Menu
Geen producten gevonden

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

Lavandula angustifolia 'Hidcote' heeft stevige, donkerpaarse bloemen en wordt druk bezocht door bijen, hommels en vlinders. Lees er hier alles over.

Wat zijn de kenmerken van Lavandula angustifolia 'Hidcote'?

In Lavandula zit het Latijnse woord ‘lavare’. Dat betekent ‘wassen’. De Romeinen gebruikten lavendel als badkruid, vanwege zijn heerlijke geur en geneeskrachtige, rustgevende werking. En ook nu wordt de lavendel in tal van shampoos, wasmiddelen en geuren gebruikt.

In Nederland en België zijn helaas niet alle lavendelsoorten even winterhard. Het type Lavandula angustifolia is dat wel. Van alle variëteiten die onder dit type vallen is Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ een van de meest donkere. Met zijn compacte groeiwijze is deze tuinplant een aanrader voor elke border. Bijvoorbeeld met een aantal bij elkaar als laag hegje, of in een rotstuin, maar ook in een pot op het terras of balkon. De smalle blaadjes zijn aanvankelijk grijs, maar worden wat groener in de zomer. Ze blijven gedurende de winter aan de tuinplant. Van juni tot september bloeit Lavandula angustifolia ‘Hidcote’.

Hoe plant u Lavandula angustifolia 'Hidcote'?

Geef Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ een standplaats in de volle zon, op een bodem, die droog en humus- en eventueel ook kalkrijk is. Ook op schrale grond zal deze tuinplant groeien. Wanneer u meer Lavandula ’s bij elkaar wilt zetten, adviseert Tuinplantenwinkel.nl 7 planten per m2. Bij het planten dient u eerst de bodem goed los te maken. Verdeel de potjes met planten over het plantvak. Graaf daarna plantgaten, niet veel groter dan de plant. Voeg eventueel aanplantaarde toe aan de aarde. Dit bevordert een betere start van uw tuinplant.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Haal de lavendel vervolgens uit de pot, zet ze in de plantgaten en druk stevig met de handen wat extra aarde om elk plantje. Herhaal dit totdat uw border is aangeplant en geef daarna wat extra water. Omdat wij de lavendel in een pot leveren kunt u ze het gehele seizoen aanplanten. Let op: niet in een vorstperiode want dan is de grond bevroren.

Hoe moet u Lavandula angustifolia 'Hidcote' snoeien?

Verreweg het belangrijkste bij de lavendel is de snoei. Bij een verkeerde snoei of wanneer de lavendel niet gesnoeid wordt is vaak snel gedaan met de mooie vorm die we van lavendel kennen. Snoei de lavendel bij voorkeur 2 maal per jaar.

De eerste en belangrijkste snoei vindt plaats in de maand maart of april. De strengste vorst is uit de lucht en dus kunt u de lavendel gerust flink kort knippen. Snoei de lavendel ieder jaar zo kort mogelijk terug maar let er op dat er nog wel grijze bladeren aan de twijgen moeten zitten op de plek waar u de lavendel terugsnoeit. Als u de lavendel terugsnoeit op het kale (‘verhouten’) deel van de plant dan zal deze niet meer mooi uitlopen in het voorjaar.

De tweede snoei vindt plaats net na de bloei. U kunt dan de bloeiaren het beste direct wegknippen met daarbij de bovenste paar centimeter van het blad. Dan blijft de tuinplant mooi compact van vorm en maakt hij voor de winter al nieuwe scheutjes dieper in de plant. Deze afgeknipte droge topjes kunnen dienst doen in geurzakjes, tussen uw kleding in de kast.

Wat voor onderhoud heeft Lavandula angustifolia 'Hidcote' nodig?

Er is naast de snoei weinig onderhoud nodig. Maar na een aantal jaren wordt de bloei vaak minder. Dat komt omdat de lavendel ondanks de snoei ieder jaar toch iets meer gaat verhouten. De struik wordt dus in de loop van jaren hoger en krijgt op latere leeftijd vaak een wat onregelmatige vorm. U kunt ze dan het beste vervangen door nieuwe planten of door zelf stekjes te maken van de lavendel. Stekken kan het beste in het voor- of najaar.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De donkerpaarse bloemaren steken mooi af tegen het groen/grijze blad vand e lavendel 'Hidcote'

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.