel een paar aan de zijkant van de pot; keer de plant om en klop een paar keer op de bodem van de pot. Als de plant te vast zit kunt u de wortels bij de bodem verwijderen. Plaats de tuinplant in het plantgat; schep er aarde bij en druk dit stevig aan rondom de plant. De beste planttijd is tussen oktober en maart; planten is echter het hele jaar mogelijk; geef in het begin wel regelmatig water bij droog weer.

Hoe moet u kruisbessen snoeien en wat voor onderhoud is er nodig?

Zorg bij de kruisbes in de eerste paar jaren voor de juiste vorm van de tuinplant; daarna is het een kwestie van onderhouden. Snoei in de winter. Voor een volle dragende struik heeft u 6 tot 8 groeikrachtige takken nodig die samen de vorm van de plant bepalen. Half hangende en laag bij de grond groeiende takken zijn niet erg handig bij het plukken en wieden. Deze kunt u het best eerst verwijderen. Daarna eventueel oudere uitgegroeide en zwakke takken. De overblijvende takken moeten een open struik vormen, zodat licht en zon goed alle vruchten kunnen bereiken.


 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.